Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.62
Meslek Adı : Kuruyemiş Harman İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Kuruyemiş karışımlarını hazırlayan, tartan ve harmanlanması işlemlerini yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Kuruyemiş Harman İşçisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Harman yapılacak kuruyemiş bilgilerini almak,
İstenildiğinde karışım reçeteleri hazırlamak,
Karışım oranlarına göre kuruyemişleri hazırlamak,
Kuruyemiş paketlerini açıp her cinsten belirli miktarda kuruyemişi tartmak,
Tartılan kuruyemişleri kürekle karıştırarak harmanlamak,
Kuruyemişin uygun şekilde harmanlanmasına dikkat etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Kuruyemiş Harman İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Hurda Eksperi mesleği için “7543.16” kod olarak kullanılır iken Jimnastikci mesleği için “3421.15” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;