Kuşburnu (Rosaceae familyası) meyvesi, insan beslenmesi açısından önemli vitamin, mineral ve karbonhidratları içermektedir. Kuşburnunun besleyici değerinin yanı sıra, çeşitli hastalıklara karşı koruyucu özelliği vardır.Kuşburnu kullanımı çok eski zamanlara dayanmaktadır. Mısırlılar hastalıkların tedavisinde, Romalılar karın ağrıları için ilaç olarak, Hipograt zamanında iltihaplara karşı kullanılmıştır.
Kuşburnu, yabani gül çiçeğinin taç yapraklarının altında kalan ve bitkinin tohumlarını içeren yuvarlak şekilli bir meyvedir.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Kuşburnu kırmızı-turuncu rengini likopen ve beta karoten olarak bilinen karotenoid pigmentlerden almaktadır.
Kuşburnunda bulunan çoklu doymamış yağ asitleri kan basıncını, kan vizkozitesini(akışkanlığı), beyin fonksiyonlarını düzenlemekte, ayrıca kardiyovasküler hastalıklar, ateroskleroz (damar sertliği), inflamasyon (iltihap) ve diyabeti önlemektedir.
Güçlü Bir Antioksidan
İçerisindeki E ve C vitaminleri, polifenoller ve karotenoidler sebebiyle çok güçlü bir antioksidan içeriğe sahiptir. Bu özelliği ile serbest radikallerle savaşıp onları etkisiz hale getirir.Kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer kronik hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlar.
Kalp ve Damar Hastalıkları Kalkanı
Yüksek C vitamini içermesi sebebiyle damar yapısının korunmasına çok büyük faydası olan kuşburnu bu sayede ateroskleroz gibi hastalıklara karşı bir kalkan görevi görür. Aynı zamanda kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyelerini azaltma ve kan basıncını düşürme etkileriyle de kalp hastalıkları için tüketilmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kuşburnu; bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında kilit rol oynayan C vitamininin en yüksek oranda yer aldığı besinlerden bir tanesidir. Bununla birlikte A ve E vitaminleri ile polifenoller açısından da oldukça zengin olan kuşburnu vücudu enfeksiyonlardan koruyan lenfositlerin üretimini destekler.
Kan Şekerini Düzenler
Kuşburnu, insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme gibi etkileri olan bir bitkidir. Bu sayede kuşburnu, insülin direnci görülen hastalarda Tip 2 diyabet hastalığının gelişimini önlemeyi sağlarken, mevcut diyabet hastalarında ise kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
Kilo Kaybına Yardımcı
Yapılan bilimsel araştırmalarla içerisindeki “tiliroside” adı verilen antioksidanın yağ yakımını hızlandırdığı ve kilo alımını ise düşürdüğü gözlemlenmiştir.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar kuşburnu meyvesinde yer alan tiliroside adlı bir antioksidan maddenin yağ yakımını hızlandırdığı ve kilo alımını azalttığını göstermiştir.
Katarakt düşmanı
Kuşburnu püresinde bulunan önemli bir karotenoid olan likopen sadece kataraktın değil, aynı zamanda diğer göz hastalıklarının da başlangıcı ve ilerlemesinde koruyucu etki gösterir.
Yaşlanma karşıtı
A vitamini açısından zengin oluşuyla cildin elastikiyetini korumasını sağlar ve yaşlanmasını geciktirici etki yaratır. Kolajen seviyesini de artırır. Yara izleri ve akneleri giderir. Kuşburnunun çekirdekleri, gamalinoleik asit (GLA) yönünden zengin. Gamalinoleik asit, cilde canlılık kazandırır ve güneş kaynaklı yanıklarda da fayda sağlar.
Kireçlenmenin doğal ilacı
Son yıllarda yapılan çalışmalar, kuşburnunun iltihap oluşumunu önleyici özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. Tüketimi dizde kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme ve aşınmanın ortaya çıkardığı osteoartrite bağlı ağrıların azalmasında etkilidir.
Kanser hücrelerin büyümesine karşı
Hücreleri kanserli hücrelere dönüştürerek zarar verebilen serbest radikallere karşı güçlü bir koruyucudur. İçeriğindeki güçlü antioksidanlarla kanser hücrelerinin büyüme ve gelişmesini de engellemede etkili.
Yapılan çalışmalarda kuşburnu içeriğindeki karotenoidler mide ve duodenal ülserin yüzde 80-90 oranında etken ajanı olan Helicobacterpylori bakterisinin gastrointestinal sistem mukozasına yapışmasını engelleyerek ülseri önlemektedir
Sindirime yardımcı
Yapılan bir araştırmada kuşburnu meyvesinin kabuğunun, mide ağrısını önlemeye ve diğer sindirim problemlerini tedavi etmeye yardımcı olabildiği belirlenmiştir.
Ağrı ve İnflamasyon Azaltıcı Etki
Galaktolipidler ve polifenollerin eklem ağrılarını ve inflamasyonları azaltıcı etkisi çok fazladır. Kuşburnu da bu bileşenler açısından çok zengindir. Kireçlenme ve iltihaplı romatizma hastalarında çok sık görülen eklem ağrılarını azalttığı gibi yine aynı şekilde diğer hastalık ve enfeksiyonlarda da inflamasyon azaltıcı etki gösterdiğini içeren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.