Kurban etinden yahni nasıl yapılır? Lezzetli yahni tarifi

Yahni nasıl yapılır? Kurban bayramına sayılı günler kala kurban etinden yapılacak tarifler araştırılıyor. Kurban etiyle yapılacak en lezzetli tariflerin başında yahni geliyor. Peki kurban etinden yahni nasıl yapılır? Yahni tarifi, malzemeleri, püf noktala

Kurban bayramına sayılı günler kala kurban etinden yapılacak tarifler araştırılıyor. Kurban etiyle yapılacak en lezzetli tariflerin başında yahni geliyor. Peki kurban etinden yahni nasıl yapılır? Yahni tarifi, malzemeleri, püf noktaları nelerdir? İşte tüm detaylar...

Kurban eti ile yapılan yemekler bayram boyunca sofralarda olacak. Biz misafirlerimize ve ihtiyaç sahiplerine ikram ettikçe Rabbimizde bizi misli ile ikramlayacak inşallah.

O halde güzel niyetlerle kestiğimiz kurbanın eti ile bayramının bu ilk gününde nefis bir yahni tarifi verelim. Koyun eti ile daha çabuk dana etiyle biraz daha uzun pişmesi dışında bir fark olmayan bu yahni nasıl yapılır ona hep beraber bakalım…

YAHNİ TARİFİ...

    1 kg yağsız kuşbaşı et
    10-12 arpacık soğan
    10-12 diş sarımsak
    2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı sirke
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 adet defne yaprağı

KURBAN ETİNDEN YAHNİ NASIL YAPILIR?

Hazırlanışı: Kabuklarını kolaylıkla soyabilmek için arpacık soğanları önceden ılık suda bekletiyoruz. Zeytinyağı derin bir tencerede kızdırıp, kuşbaşı doğradığımız etle birlikte yüksek ateşte kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tencerenin üzerine su dolu bir çelik tepsi yerleştirip, orta ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Et pişinceye kadar tepsideki su bittikçe üzerine ekliyoruz.

Arpacık soğan ve sarımsakların kabuklarını ayıklayıp bütün halde yumuşayan etlerin üzerine ilave ediyoruz. Domates salçası, sirke, tuz, karabiber ve defne yaprağını da ekleyip karıştırıyoruz. Üzerine tekrar su dolu bir tepsi koyup, soğan ve sarımsakların dağılmaması için pişirme işlemini kısık ateşte ve çok fazla karıştırmadan sürdürüyoruz. Kıvam ve lezzet vermesi için bir kaşıkta tereyağı ekleyip, bir taşım kaynatarak ocaktan alıyoruz.

Afiyetler olsun…

YAHNİ YAPMANIN PÜF NOKTASI

Arpacık soğanları önceden ılık suda bekletip kabuklarını kolaylıkla soyabilirsiniz. Soğan ve sarımsakların dağılmaması için pişirme işlemini kısık ateşte ve çok fazla karıştırmadan sürdürün.

YAHNİ YAPARKEN PİŞİRME ÖNERİSİ

Sarımsak ve defne yaprağı (arzuya göre biberiye) yahniye ayrı bir aroma katacaktır. Arzuya göre patates ve havuç gibi kök sebzeleri yahniye katabilirsiniz. Yahniyi, tüm malzemeleri çiğden katıp düdüklü tencerede daha kısa sürede hazırlayabilirsiniz.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı Arefe günü 3 Ekim Cuma gününe denk gelirken, Kurban Bayramı'nın ilk günü 4 Ekim Cumartesi günü kutlanacak. 4 günlük Kurban Bayramı tatilinin son günü ise 7 Ekim Salı günü.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban Bayramı Müslüman alemi tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir.

Yemek Tarifleri Haberleri