Kovid-19'la mücadelede yeni dönem: Aşı olmayanlara kısıtlamalar geliyor! Amaç orta yaştaki aşı duyarsızlığını önlemek!
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, ülkemizde başlatılan aşılama çalışmaları, sırası gelenlerin duyarsızlığı sebebiyle istenen hızda ilerlenemiyor. Bu durumun önüne geçmek için hükümetin, aşı olmayanlara ekstra kısıtlamalar getireceği öne sürüldü.
116
Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, ülkemizde uygulanan aşılama, 50 yaş üzeri için devam ediyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamaları kapsamında, ülke nüfusunun üç katı kadar aşı anlaşmasının altına imza atıldığının duyurulması üzerine sonbahar aylarında aşılamanın, toplumsal bağışıklığı sağlayacak yüzde 70 hedefine ulaşması bekleniyor.
216
Ancak özellikle orta yaş grubunda bazı kişilerin aşı konusundaki duyarsızlığı ve aşı karşıtlığı, bu hedefin gecikmesine sebebiyet verebilir.
316
'AŞI YAVAŞLADI, AÇILMA HIZLANDI'
Kovid-19 salgınından kaynaklanan pandemi sürecinin sonbahar aylarında kontrol altına alınması ve toplumsal bağışıklığın yüzde 70'e ulaşması için, hükümet tarafından bazı hızlandırma planları yapıldığı öne sürüldü.
416
Toplumun büyük bir bölümünün aşılanması konusunda yeni kararların gündeme geldiği belirtilirken aşılama ve salgında son durumu değerlendiren uzmanlar, aşılamanın yavaşladığını ancak açılmanın hızlandığını vurgulayarak "Böyle giderse sonbahar hedefini tutturmak zorlaşır" değerlendirmesinde bulunuyor.
516
ORTA YAŞ DUYARSIZ FAKAT GENÇ YETİŞKİNLER EN DUYARSIZ
Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre hızlı bir aşı kampanyasıyla sonbaharda toplumsal bağışıklığın yüzde 70’e ulaşması planının başarıyla uygulanabilmesi için bazı önlemler alınacak.
616
Yetkililerce yapılan toplantılarda, aşı randevularının azalmasının en büyük sebebi, 40 - 50 yaş arasında bulunan orta yaş grubundaki aşı duyarsızlığı geliyor.
716
18-35 yaş arasının ise hem kurallara uyum, hem de aşıya ilgi açısından en duyarsız kitle olduğu belirtiliyor.
816
AÇILMA İÇİN YETERLİ DEĞİL
Sadece aşı kampanyası değil, Sağlık Bakanlığı’nın koordinasyonunda, karar vericiler ve sosyal bilimcilerle birlikte toplumun aşı psikolojisini yönetmek için yeni kararlar alınması gerektiği ifade edilirken sonbahara dek toplumsal bağışıklığın yüzde 70'e ulaşmaması halinde bağışıklık oranının yüzde 50lerde kalacağı ve bunun açılma için yeterli bir sayı olmadığı belirtiliyor.
916
"FAZLA RAHATLAMA BAŞLADI"
Uzmanlar, "Yani, kurallara uymayarak toplumu enfekte eden ile aşıya duyarsız olan aynı yaş grubu.
1016
Bir de ‘sonbaharda her şey bitecek, maskesiz dönem başlayacak’ gibi erken yayılan hava nedeniyle, fazla rahatlama yaşanmaya başladı" diyor.
1116
AŞI YAPTIRMAYANLARA DÖNÜK KISITLAMALAR
Kovid-19 aşısına ilginin artmaması durumunda, aşı yaptıranlara pozitif ayrımcılık uygulanması da planlar arasında bulunuyor.
1216
HES kodu olmayanların kamu binaları, bankalar ve AVM’lere alınmaması gibi, aşı yaptırmayanlara dönük sınırlamalar da tartışılmaya başlanacak.
1316
Aşıya erişimin yaygınlaşmasının ardından, aşı yaptırmayanların oranının yüksek olması durumunda, sinema, tiyatro, spor müsabakaları, konser, hatta bazı kamu kurumları gibi yerlere aşı olmayanların girememesine ilişkin kuralların gündeme gelebileceği belirtiliyor.
1416
ÖNCELİK SIRASI GENİŞLİYOR
Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin aşılanması tamamlandıktan sonra, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanan hastalar hatta obezite sorunu yaşayan vatandaşlar için aşı çalışmalarına başlamıştı.
1516
Bakanlık ülkeye ulaşan BioNTech aşılarıyla birlikte, kronik hastalıklara yenilerini eklerken aşılanacak vatandaş sayısını artırdı.
1616
Bu yeni kronik hastalıkların başında tansiyon, diyabet, ileri böbrek hastalıkları ve kalp hastalıkları da bulunuyor.