Kült ne demek?

Kült ne demek? sorusu internette en çok anlamı merak edilen kelimelerden birisidir. Biz de sizler için bu merak edilenleri derledik. İşte tüm merak edilenler

Özellikle sanat sektöründe sıklıkla duyduğumuz kült kelimesi internette merakla araştırılmaktadır. Peki Kült ne demek? Tüm merak edilenler haberimizde.

KÜLT NE DEMEK?

Kült sözcüğü popüler kültürde birçok anlamda kullanılmaktadır. Genellikle klasik sanat eserleri için kullanılan bu sözcük, değerli eserleri temsil eder. Köklü, sanat değeri yüksek film ve edebiyat eserlerini ifade eder. Ancak sözcüğün kökenlerine inildiğinde bu anlamın çok dışında kullanıldığı görülmektedir.

TDK'DA KÜLT NE DEMEK?

1. Tapma, tapınma.
2. Din.
3. Dinsel tören, ibadet, ayin.

KÜLT FİLM NEDİR?

Kült kelimesi popüler kültürde daha çok filmleri tanımlamak için kullanılıyor. Kült filmi şöyle tanımlayabiliriz: Genelde başlangıçta küçük bir zümrenin dikkatini çekmiş olan, sadece bu grubun beğenisine hitap eden, yıllar geçtikçe bu kemik kitleyi daha da genişletebilen sanat eserlerine verilen bir sıfattır.

KÜLT KELİMESİNİN TARİHÇESİ NASILDIR?

Kült sözcüğü, eski kültürlerde dini inanışlarla alakalıdır. Buna göre kült, dini inanışlardan kaynaklanan, kutsal kabul edilen değerleri ifade eder. Örneğin eski Türk toplumlarında demir, ağaç, ateş gibi objeler birer külttür. Bunların insanları kötülüklerden koruduğuna inanılır. Tanrı tarafından insanlara bahşedilen değerli varlıklar olduğunu düşünülür.

Bu nesnelere atfedilen kutsallık, insanların onları çok değerli bulmasına neden olur. Günümüzde bazı sanat eserleri için kült ifadesinin kullanılması, bu değere bina edilmektedir.

KÜLT FİLM ÖRNEKLERİ NELERDİR?

Kült filme örnek olarak 'Fight Club', 'Matrix' ya da 'Donnie Darko' gibi filmleri sayabiliriz. Yayınladıkları dönemde kemik bir kitle yakaladı bu filmler. Zaman içerisinde ise gerçek karşılığını buldular ve hem kemik kitleleri genişledi, hem de daha geniş kitleler tarafından keşfedildi.

KÜLT FİLMİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bir eserin kült olmasının, eserin iyi ya da kötü olmasıyla fazla bir ilgisi yoktur. Bir eserin kült olması, sahip olduğu hayran kitlesinin sınırlılığı, bağlılığıyla alakalıdır diyebiliriz. Genelde yayınladıkları dönemlerde eleştirmenler tarafından fazla beğenilmeyen bu filmler, gişede de olağanüstü bir başarıya sahip değillerdir. Ancak duygusal ve düşünsel bakımdan kendilerine sıkı sıkıya bağlı bir hayran kitlesi kazanmayı başarmışlardır. Kült filmlerin bir başka özelliği de kusurlu, olağandışı ve genellikle tartışmalı olmalarıdır.

KÜLT KELİMESİ HAKKINDA

Kült popüler kültür ve akademide çok çeşitli tanımları olan, tartışmalı bir terim olup birçok disiplinden bilim adamı arasında devam eden bir tartışma konusudur. Dini hareketlerin sosyolojik sınıflandırılmasına göre kült, sosyal olarak sapkın veya yeni inanç ve uygulamalara sahip dini veya sosyal bir grup olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir grubun inanç ve uygulamalarının yeteri derecede sapkın ya da yeni olup olmadığı genelde net olmayan bir konudur. “Kült” kelimesi her zaman tartışmalı olmuştur. Zira net ve herkesçe kabul gören bir tanımı olmadığı için bu tabir, farklı doktrin ve uygulamalara sahip gruplara karşı şahsi saldırılarda (aşağılayıcı anlamda) kullanılan öznel bir adlandırma görevi görebilmektedir.

1930lardan itibaren kültler, dinsel davranış çalışmaları bağlamında sosyolojik çalışmalara konu olmuştur.[8] Bazı mezhepler ve yeni dini hareketler kült olarak nitelendirilmiş ve Hristiyan kült karşıtı hareket, ortodoks olmayan inançları nedeniyle bunlara karşı çıkmıştır. Kült karşıtı hareket, 1970'lerden itibaren başka gruplara da karşı çıkmış olup bu durum, kısmen bazı kült üyelerinin işlediği şiddet eylemlerine tepki olarak gelişmiştir. Kült karşıtı hareketlerin öne sürdüğü iddiaların bazıları bilim adamları ve medya tarafından tartışmaya açılmış ve yeni tartışmalara konu olmuştur.

“Yeni dini hareket” (YDH / new religious movement) terimi, 1800’lerin ortalarından itibaren ortaya çıkan dinler için kullanılmaktadır. Bunların tamamı olmasa da çoğu kült olarak değerlendirilmektedir. Kültlerin alt kategorileri şunlardır: Kıyamet kültleri, siyasi kültler, ırkçı kültler, çok eşli kültler ve terörist kültler. Kültlerle alakalı konulara devletlerin tepkisi de başka bir tartışma konusu olmuştur.

Gündem Haberleri