Pandemi sürecinde tüm dünyada 2 buçuk milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Sosyal mesafenin hayatımıza girmesine rağmen, vaka sayılarındaki artış engellenemedi. Öte yandan koronavirüs kaynaklı ölüm oranlarındaki artış da devam ediyor. Koronavirüse karşı özellikle yaşlıların ve kronik hastaların risk altında olduğu ifade ediliyordu. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Baki Tarakçı, Kovid-19 salgınının radyoterapi hastalarına etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Dr. Tarakçı, planlanan tedavi sürecine ara verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. "Dolayısıyla bu tedavi felsefesi eşliğinde radyoterapiye devam eden hastaların radyoterapiye düzenli olarak gelmeleri önemlidir” dedi.
Uzman isim pandemi nedeniyle radyoterapiyi durdurmak ya da tedaviye ara verilmesine yönelik bilimsel bir kanıt olmadığını vurguladı. "Kovid-19 döneminde tanı alan hastalar tedaviye başlamak için öncelikle tümörün evresi, lokalizasyonu patolojisi ve hastanın performansı göz önüne alınmalıdır." açıklamasında bulundu.
Multidisipliner bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini ifade eden Dr. Tarakçı, risklerin hastalarla paylaşılarak düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Ayrıca uzman isim farklı türdeki kanserlere göre tedaviye bakış açılarının değişebileceğini söyledi. Baş, boyun ve akciğer kanseri gibi türlerde tedaviye zaman kaybetmeden başlamak gerekiyor.
Aşı çalışmalarını da değerlendiren Dr. Tarakçı, onkolojik hastaların aşılama sırasında öncelikli grupta yer almaları gerektiğini belirtti. Hastalık nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflayan radyoterapi hastaları, koronavirüse karşı savunmasız hale geliyor. Dr. Tarakçı, aşı ile ilgili olarak "Covid-19 aşıları canlı virüs aşısı olmayıp, yan etki profilleri düşüktür. Genel durumu iyi olan tüm evrelerdeki onkolojik hastalar Sağlık Bakanlığının önerdiği Kovid-19 aşılarını yaptırmalarını önermekteyiz." dedi.