Kurban bayramının gelmesiyle birlikte vatandaşlar kestikleri veya pay aldıkları kurban etlerini nasıl saklayacağını merak ediyor. Peki kurban bayramında kurban eti nasıl saklanır? Kurbanlık etler nasıl muhafaza edilir? Etler buzdolabında kaç gün kalmalıdır? İşte tüm detaylar...
KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR? KURBANLIK ET NASIL MUHAFAZA EDİLİR?
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Kasaplar Temsilcisi Rıdvan Keçeci, kurban etlerinin nasıl korunması gerektiği hakkında bilgi verdi. Kurbanda yaşanan sıkıntılardan birinin etin muhafazası olduğunu hatırlatan Keçeci, ilk kesildiği zaman etin üzerine su tutularak, etin bir saat dinlenmeye alınması gerektiğini söyledi. Etlerin metal tepside, her yanı hava alabilecek şekilde istiflenmesi gerektiğini belirten Keçeci, “Su tutulup, bir saat dinlendirildikten sonra doğranan etler kesinlikle poşetlere ve plastik leğene konulmaması gerekir. Poşet içerisinde dolaba konulan etlerin tamamı bozulur ve kullanılamaz hale gelir” dedi.
"KULLANACAĞINIZ KADARINI PAKETLEYİN"
Etlerin kullanabilecek paketler halinde derin dondurucuya konulması gerektiğine dikkati çeken Keçeci, şu bilgileri verdi:
“Kurban Bayramı günü et fazla olduğu için etler daha uzun vadede kullanılmak üzere derin dondurucular içerisine bırakılmaktadır. Vatandaşlar bunu yaparken ellerinden geldiğince kullanabilecekleri kadar paketler halinde derin dondurucuya koymalıdırlar. Çünkü derin dondurucudan çıkarılan etin aynı gün, aynı saatte kullanılarak bitirilmesi gerekiyor. Eğer sürekli derin dondurucuya bırakılıp, çıkarılma işlemi yapılırsa o et bozulur” diye konuştu. Keçeci, vatandaşlara kurban etlerine hiçbir işlem yapmadan kasaba getirerek işletmelerinin daha sağlıklı olacağı konusunda da uyarıda bulundu. Keçeci, etlerini kavurma yaparak saklayacak olanlardan tuz oranını biraz daha kullanmalarını tavsiye edip, “Ancak, fazlası sağlığa zaralı olan tuzdan ziyade yağını çok kullanmalıyız. Kendi yağı içerisinde kavrulduğu zaman et kararak bozulmaz.”
KURBAN ETİ BUZDOLABINDA KAÇ GÜN KALMALIDIR?
Dyt. Taştemel, etin saklanma koşullarının da çok önemli olduğunu belirterek, “Kırmızı et, proteinden zengin olduğundan çabuk bozulma riski vardır. Bu yüzden saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Buzdolabında en fazla 3 gün, buzlukta, -4 derecede en fazla 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede en fazla 3 ay saklanabilir.
Et küçük parçalarda birer yemeklik olacak şekilde poşet ve yağlı kâğıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır. Böylece çözdürme işlemi de kısa sürecek, bu da bakteri oluşumunu engelleyecektir. Çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, açıkta ya da sıcak suda bekletilerek olmamalıdır. Buzdolabının en üst rafında bir gün bekletilerek çözdürme uygun seçenektir” dedi.
KURBAN BAYRAMI'NDA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Kurban Bayramı'nın beslenmede büyük değişikliklere neden olduğunu da belirten Dyt. Ünlüdağ, "Bayram telaşı ve ziyaretleri nedeniyle öğün düzeni değişir ve kırmızı et tüketimi artar. Beslenme düzeninde oluşan bu değişikliklere uygun tedbirler alınmazsa sindirim güçlüğü, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarının yanında kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi ve besin zehirlenmesi görülme sıklığı da artar" ifadelerini kaydetti.
Kurban Bayramı'nda hafif bir kahvaltı ile güne başlanması gerektiğini dile getiren Ünlüdağ, "Bayram telaşı nedeniyle genellikle kahvaltı öğünü atlanır. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır. Kahvaltı yapmak için yeterli zaman yoksa 1 su bardağı süt içilebilir veya 1 avuç kuruyemiş tüketilebilir. Az az, sık sık yenilmelidir. 4 saatten uzun süre aç kalmayın. Bayram süresince 10-14 bardak su içmeye özen gösterin. Etle yapılan yemeklere ayrıca yağ ilave edilmemelidir. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Bir öğünde belirli bir besin grubunu fazla tükettiyseniz bir sonraki öğünde o besin grubunda olan yiyeceği daha az tüketin. Her şeye rağmen hakkınız olandan daha fazlasını yediğinizi düşünürseniz üzülmeyin, bunun telafisini tempolu bir yürüyüş yaparak veya ev içindeki hareketliliğinizi arttırarak yapabilirsiniz. Önemli olan bu durumun sürekli olmamasıdır" dedi.