Kovid-19 gençleri ne kadar etkiliyor? Prof. Dr. Tükek'ten uyarı

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, dünyayı yeniden etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid19) salgınına ilişkin konuştu. 2 bin hastayı incelediklerini ve yeni bulgular bulduklarını açıklayan Prof. Dr. Tükek, salgına ilişkin merak edilen soruları yanıtladı.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında test sonucu pozitif çıkan 2 bin hastayı incelediklerini ve ilginç bulgular elde ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Tufan Tükek bir televizyon kanalına özel açıklamalarda bulundu. 

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek'in açıklamalarından satır başları:

"Hastalığı geçirenlerde ne gibi bulgular oluşacak?" sorusuna yanıt verebilmek için böyle bir poliklinik oluşturuldu. Çoğunluğu ağır hastalık geçirmiş 2 binin üzerinde hastanın kaydı tutuldu. Bu hastaların verileri incelendi ve incelenmeye de devam ediliyor. Hiç beklemediğimiz bulgular gördük ve şaşırtıcı bulgular elimize geçti. Bu hastalarda pıhtılaşmanın çok fazla olduğunu biliyorduk ama uzun zaman sonra da bu pıhtılaşmanın olabileceğini gördük ve bu da bizi endişeye sevk etti.

Akciğer damarları içerisinde pıhtı oluştuğunu hastalığın devamı sürecinde gördük. Hasta tedaviyi olumlu yanıt veriyor, Kovid-19'u yeniyor ama daha sonra yapılan kontrollerde akciğerlerindeki damarlar içerisinde pıhtı oluşabildiğini gördük. O yüzden şu anda hastanede yatan hemen hemen her hastaya kan sulandırıcılar veriyoruz. Hastaların bir kısmının taburcu olduktan sonra ilaçlarını 1 hafta sonra kestiklerini tespit ettik. Şu anda bizim tavsiyemiz 1 ila 3 ay arasında kan sulandırıcıların kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

GENÇ HASTALARIN ÖLÜM NEDENİ İLAÇ DEĞİL

Genç hastalardaki ölüm oranları ile ilgili de konuşan Prof. Dr. Tükek, "Çok genç hastalarda bile kan damar pıhtılaşması sonucunda ölümler gördük. Genellikle bunlar ilaca bağlandı ama ilaçtan değil. Bu ölümler kandaki pıhtılaşma sonucunda meydana geldiğini tespit ettik. Hastalarda en çok gördüğümüz 3-5 ay bile geçmeyen belirtiler arasında efor sırasında nefes darlığı hissedilmesi, çabuk yorulması. Bir kısım hastada bu belirtilerin özellikle devam ettiğini gördük." dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, ilk birinci ve ikinci aylık süreç içerisinde de hastalığı geçiren kişilerde unutkanlık görüldüğünü ve bu şikayeti özellikle öğretmenlerden aldıklarını  ifade etti. Prof. Dr. Tükek "Şu anda yaşanan bu unutkanlığın sebebini henüz anlamış değiliz." dedi.

Tükek, troid fonksiyon bozuklulukları çabuk yorulma, iştahsızlık ve baş ağrısının ise genellikle hastalık sonrası görülen bulgular arasında olduğunu söyledi.

KORONAVİRÜSE YAKALANAN KİŞİLERDE KOKU VE TAT OLMA PROBLEMİ NE ZAMAN BİTİYOR?

Koku alamama, tat alamama problemi net bir şekilde en belirgin koronavirüs belirtileri arasında yer alıyor. Koronavirüsü atlatan hastaların çoğu bir en geç iki ay içinde koku alma ve tat alma duyularının geri geldiğini ifade etti. Uzun vadede kalıcı bir hasar oluşmuyor, ikinci aya gelindiğinde hastaların bu şikayetlerinin düzeldiğini görüyoruz.

HASTALIĞI YENENLER TEKRAR YAKALANABİLİR Mİ?

"Koruyucu antikorlar hastalığın 14. gününden itibaren ortaya çıkıyor. Beşinci günden sonra hastanın AKUT geçirip geçirmediğine bakılıyor.

İkinci haftadan sonra esas kalıcı olan G antikorlar ortaya çıkıyor.

Bu arada hastalığı hafif geçirenlerde çoğunlukla antikor oluşmuyor, genelde hastalığı ağır geçirenlerde antikor oluşuyor."

Sağlık Haberleri