Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8161.56
Meslek Adı : Kuru Baklagil Elemanı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri 1
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kuru Baklagil Elemanı, kendi başına ve belli bir süre içerisinde, kuru baklagilleri tanıyıp kuru baklagillerin temizleme ve kalibrasyon işlemlerindeki makine -ekipmanları kullanabilme, kontrol edebilme, basit bakım ve temizliğini yapma, hijyen ve sanitasyon kurallarını uygulama, kuru bakliyatı ve tahıl tanelerini satışa hazırlama bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kuru Baklagil Elemanı; işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kütle ölçümü yapmak,
Hacim ölçmek,
Kuru bakliyatları ve tahıl tanelerinde kalibrasyon yapmak,
Kuru bakliyatları ve tahıl tanelerini ayıklamak,
Kırmızı mercimek üretimde kalibrasyon yapmak,
Tahılları depolamak,
Ölçülendirme ve ölçeklendirme yapmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir
Kuru Baklagil Elemanı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Homeopat mesleği için “2230.05” kod olarak kullanılır iken Japonca Öğretmeni mesleği için “2353.02” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;