Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? (Bayram namazı kılınışı) Bayram namazı kaç rekattır?

Kurban Bayramında Müslümanlar önce bayram namazlarını kılacak daha sonra ise kurbanlarını keserek bayramlarını kutlayacaklar. Peki Kurban Bayramı namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Detaylar haberimizde...

Mübarek Kurban Bayramı geldi, çattı. Mübarek günlerde Müslümanlar bayram namazlarını cemaatle kıldıktan sonra kurban ibadetini gerçekleştirme telaşına girecekler. Bayram namazını kılmak ve bilgi sahibi olmak isteyenler için bizlerde bilmeniz gerekenleri ve namazınızı nasıl kılmanız gerektiğini anlattık. Detaylar ve daha fazlası haberimizde...

KURBAN BAYRAMI NAMAZININ KILINIŞI

Birinci Rek'at:
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.
4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:
6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden
(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Eyyâm-ı nahr'dan (Bayramın 1. 2. ve 3. Günü) önce kurbanlığı bağlamak.

-Hayvana kurbanlık nişanı takmak, işaretlendirmek.

-Kesilecek yere güzellikle, eziyet vermeden götürmek.

-Sonra hayvan ayakları ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sol tarafına yatırılır. Hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır. Bundan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.

"Allahümme minke ve leke inne salatî ve nüsükî ve mahyâye ve mematî lillahi Rabbil-Alemine. lâ şerike lehu ve bizalike Umirtu ve ene mine'l-müslimîn."

"Ey Rabbim bu senden ve yine sanadır. Namazım, kulluğum, kurbanım, ölümüm ve hayatım eşi benzeri olmayan âlemlerin Rabbi Allah içindir. Ben bununla emrolundum ve teslim olanlardanım" dedikten sonra akabinde  "Bismillâhi Allâhü ekber" denilir ve hayvanın boynuna bıçak vurulur.

Yemek borusu, nefes borusu ve iki şahdamarını kesmek.

Boğazlamayı enseden değil boğazdan yapmak.

Kendi kurbanını kendisi kesmek, kesemiyorsa müslümana kestirmek. Ehl-i kitab'tan birine kestirmek mekruhtur.

Hayvan kesilirken orada hazır bulunmak: Efendimiz kızına şöyle buyurmuştur: Ey Fatıma! Kurbanlığının başında durup hazır ol. Çünkü onun kanının ilk damlasıyla geçmiş günahların bağışlanır.” Hz.Fatıma:“Ya Resulallah! Bu biz ehl-i beyte mi hastır yoksa hem bize hem de diğer müslümanlara mı? dedi. Resulullah(asm):“Bilakis hem bize ve hem de diğer müslümanlara” buyurdu. (Hakim, el-Müstedrek)
Kurban olacak hayvanın imkân ölçüsünde en semizi, en büyüğü olması.

Eyyâm-ı nahr'ın ilk günü gündüzleyin kesmek.

Kurban bıçağının çok keskin olması.Hz. Peygamber (sav) konuyla ilgili şöyle buyurmuştur: “Sizden birisi hayvan boğazlayacağı bıçağını keskinleştirsin ve boğazladığı hayvanı rahat ettirsin”. (Müslim, Zebaih:57; Ebu Davud, Edahi 11-12). Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Yine O (sav) kurbanını keserken hayvana acı verince Ensardan olan bir sahabiden yardım istemiştir (Müsned 5/373)

Hayvanı kesildikten sonra soğumaya ve canının iyice çekilmeye bırakılması, soğumadan ve can çekilmeden önce yüzmek mekruhtur. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

Kurban sahibinin kurban etinden yemesi. Çünkü bu Allah'ın bir ziyafetidir.
Etinden başkalarına vermek (Kâsânî, a.g.e, V, 78-81).

Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Aynı şekilde, hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

BAYRAM GÜNÜ SÜNNETLERİ

1-Erken kalkmak
2-Gusül abdesti almak
3-Misvak kullanmak
4-Güzel koku sürünmek
5-Yeni ve temiz elbise giyinmek
6-Namazdan önce tatlı veya hurma yemek
7-Tek adette yemek
8-Yüzük takmak
9-Camiye erken gitmek
10-Giderken sessiz tekbir söylemek
11-Müslümanlara selam vermek
12-Güler yüzlü ve tatlı dilli olmak.
13-Müminlerle bayramlaşmak.
14-Fakirlere sadaka vermek.
15-Dargınları barıştırmak
16-Akrabayı ziyaret etmek
18-Ziyarette hediye götürmek.
19-Kabirleri ziyaret etmek.
20-Misafirlere ikram etmek.
21-Çok dua ve tevbe etmek.
22-Sevindiğini belli etmek.


Din Haberleri