Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla beraber kurbanlık alım telaşı da arttı.Erzurum'dan bayram öncesi batı illerine kurban sevkiyatı başladı.Uzmanlar, kurban alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sıraladı.
110
Kurbanlık sevkiyatı başladı
Kurban Bayramı yaklaşırken , vatandaşların kurbanlık alma telaşı da başladı.Türkiye'de hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan Erzurum’da Kurban Bayramı öncesi batı illerine kurbanlık sevkiyatı başladı.
210
Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenler
Alınacak kurbanlıklarda nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, hayvanın 2 yaşını doldurması gerektiğini ve kesileceği yere kadar kendi ayaklarıyla gidebileceği durumda olması gerektiğini söyledi.
310
Kurbanlıklar kontrollerden geçiriliyor
Erzurum yaylalarında beslenen kurbanlıklar, Ankara, İstanbul, İzmir ve Bursa başta olmak üzere batı illerine sevk ediliyor. Araçlara yüklenen hayvanlar, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerinin, sağlık, küpe ve evrak kontrolünün ardından yola çıkarılıyor.
410
Kurbanlıkta yaş kriteri
Kurbanlık hayvan seçiminde belli başlı kriterlerin olduğunu ifade eden Yıldırım, “ Kurban Bayramına çok kısa bir süre kaldı. Pazarımızda şuanda kurbanlıklarımızın satışı devam ediyor. Kurbanlıklarda dinimizce gerekli olan bir takım özellikle mevcut. Öncelikle kurbanımızın 3 yaşını doldurduğunu görüyoruz. Bunu da kurbanımızın ağzında ki dişlerden anlıyoruz. Eğer ağzında ki küçük dişler gidip yerine büyük dişler gelmişse bu hayvan 3 yaşını doldurmuş oluyor." dedi.
510
Hayvanın kaç yaşında olması gerekir?
Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım :"Büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurup 3 yaşına girmesi gerekirken küçük baş hayvanlarımızda en az 6 aylık veya annesinin büyüklüğüne kavuşması gerekmektedir” dedi.
610
Kurbanlığın gözlerinin görmesi şart
Yıldırım ayrıca kurbanlık hayvanın gözlerinin görmesi gerektiğini de kaydederek, “Diğer bir özelliğimiz hayvanın her 2 gözünün de görüyor olması gerek. Eğer gözlerinden birisi görmüyorsa bu hayvan kurbanlık olamaz." açıklamasında bulundu.
710
"Kendi ayaklarıyla gelmesi gerekiyor"
Erzurum'da açıklamalarda bulunan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: "Hayvanın yine kesileceği yere kadar kendi ayaklarıyla gitmesi gerekmekte. Ayaklarında her hangi bir hastalık olmaması gerek. Kulaklarının yerinde olması lazım, kuyruğunun 3’de 1’inin var olması gerekmekte. Boynuzlarının yerinde olması ve iyi beslenmesi gerekmelidir"
810
Gebelik vasfının olmadığına emin olun
Özellikle dişi kurban alacak vatandaşların, hayvanı almadan önce Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne giderek küpe numarasını ve doğurganlık özelliğini kaybetmiş olmasını tescillemeleri gerekiyor.Tarım ve İlçe Müdürlüğüne gidip buradan bu hayvanın gebelik vasfının olmadığına, bu hayvanın doğurganlık özelliğini kaybetmiş olduğuna dair bir belge alınması gerekiyor. Eğer bu belge hayvanı satan kişide yoksa,o hayvanın satın alınmaması gerekiyor.
910
Kurbanlık hayvanda hastalığa dikkat!
Kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri de hayvanın hasta olmaması gerektiğidir.Hayvanda bir hastalık varsa kesinlikle kesilmemesi gerekir.Böyle bir durumda hayvan kesilirse, etini yiyen insanlara da hastalık bulaşma ihtimali oldukça yüksektir.
1010
Hijyen çok önemli
Kurbanlıkların hijyenik ve belediyenin belirlediği yerlerde işin ehli kişilere kestirilmesi ve kesim yeri şartlarının da mutlaka önceden kontrol edilmesi gerekir.Kurallara uygun şekilde kesilen kurbanlıkların etleri de hijyenik bir şekilde paketlenerek saklanmalı ve dağıtılmalıdır.