Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7513.21
Meslek Adı : Krem Peynir İmalat Ustası
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Süt Ürünleri İmalatçıları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Bir veya birkaç tip peyniri bir arada uygun yöntemle karıştıran, saklama yöntemlerini kullanarak üretim programında talep edilen iyi cins, kalite ve miktarda krem peyniri üretme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Krem Peynir İmalat Ustası, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Talep edilen miktarda uygun oranlarda peynir karışımları ayarlamak, karıştırmak,
Peynirleri süt tozu, tereyağı, krema ve süt ürünleri ile karıştırıp peynir kıyma makinesinde kıyarak krem peyniri üretmek,
Peynirin özelliğine göre uygun karışım yaparak krem peynirin kalitesini artırmak,
Peynirin pişirme zamanını ve kıvamını ayarlamak,
Blok halinde krem peynirlerin soğumasını sağlamak, saklama odalarında depolanmasını sağlamak,
Kullanılan malzemelerin temiz ve hijyenik olmasına dikkat etmek,
Kullanılan malzeme teçhizatın bakımını ve onarımının yapılmasını sağlamak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Krem Peynir İmalat Ustası Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İşitme Cihazları Kalıp Ve Montaj Elemanı mesleği için “7421.20” kod olarak kullanılır iken Kontrplak Tutkal Makinesi Operatörü mesleği için “8172.12” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;