Kurbanda Müstehap Olan şeyler:

Celalettin Taşdelen

Bilindiği gibi Kurban Bayramı Zilhicce Ayı’nın 10. Günüdür. Aslında Müslümanlar bu bayramı değerlendirmeye bir gün öncesinden yani Arefe günü başlamalı. Arefe Günü geceleyin kalkılıp oruca niyet edilir.

Ebu Katâde (ra) der ki: Resulullah (sav)’a Aarefe günü oruç tutmak hakkında soruldu. O da, şöyle buyurdu: “O gün tutulan oruç, o senenin günahlarına kefaret olur.” (Müslim, Sıyam,196-197).

Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
Teşrik tekbirlerine Kurban bayramından bir gün önce yani Arefe günü sabah namazında başlanır. Kurban Bayramının 4. günü ikindi namazında ise bitmek üzere toplam 23 vakit devam eder. Farzların arkasından selam verir vermez birer defa getirilen bu tekbirlerin hükmü vaciptir. Kadın erkek tüm Müslümanların farz namazdan sonra şöyle der:

(Allahu ekber. Allahu ekber. Lailâhe illallahü vallâhü ekber. Allahu ekber ve li'llâhi'l-hamd)

Bayram günü yapmamız gereken amellerden biri de Bayram namazı kılmaktır. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Bu günümüzde yapacağımız ilk şey bayram namazını kılmak, sonra (evlerimize) dönüp kurban kesmek olacaktır. Her kim böyle yaparsa sünnetimize uygun iş yapmış olur. Kim (namazdan) önce kurban keserse, o ancak ailesine bir et sunmuş olur. Bu kestiği kurban olmaz”

 Yine bir Müslüman bayram günü kurban kesene kadar da bir şey yiyip içmemeye gayret gösterir. Midesine ilk giren şeyin kurban eti olmasına çalışır. Bayram sabahı namazdan önce boy abdesti alır, güzel kokular sürünür, camiye giderken gelirken zikirle, tekbir(Allahuekber), tehlille ( la ilahe illallah) meşgul olur. Müslümanlar birbirlerinin bayramını tebrik eder.

İlk yorum yazan siz olun