KPSS puan hesaplama (Lisans,ortaöğretim,önlisans)| KPSS sonuçları kaç yıl geçerli?

Kamu Personeli Seçme Sınavı ya da kısaca KPSS başvurularına sayılı günler kala adaylar internet arama motorlarında KPSS puan hesaplama (Lisans,ortaöğretim,önlisans)| KPSS sonuçları kaç yıl geçerli? sorularına yanıt arıyor. İşte o çok merak edilen soruların yanıtları.

Kamu kurum ve kuruluşlarında görev almak isteyen adaylar KPSS sınavının yapılacağı günü sabırsızlıkla bekliyor. Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen sınavlar arasında KPSS de bulunuyor. KPSS başvurularının başlayacağı tarih 30 Haziran ile 13 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. Peki KPSS puan hesaplama (Lisans,ortaöğretim,önlisans)| KPSS sonuçları kaç yıl geçerli?

KPSS LİSANS SINAVI PUANI HESAPLAMA (P3, P10, P121) 

KPSS Lisans Sınavınde Genel Yetenk ve Genel Kültür tesleri temel testlerdir. Temel kısımda 60 Genel Yetenek ve 60 Genel Kültür olmak üzere 120 soru bulunmaktadır. Tüm KPSS puanların hesaplanabilmesi için mutlaka girilmesi gereken testlerdir. Yoksa KPSS puanınız hesaplanmaz. Eğitim Bilimleri testi 80 sorudan, Öğretmen Alan Bilgisi Testi (ÖABT) 75 sorudan oluşmaktadır.

Sitemiz üzerinde KPSS Ağırlıklı Standart Puanlar (ASP) aşağıda verilen formüller kullanılarak hesaplanmaktadır.

KPSSP3 ASP = (0.50 * Genel Yetenek ASP) + (0.50 * Genel Kültür ASP)
KPSSP10 ASP = (0.30 * Genel Yetenek ASP) + (0.30 * Genel Kültür ASP) + (0.40 * Eğitim Bilimleri ASP)
KPSSP121 ASP = (0.15 * Genel Yetenek ASP) + (0.15 * Genel Kültür ASP) + (0.20 * Eğitim Bilimleri ASP) + (0.50 * ÖABT ASP)

KPSS Puanı Formülü = 70 + (30*[2*(ASP-X)-S]) / ([2*(B-X)]-S)
ASP: Ağırlıklı Standart Puan
X : ASP Dağılımının Ortalaması
S : ASP dağılımının standart sapması
B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

KPSS puanlarını %100 tam doğrulukta hesaplayabilmek için yukarıda formülize edilen tüm parametrelerin önceden bilinmesi gerekmedir.

KPSS puanlarını hesaplarken, ÖSYM tarafından her sınavdan sonra açıklanan KPSS Sınavı Sonuçlarına İlişkin Sayısal Bilgileri kullanmaktayız. KPSS Puan Hesaplama işlemi ÖSYM ile %100 uyumludur.

KPSS P3, P10, P121 PUAN TÜRLERİ HANGİ ATAMALARDA KULLANILIR?

KPSS P3 Puanı B grubu kadrolara atama için kullanılmaktadır. Lisans mezunlarının kamu kurumlarına ÖSYM tarafından yapılan atamalarında kullanılır. ÖSYM tarafından yapılan atamalarda mülakat yoktur. KPSS P10 ve P121 ise MEB tarafından yapılan öğretmen atamalarında kullanılmaktadır. MEB öğretmen atamalarında ayrıca mülakat yapmaktadır.

KPSS ÖNLİSANS PUANI HESAPLAMA KPSSP93 (P93)

KPSS Önlisans sınavı Genel yetenek ve Genel Kültür Bölümlerinden oluşmaktadır. Genel Yetenek test 60 soru ve Genel Kültür testi 60 soru olmak üzere toplamda 120 soru sorulmaktadır. Sınavda her iki test için toplam 130 dakika süre verilmektedir. Sınava giren adaylar her iki testi de cevaplamaları gerekmektedir.

Önlisans KPSS için KPSSP93 Ağırlıklı Standart Puanlar (ASP) ÖSYM tarafından belirlenen formüller kullanılarak yapılmaktadır.

KPSSP93 ASP = (0.50 * GYASP) + (0.50 * GKASP)
GYASP : Genel Yetenek Testi Ağırlıklı Standart Puanı
GKASP : Genel Kültür Testi Ağırlıklı Standart Puanı
KPSSP93 Formül = 70 + (30*[2*(ASP-X)-S]) / ([2*(B-X)]-S)
ASP: Ağırlıklı Standart Puan
X : ASP Dağılımının Ortalaması
S : ASP dağılımının standart sapması
B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

KPSS93 puanını %100 tam doğrulukta hesaplayabilmek için yukarıda verilen Genel Yetenek ASP, Genel Kültür ASP, X, S, B parametrelerinin tümünün bilinmesi gerekmektedir.

Biz de KPSS93 puanını hesaplarken ÖSYM tarafından yayımlanan KPSS Önlisans sayısal bilgilerini kullanmaktayız. Bu nedenle KPSS P93 Puan Hesaplama işlemimiz ÖSYM ile %100 uyumludur.

KPSS ÖNLİSANS SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN KAÇ SORU ÇIKAR ?

KPSS Önlisans Sınavında; Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık derslerinden soru sorulmaktadır.

Türkçe Testinde 30 soru bulunmaktadır. 3 soru Sözcük Bilgisi, 6 soru Dil Bilgisi, 3 soru Anlatım Bozuklukları, 15 soru Okuduğunu Anlama (Paragraf), 2 soru Yazım-noktalama Kuralları ve ayrıca Sözel Mantık soruları sorulmaktadır.

Matematik Testinde 30 soru bulunmaktadır. 6 soru Sayılarla İşlem Yapma, 6 soru Matematiksel İlişkilerden Yararlanma, 12 soru Problem Çözme, 3 soru Temel Geometrik Bilgilerden Yararlanma, 3 soru da Tablo, Grafik Okuma ve Yorumlama sorusu sorulmaktadır.

Tarih Testinde 27 soru sorulmaktadır. 3 soru Anadolu Selçuklu Devleti ve Öncesinde Türk Devletleri, 9 soru Osmanlı Devleti, 12 soru Atatürk İlke ve İnkılapları, 3 soru Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularından sorulmaktadır.

Coğrafya testinde 18 soru sorulmaktadır. 7 soru Türkiye’nin Fiziki Özellikleri, 3 soru Türkiye’nin Beşeri Özellikleri, 8 soru da Türkiye’nin Ekonomik Özellikleri konularından oluşmaktadır.

Vatandaşlık testinde yaklaşık 9 soru bulunmaktadır. 3 soru Hukuk Başlangıcı ve Genel Kamu Hukuku,4 soru Anayasa, 2 soru İdare konularından sorulmaktadır.

Sınavlarda konulara göre soru dağılımı yıllara göre değişiklikler gösterebilmektedir.

KPSS ORTAÖĞRETİM PUANI HESAPLAMA KPSSP94 (P94)

KPSS Ortaöğretim (Lise) sınavında; 60 Genel Yetenek Testi ile 60 Genel Kültür Testinden oluşan 120 soru sorulmaktadır. Her iki testi cevaplamak için 130 dakika süreniz bulunmaktadır. Sınava giren adayların tüm testleri cevaplamaları gerekmektedir.

Ortaöğretim KPSS için KPSS P94 Ağırlıklı Standart Puanlar (ASP) için aşağıdaki formüller kullanılmaktadır.

KPSSP94 ASP = (0.50 * GY ASP) + (0.50 * GK ASP)
GY ASP : Genel Yetenek Ağırlıklı Standart Puan
GK ASP : Genel Kültür Ağırlıklı Standart Puan
KPSSP94 = 70 + (30*[2*(ASP-X)-S]) / ([2*(B-X)]-S)
ASP: Ağırlıklı Standart Puan
X : ASP Dağılımının Ortalaması
S : ASP Dağılımının Standart Sapması
B : Dağılımdaki En Yüksek ASP

KPSS94 puanını hesaplayabilmemiz için tanımlamaları yukarıda yapılmış olan GY ASP, GK ASP, X, S, B paremetrelerinin tamamını bilmemiz gereklidir.

Sitemizde KPSS94 puanını hesaplarken ÖSYM'nin yayımlamış olduğu KPSS Ortaöğretim sayısal bilgilerini kullanmaktayız. KPSSP94 Ortaöğretim Puan hesaplamamız ÖSYM ile %100 uyumludur.

KPSS ORTAÖĞRETİM SINAVINDA HANGİ DERSTEN KAÇ SORU VARDIR?

KPSS Ortaöğretim Sınavında; Matematik, Türkçe, Tarih, Coğrafya ve Vatandaşlık konularından sorular sorulmaktadır.

Türkçeden 30 soru sorulmaktadır. 3 adet Sözcük Bilgisi, 6 adet Dil Bilgisi, 3 adet Anlatım Bozuklukları, 15 adet Okuduğunu Anlama (Paragraf), 2 adet Yazım-noktalama Kuralları ve ayrıca Sözel Mantık sorusu sorulmaktadır.

Matematikten 30 soru sorulmaktadır. 6 adet Sayılarla İşlem Yapma, 6 adet Matematiksel İlişkilerden Yararlanma, 12 adet Problem Çözme, 3 adet Temel Geometrik Bilgilerden Yararlanma, 3 adet de Tablo, Grafik Okuma ve Yorumlama sorusu sorulmaktadır.

Tarihten 27 soru sorulmaktadır. 3 adet Anadolu Selçuklu Devleti ve Öncesinde Türk Devletleri, 9 adet Osmanlı Devleti, 12 adet Atatürk İlke ve İnkılapları, 3 adet Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi sorularından oluşmaktadır.

Coğrafyadan 18 soru sorulmaktadır. 7 soru Türkiye’nin Fiziki Özellikleri, 3 soru Türkiye’nin Beşeri Özellikleri, 8 soru da Türkiye’nin Ekonomik Özellikleri sorularından oluşmaktadır.

Vatandaşlıktan 9 soru sorulmaktadır. 3 soru Hukuk Başlangıcı ve Genel Kamu Hukuku, 4 soru Anayasa, 2 soru İdare konularından sorulmaktadır.

KPSS Ortaöğretim sınavında soru dağılımı yıllara göre değişiklikler gösterebilir. Lütfen sınava hazırlık çalışmalarınızı bu durumu göz önüne alarak yapınız.

ÖABT NEDİR?

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Öğretmen kadroları için KPSS'ye başvuran adaylar, sınavın Genel Yetenek-Genel Kültür ile Eğitim Bilimleri oturumlarına ve alanlarına bağlı olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine (ÖABT) katılmak zorundadır.

DHBT NEDİR?

Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testinin kısaltmasıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev alacak personelin atanmasında kullanılacak puanların hesaplanmasında, genel yetenek ve genel kültür testleri sonuçları kullanılacaktır. Bu nedenle, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenlerden DHBT'ye katılacak olanların ilgili düzeydeki genel yetenek ve genel kültür oturumuna ve Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine (DHBT) katılmaları zorunludur.

KPSS SONUÇLARI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam eder.

KPSS TESTLERİNDE NETLER NASIL HESAPLANIYOR?

KPSS'de her bir test bölümünden yapmış olduğunuz netler kullanılarak puanlarınız hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapmış olduğunuz net sayısı, doğru cevaplamış olduğunuz soru sayısından yanlış cevaplamış olduğunuz soru sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla hesaplanır.

Eğitim Haberleri