Köy korucusu nasıl olunur, şartları nelerdir, nereye müracaat edilir?

Terörle mücadele için güvenlik güçleri ile birlikte mücadele eden köy koruculuğu mesleğini seçecekler köy korucusu nasıl olunur, köy korucusu olmak için gerekli şartları ve gerekli belgeler neler, son başvuru tarihi ne zaman, başvuru adresi neresi, nasıl

Merak edilen soru haberimizde yanıt buluyor! Köy korucusu nasıl olunur, köy korucusu olmak için gerekli şartları ve gerekli belgeler neler, son başvuru tarihi ne zaman, başvuru adresi neresi, nasıl başvuru yapılır?  Köy koruculuğu ile ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda yapılan açıklamalarda Köy Koruculuğu kadrolarında açık bulunduğu duyurulmuş ve gençler koruculuğa başvurmaları için teşvik edilmeye çalışılmıştı. Son aylarda maaşlarına yapılacak olan zam ile de gündeme gelen köy koruculuğu ile ilgili sorulan bir çok soru var.

KÖY KORUCUSU NASIL OLUNUR?

Geçici köy korucusu: 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan güncelleme ile muhtarın teklifi, kaymakamın kabulü ile gönüllü yahut valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanı’nın kabulü ile geçici olarak görev gerçekleştirilen ve köy koruculuğu adıyla oluşturulan kurumdur. İdari anlamda kaymakamların, mesleki açıdan ise Jandarma Bölük Komutanı’nın emir ve komutası altında çalışırlar.Köy Kanunu’nun 74. maddesine dayanarak “köy muhtarı ve ihtiyar meclisi mahsul zamanlarında çapulcular ve eşkiya türemiş ise yağmadan köy halkını korumak için köylünün eli silah tutanlarından lüzumu kadarını gönüllü korucu ayırarak bunların isimlerini bir kağıda yazıp kaymakama götürür. Kaymakamın müsaadesi olursa bu gönüllü korucular asıl korucularla beraber yağmacılara ve eşkiyaya karşı köy ve köylüyü korurlar”.

10 BİN YENİ KÖY KORUCUSU ALINACAK!

Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planında ilan edilen düzenlemeye bakıldığında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde görev yapacak 10 bin yeni köy korucusu alınacağı anlaşılmaktadır. Bu halde görevde olan geçici köy korucusu nüfusu ise 60 bine çıkacak! Korucuların bin 50 lira olan maaşları da artış gösterek. Buna bakılarak hangi illerde alımlar olacak ve köy korucusu olmanın şartları ise şu şekilde: Doğu ve Güneydoğu illerinde çoğunlukla olmak üzere terörle mücadele son hızıyla devam sürerken, bu konuda hükümetten önemli bir adım daha atılacağı haberleri gündeme geldi. Edindiğimiz bilgilere göre terörle mücadelede etkin bir çalışma alanının sağlanabilmesi için 2016 senesinde 10 bin köy korucusu alımı gerçekleştirileceği duyuruldu.  10 bin yeni köy korucusu alınacak ve böylelikle geçici köy korucusu sayısı 60 bine yükselecek, korucuların aylık bin 50 TL olan maaşları da bu gelişmenin ardından arttırılacak.

ŞARTLAR:

T.C. vatandaşı olmak

Türkçe okur-yazar olmak

Askerliğini yapmış olmak 22 yaşından küçük 60 yaşından büyük olmamak

Kamu haklarından mahrum bulunmamak

Bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olmak

Yıkıcı, bölücü ve irticai faaliyetlere karışmamış olmak İyi huylu tanınmış bulunmak ve herkesle kavga çıkarmamak

Sarhoşluk gibi huysuzluklara sahip olmamak

Görev yapacağı köyde ikamet ediyor olmak

Görevini yapmasına engel olacak vücut veya akıl hastalığı veyahut vücut sakatlığı ile özürlü bulunmadığını sağlık raporu ile belgelemek.

Çalışma Hayatı Haberleri