Sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazı tüketilen meyve ve sebzelerden geçer. Sürekli aynı şeyleri tüketmek yerine yeni tatlar deneyip çeşitlilik kazanmak isteyenlere pazar ve marketlerde sıkça göz kırpan kuşkonmaz sebze güzel bir alternatif olacaktır. Almaya, tüketmeye çekinenler için Kuşkonmaz nedir, faydaları nelerdir? Pişirme işlemi nasıl olmalıdır? sorularının cevapları...
KUŞKONMAZ NEDİR?
Kuşkonmaz, yüksek besin değerine sahip; antioksidan ve anti enflamasyon özellikleri olan şifalı bir bitkidir. Pek çok vitamin ve mineral içeren kuşkonmaz, antik çağlardan beri yaygın olarak tüketilmektedir. Yeşil kuşkonmaz açık ara en yaygın olanı olmasına rağmen, pembe, mor ve beyaz çeşitleri de mevcuttur. İçeriğinde bolca folat, potasyum, K, A ve B9 vitamini bulunmaktadır.
KUŞKONMAZ FAYDALARI NELERDİR?
İçeriğindeki yüksek b9 vitamini hamilelik döneminde ortaya çıkabilecek doğum kusurlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu vitaminin eksikliği büyük doğum kusurlarına, öğrenme güçlüklerine, bağırsak ve mesane kontrolü kaybına, bebeklerde otistik bozukluklara ve doğum kusurlarına neden olabileceğinden hamilelik döneminde kuşkonmaz tüketmek bu riski azaltır.
Kuşkonmazın içerisindeki asidik asit idrarı uyarır ve böbrek taşlarını çözmeye yaradığından iyi bir idrar söktürücü sebzedir. Kuşkonmaz tüketilerek vücuttaki aşırı tuz ve toksik sıvı atılabilir.
Bağırsak hareketlerini düzenlemeye yarayan kuşkonmaz tüketildiği zaman bağırsak sağlığını destekleyerek iyi huylu bakterilerin de çoğalmasına yardımcı olur. Metabolizma için önemli bir prebiyotik olan insülin içeren kuşkonmaz bu besin sayesinde maddelerinin bağırsaklarda emilimine, mide kanserinin önlenmesine yardımcı olur.
Kuşkonmaz içeriğindeki yüksek potasyum sayesinde tansiyonu düşürmeye de yarar. Potasyum kan damarlarının duvarlarını genişleterek ve idrar yoluyla fazla tuzun atılmasını sağlayarak kan basıncı dengeler.
Sağladığı tokluk hissi ile kilo vermek isteyenlerin tüketebileceği ve istenilen bir vücuda kavuşmada etkilidir.
Kuşkonmaz özellikle tip2 diyabet görenler için de sağlıklı bir sebzedir. İçeriğindeki anti enflamasyon etkileri ile kan şekeri düzenlenerek iyileştirilme sağlanır.
KUŞKONMAZ PİŞİRME İŞLEMİ NASIL OLMALIDIR?
İlk olarak bir bıçak yardımı ile kuşkonmazda bulunan dikenler kesilir.
Kuşkonmazın sapı da içindeki gövdeden daha uzun sürede pişeceği için sapta bıçak yardımı ile ayrılır.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceği gibi çiğ olarak da tüketilebilir.
Eğer düdüklü de pişirilecekse dik olarak koyulmalıdır. Çünkü saplar gövdeden daha uzun sürede pişmektedir.
Fırında pişirilecekse fırın kabına pişirme kağıdı serilerek fırına sürülebilir üzerine zeytinyağı veya peynir eklenebilir.
Kuşkonmazlar tavada pişirilecekse küçük parçalar haline getirilerek kavrulabilir ve yumurta ile pişirilebilir.