Köyüne Dönene 300 Koyun Verilmenin Şartları Neler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygulamaya konulacak olan 300 koyun desteğinin şartları açıklandı. Peki kimler köyüne dönerse 300 koyun alabilecekler? 300 koyun alma şartları neler? Koyunlar geri verilecek mi? Detaylar haberimizde.

Köye geri dönüş projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygulamaya konulacak. 300 koyun desteği kapsamında kentteki işlerini bırakıp memleketlerine geri gidecek olan vatandaşlar, aynı zamanda asgari ücret de alacak. Peki, devlet tarafından köyüme geri dönüyorum diyene verilecek olan 300 koyun desteği için şartlar neler olacak?

Köyden kente göçü önlemek için hazırlanan proje kapsamında çiftçi ailelere 300 adet damızlık koyun verilmesi öngörülüyor.

HERKESE 300 KOYUN YOK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bolu Valiliği’ni ziyaret etti. Valilik önünde Bakan Fakıbaba’yı Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Ak Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay karşıladı. Fakıbaba, valilik binasında bulunan Abant Toplantı Salonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fakıbaba, ‘Köye Geri Dönüş Projesi’ kapsamında destek olarak verilecek 300 koyun ve asgari ücret maaşla ilgili soruya şöyle cevap verdi:

“Projeyle birlikte et ithali de önlenecek. Köye geri dönüş desteği olarak verilecek 300 koyun projenin bir başlangıcı. Et ithalinin nedeni, anaç yetiştirilmemesidir. 500 bin anaç koyun diyoruz. Bu sayı 5 yıl sonra en az 5 milyon olacak. İthalatı durduracağız derken bunun belirli sebeplerine bakıyoruz. Neden et ithal ediyoruz? Genelde insanlarımız kolay yoldan para kazanmaya kaçıyor. Besi yapmak daha basit geliyor. Beside bir bakıyorsunuz bir yılda iki kez para kazanabiliyorsunuz. Anaç yetiştirmek en azından 18 ayınızı alıyor. Bu çok önemli bir tespit. Bir hekim olarak hastalık varsa önce sebebine bakmanız lazım. Bizim et ithal etmemizdeki en önemli sebep anaç olmaması. Ana olmadığı için çocuk yok. Biz bunları artırmayı hedefliyoruz. Bu sene özellikle büyükbaşlarda düve, küçük başlarda da anaç koyun teşviklerimiz olacak.”

ASGARİ ÜCRETTEN ÇOK DAHA FAZLA GELİR

Fakıbaba, projeden yararlanacak kişilerin asgari ücretten çok daha yüksek bir gelir elde edebileceklerini ifade ederek şöyle devam etti:

“Vatandaşlarımız asgari ücretini gidip de şehirde arayacağına, hastanede temizlik işçisi olacağına, doğayla baş başa, tertemiz havada, kendi sütünü, tereyağını yapıyor. Asgari ücretin çok çok üzerinde bir gelir elde ediyor. Hem kendini kalkındırıyor hem ülkeyi kalkındırıyor hem ithalatı önlüyor hem de ihracatın önünü açıyor.”

HERKESE BEDAVA KOYUN VERİLMEYECEK

Proje kapsamında herkese koyun verileceği gibi bir yanlış anlaşılmanın olduğunu kaydeden Fakıbaba, “Bu proje herkese bedava koyun verilecek anlamına gelmiyor. Bizim düşüncemiz de ‘Herkese koyun verelim’ değil. Merası olacak, barınağı olacak, bu işle iştigal etmiş olacak, kredibilitesi olacak. Herkese vereceğiz diye bir kaide yok. Bizim amacımız anaç hayvan sayısını artırarak, hayvan sürümüzün sayısını artırmaktır. Burada hem büyükbaşta hem de küçükbaşta bunu yapacağız. Bizim amacımız, şu anda 45 milyon olan küçükbaş hayvan sayısını istediğimiz seviyeye getirmek, 16 milyon olan büyükbaş sayımızı da bir seviyeye getirmek. Bunu için de bu işi bilen, yapan, bu işle iştigal eden, ahırı olan kişilere destek vereceğiz” dedi.

'KENDİ İŞİNİN PATRONU OL' PROJESİ

Yenişafak'ta yer alan habere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, “Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol” projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Fakıbaba, projeyle köyden şehre gidişi önlemeyi ve köye geri dönüş sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

300 KOYUN + ASGARİ ÜCRET VERİLECEK

“Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi” diyen Fakıbaba, şöyle konuştu:

“Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder.

'YAVRULARI BİZE SATABİLİRLER'

Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak.”

KOYUN KAÇ AYDA KUZULAR?

Koyunlar çiftleşmenin ardından gebe kalınma durumuna göre ortalama 5 ay içerisinde doğum yapar. Koyunda gebelik 150 gün kadar sürer. İkiz doğumlarda ise bu süre birkaç gün daha kısa olmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında dışarıdan fark edilebilecek şekilde gebelik belirtileri gözlenemez. 4 ve 5. aylarda ise meme gelişimi ve arka bölgelerde karın hacminin artması ile gebelik gözlenebilir düzeye gelmektedir.

PEKİ ŞARTLAR NELER, KİMLER ALABİLECEK?

Her aileye verilecek damızlık koyun ile ilgili olarak çiftçilerden sadece arazinin tapusu ipotek altına alınacak. Başvuru şartları ile ilgili olarak çok zorlayıcı veya farklı hüküm olmayacak. Ailenin köyde çiftçi olması yeterli.300 damızlık koyun haricinde ne destek verilecek? Çiftçi ailelere 300’er damızlık koyunun yanı sıra sigorta ve maaş desteği de verilecek. Ayrıca veterinerlik hizmetleri de sağlanacak. Yem ve ilaç desteği de sağlanacak.

DOĞAN YAVRULAR KİMİN OLACAK?

Doğacak yavrular da çiftçinin olacak. Geri ödemeler ise 300 tane yavrunun doğması ile başlayacak. Doğan yavrular erişkin olup satışı yapılınca ister ödeme yapıp borcundan düşülecek isterse erkekler kesime gönderilecek. Fiyat garantisi de olacağından çiftçi zarar etmeyecek.Şehirde asgari ücretle zor şartlarda çalışacağına köyünde çiftçilik yaparak hem maaşını alacak hem de işinin patronu olacak diyen Fakıbaba köyden kente göçün engelleneceğini hedefledi. Kaynak: Köyüne Dönene 300 Koyun Devletten

Gündem Haberleri