Kurban Allah Teâla’ya yaklaşmak O’nun rızasını kazanmak için ibadet niyetiyle kesilen hayvana denir. Kurbanda önemli olan Allah (celle celaluhu) için kan akıtmaktır. Nitekim hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur: “ Âdem oğlu Kurban bayramı günü Allah'a kan akıtmaktan daha sevimli bir amel işleyemez”.(Tirmizi, İbn Mace)
Ayet ve hadislerden Kurban etinin dağıtımıyla ilgili şu hususlar öne çıkmaktadır:
1-Kurban etinden öncelikle kurbanın sahibi yemelidir. Bu sünnettir. Ayette şöyle buyurulmuştur: “ Artık ondan hem kendiniz yeyin, hem de fakr-u zarurete, sıkıntıya düşen iflas eden, sıkıntısını hissettirmeyen kimselere yedirin.”
Hadisi şerifte de Hz. Peygamber: : “sizden biri kurban kestiği zaman kurbanından yesin” (Müsned, Mecmeu’z-zevaid) buyurmaktadır.
2-Yukarıdaki ayetten de anlaşılacağı üzere kurban kesmeye imkânı olmayanlara da kurbanın etinden ikram etmelidir. Ayrıca hadis-i şerifte : “Yiyin, tasadduk edin ve kendinize kaldırın ”buyurulmuştur.
3-Kurban etinin bir kısmını da komşu tanıdık ve akrabalara ikram edilmelidir. Yine hadis-i şerifte : “Yiyin, yedirin ve tasadduk edin” buyrulmaktadır.
Özetle Alimler Kurban etinin üçe ayırılıp bir kısmının kendi evine , bir kısmının ihtiyaç sahiplerine , kurban kesmeye gücü yetmeyenlere, bir kısmının da eşe dosta, konu komşuya dağıtılmasını uygun görmüşlerdir.
Hediyeleşmenin sünnet ve aradaki sevgi ve komşuluk bağlarını güçlendirmeye vesile olacağını düşünerek komşu kurban kesmiş de olsa kurban etinden hediye etmek uygun olacaktır. Yine kurban kesemeyenleri bulup pay vermek toplumsal dayanışmayı kuvvetlendirdiği gibi Allah katında da çok büyük sevaba vesiledir. Ayrıca kurban kesen kimsenin ailesi muhtaç bir halde ise kurbanının çoğunu kendi evinde muhafaza edip yiyebilir.