Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı? Diyanet İşleri Bakanlığı İstanbul Müftüsü'nden Kurban Bayramı yaklaşırken kredi kartıyla kurbanlık alımı konusunda açıklama geldi. İstanbul müftüsü Mehmet Emin Maşalı, ''Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir. Kurbanı inşallah makbul olur. Yani tek çekimle herhangi bir faiz oluşmuyor ve bir defada parayı faize bulaşmadan ödüyorsanız sorun yok." dedi.
Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı? 2019 Diyanet kredi kartı kurbanlık açıklaması
Maşalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın önemine işaret ederek, zengin insanların kesmesi gerektiğini söyledi. Maşalı, ''Temel ihtiyaçlarını karşılamış, bunun ötesinde kenarda 80 gram altın maddi imkanı bulunan kişiler kurban kesmeli. Hanefi mezhebine göre bu vaciptir. Diğer mezheplere göre de sünnet olarak değerlendirilmiştir.'' diye konuştu.
Zengin olmayan bir kişinin kurban kesmesine gerek olmadığını dile getiren Maşalı, şöyle devam etti:
''İşin fıkhi boyutu bu şekilde. Ama vacip olmadığı halde kurban kesen kişiler de oluyor. Bunun psikolojik tarafı fazla. Bir babayı düşünün, çocuğuna bayram gününde kurban kesmenin verdiği o coşkuyu yaşatmak istiyor. İster istemez gücü nispetinde belki sıkıntıya da girerek kurban kesiyor. Normalde maddi imkanı yerinde olmayan, temel ihtiyaçların ötesinde kenarda parası olmayan bir kişinin kurban kesmesine gerek yok. Bu kişiler yükümlü olmadığı bir şeyle kendisini yükümlü tutmuş oluyor.''
"KURBANLIK ALINIRKEN FAİZ OLUŞUYORSA DOĞRU YAKLAŞIM DEĞİL"
İslam dininin faizi yasakladığını ve haram kıldığını anlatan Maşalı, ''Eğer faiz oluşuyorsa kredi kartıyla kurban kesmek doğru bir yaklaşım değil. Faizli işleme hangi vesileyle girerseniz girin, günaha girmiş olursunuz. Faize yol açmadığı sürece kredi kartıyla kurban kesilebilir. Kurbanı inşallah makbul olur. Yani tek çekimle herhangi bir faiz oluşmuyor ve bir defada parayı faize bulaşmadan ödüyorsanız sorun yok. Ama ödeyemezseniz ve faize girerse orada günaha yol açar.'' ifadelerini kullandı.
Kurban etinin dağıtımının da önemli olduğunu kaydeden Maşalı, şunları söyledi:
''Kurban etinin bir bölümümünü fakir fukaraya, bir bölümünü eşimize dostumuza, diğer bölümünü de aile bireylerine ayırmalıyız. Kurban etini üçe bölüp bu şekilde dağıttığımızda sünnete uygun bir davranış yapmış oluruz. Eğer çevremizde kurbanı paylaşacağımız kişiler yoksa vekalet yoluyla kurban kesimini de deneyebiliriz. Vekalet yoluyla kurbanı gerçekten çok muhtaç kişilere ulaştırma yoluna başvurabiliriz. TDV (Türkiye Diyanet Vakfı) dünya çapında 149 ülkede vekaletle kurban kesimi yapıyor. Dünya genelinde ihtiyacı olanlara kurbanlarınızı ulaştırıyor."
İhtiyaç sahibi ise gayrimüslimlere de kurban etinden verilebileceğini vurgulayan Maşalı, "Belki sizin vereceğiniz bir pay hisseyle onların İslam'a karşı bakışı çok değişecektir.'' dedi.
KREDİ KARTI İLE KURBAN ALINIR MI?
Kurban kesmekle mükellef olan şahıs kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşhis etmez.
Ancak kredi kartı borcunu ödeme tarihinde ödememek ve gecikmeden kaynaklı faiz işlemine düşmemek gerekiyor.
BANKA KREDİSİYLE KURBAN KESİLİR Mİ?
Kurban kesecek kimse kurbanını peşin satın alabileceği gibi borçlanarak da satın alabilir. Bu durum kurbanın sıhhatine engel teşhis etmiyor. Ancak faizli borç alması durumunda faizli işlem yapma yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Bu nedenle kendi imkanlarıyla kurban kesemeyecek kişilerin bu yöntemlere başvurması dinen uygun değil.
TAKSİTLE KURBAN ALINIR MI?
Kurban Allah’a yakınlaşma niyetiyle yerine getirilen bir ibadettir. Bu amaç ise ancak kişinin kendi mülkiyetindeki hayvanı kurban etmesiyle gerçekleşir. Mülkiyet ise hayvanı bizzat yetiştirme, hibe veya miras yolu ile olabileceği gibi satın alma yoluyla da gerçekleşebilir. Esasen vadeli satış caizdir. Dolayısıyla taksitlendirme yoluyla satın alınan bir mal mülkiyete geçtiğine göre bu yolla alınan bir hayvanın kurban edilmesinde bir engel yok.
KURBANLIK FİYATLARI 2019 NEDİR? BÜYÜKBAŞ, KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK FİYATLARI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı sürecinde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 750-3 bin lira arasında olmasını beklediklerini ifade etti.
Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında, kurbanlık fiyatları ve üreticilerin beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kurbanlık fiyatlarının illere ve bölgelere göre farklılık gösterdiğini dile getiren Bayraktar, "Kurban Bayramı sürecinde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 750-3 bin lira arasında olması bekleniyor. Canlı ağırlık fiyatının kilogram başına büyükbaş hayvanlarda 18-26 lira, küçükbaş hayvanlarda 19-30 lira arasında olacağı tahmin ediliyor." dedi.
Bayraktar, ülke ortalaması açısından büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 21 lira 72 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 23 lira 74 kuruş olduğunu söyledi.
Ülke ortalaması baz alındığında geçen yıla göre fiyatların büyükbaşta yüzde 5,7, küçükbaşta yüzde 10,7 arttığını anlatan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
"Ortalama fiyat kilogram başına büyükbaşta 20 lira 55 kuruştan 21 lira 72 kuruşa, küçükbaşta 21 lira 45 kuruştan 23 lira 74 kuruşa çıkmıştır. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan oluşan 4 büyük ilde fiyatlar, büyükbaşta yüzde 12,1, küçükbaşta ise yüzde 8 yükselmiştir. Bu illerde ortalama fiyatlar, büyükbaşta 21 liradan 23 lira 55 kuruşa, küçükbaşta 23 lira 10 kuruştan 24 lira 95 kuruşa ulaşmıştır."
"VATANDAŞLARIMIZ KURBANLIK BULMADA SIKINTI YAŞAMAYACAK"
Ülke genelinde 1 milyon 217 bini büyükbaş, 3 milyon 895 bin küçükbaş olmak üzere 5 milyon 112 bin kurbanlık bulunduğunu belirten Bayraktar, 10,6 milyar liralık büyükbaş, 5,8 milyar liralık küçükbaş olmak üzere 16,4 milyar liralık kurbanlığın alıcısını beklediğini bildirdi.
Bayraktar, geçen yıl 866 bin 143 büyükbaş, 2 milyon 682 bin 612 küçükbaş kurbanlık kesildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bu yıl yaklaşık 900 bini büyükbaş, 2 milyon 700 bini küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 600 bin baş hayvan kesileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminden yola çıkacak olursak, 2019'da kurbanlıklar için ödenecek tutarın tahmini olarak 11,9 milyar liraya yaklaşacağını hesaplıyoruz. Kurban Bayramı'nda kesileceğini tahmin ettiğimiz hayvan sayısından daha fazla kesilebilecek nitelikte büyük ve küçükbaş kurbanlık var. Bu durum kurbanlık bulmada vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamayacaklarını göstermektedir."
"KURBANLIKLARA 7,8 MİLYAR LİRA ÖDENECEK"
Et ve Süt Kurumunun, satılamayan kurbanlıkları bayram sonrasında uygun bir fiyata almasını öneren Bayraktar, bu nedenle yetkililerden elde kalan kurbanlıklara yönelik alım fiyatlarını belirmelerini beklediklerini ifade etti.
Kurbanlık satış bedellerine ilişkin de konuşan Bayraktar, şunları söyledi:
"Ortalama 400 kilogram canlı ağırlığa sahip büyükbaş hayvanın canlı kilogramının 21,72 lira civarında satılacağı düşünüldüğünde bayram süresince kesilecek yaklaşık 900 bin büyükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği para 7,8 milyar lirayı geçecektir.
Bir küçükbaş hayvanın ortalama bin 500 liradan satılacağı tahminiyle, kesilecek yaklaşık 2 milyon 700 bin küçükbaş hayvana halkımızın ödeyeceği para ise 4 milyar liranın üzerinde olacaktır."
"YÜKSEK KİRA BEDELLERİ CİDDİ MAĞDURİYETLERE NEDEN OLUYOR"
Kurbanlık satıcılarının masraflarına da değinen Bayraktar, toplamda 3,6 milyon baş kurbanlık canlı hayvan için üreticilerin 4,1 milyar lira civarında yem harcaması yaptıklarını ifade etti.
Satıcıların yaklaşık 15 gün kaldıkları süre içinde belediyelere, Ankara'da 3 bin 750-5 bin 50 lira, İstanbul'da 7 bin 500-16 bin lira, İzmir'de de 7 bin-10 bin lira civarında çadır ve altyapı masrafı ödediklerini anlatan Bayraktar, satış yerlerinin üreticilere fahiş fiyatlarla kiralandığını savundu.
Bayraktar, "Üreticilerimize 16 bin liraya kiralanan yerler var. Bu durum ciddi mağduriyetlere neden oluyor. Belediyelerden ricamız buraları uygun fiyattan üreticilerimize kullandırın." diye konuştu.
Kurban Bayramı'nın kasaplar için de önemli bir gelir kapısı olduğuna dikkati çeken Bayraktar, kasapların, hayvanları kesme, yüzme, parçalama gibi işler için küçükbaşta 60 lira, büyükbaşta 400 lira civarında para aldıklarını dile getirdi.
Kesme işine parçalama da dahil edildiğinde özellikle büyükbaş için fiyatın 600-700 liraya kadar çıkabildiğini belirten Bayraktar, "Büyükbaş hayvanlarının yarısının kasaplar tarafından ücret mukabilinde kesileceği tahminiyle, 450 bin büyükbaş hayvan için kasaplara ödenecek meblağ 180 milyon lirayı bulacaktır." dedi.