Panama ve Kolombiya yerlileri olarak bilinen Kuna Kabilesi yıllardır uygulamış oldukları bir yöntem ile tansiyonun ilacı buldular.
Tansiyon hastalığının genler ile alakalı olup olmadığını araştırmak isteyen bilim insanları, kendi içlerinde evlilik yapan ve yüksek tansiyonun görülmediği bu kabilede yaptıkları araştırma sonucu tansiyon hastalarına ışık oldular.
Bilim insanlarının bölgede yaptığı araştırmalarda yaşla birlikte artması gereken tansiyon seviyeleri nerdeyse tüm insanlarda aynı seviyede gözüküyordu.
Araştırmalarını derinleştiren bilim insanları, tansiyona sebep olabilecek tüm ihtimalleri değerlendirmeye başlıyorlar. Ancak stres, çevre kirliliği, tüketilen tuz miktarı yada yenilen hiçbir şey tansiyon görülmemesini engelleyen durumlar arasında değil.
Araştırma ile geçen bir günde bilim insanları gencinden yaşlısına kadar herkesin sabah ve akşam kakaodan yapılmış bir içecek içtiklerini görüyorlar.
İyice derinleşen araştırmalar sonrası bilim insanları kakaonun içinde bulunan bileşenlerin damarları sertleştirdiği sonucuna varıyor.
Kakaonun içinde bulunan flavonol ismi verilen madde kan basıncı üzerinde etkili bir şekilde rol oynuyor.
Kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olan flavonoidler kanın pıhtılaşmasında artışa neden olan trombositlerin birbirine yapışmasını önleyip, damarlarda pıhtı oluşmasına engel oluyor.
Damar sertliği üzerinde de etkili olan flavonoidler, yaşa bağlı olarak gelişen sürecin yavaşlamasına yardımcı olarak koruma sağlıyor ve yüksek tansiyonun etkilerini azaltıyor.
Ayrıca flavonoidler bakımından zengin beslenen kişilerde kalp hastalığı, inme, akciğer ve prostat kanseri, tip 2 diyabet ve astım gibi birçok kronik hastalığa yakalanma ve ölüm riski de diğer insanlara karşı daha azdır.