Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.61
Meslek Adı : Kurutucu (Gıda Maddeleri)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Meyve, sebze ve diğer gıda maddelerini kurutma üniteleri içinde kurutan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kurutucu (Gıda Maddeleri) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Kuruma zamanını kestirmek üzere gıda maddelerinin büyüklüğünü, şeklini ve yüzünü muayene etmek,
Gıda maddesiyle dolu vagoneti kurutma ünitesi içine sürerek kapılarını kapatmak,
Vana ve kollarda hararet ve rutubet derecesini ayarlamak,
Zaman zaman gıda maddelerini elleyip rengine bakarak kontrol ederek gereken ayarları yapmak,
Gıda maddeleri istenildiği gibi kuruyunca vagoneti çekerek her vagonetin kuruma zamanını kaydetmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kurutucu (Gıda Maddeleri) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Hungaroloji Öğretim Üyesi mesleği için “2311.05” kod olarak kullanılır iken Jimnastik Antrenörü mesleği için “3422.15” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;