Kütüphane Haftası 2021 ne zaman? Kütüphane Haftası şiirleri nelerdir?

Her sene mart ayının son haftası kutlanan Kütüphane Haftası nedeniyle Kütüphane Haftası araştırılmaya başlandı. Peki Kütüphane Haftası nedir? Neden kutlanır? Kütüphane Haftası ne zamandan beri kutlanıyor? Kütüphane Haftası hakkında merak edilen her şey haberimizde...

1964 yılından bu yana her sene mart ayının son haftası Kütüphane Haftası olarak kutlanıyor. Kütüphane Haftası'nın amacı ise çocuklara, gençlere kitap sevgisi aşılayabilmek. Bu anlamlı hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenerek hem aileler hem de çocuklar kitap okumaya teşvik ediliyor. Peki  Kütüphane Haftası nedir? Neden kutlanır? Kütüphane Haftası ne zamandan beri kutlanıyor? Kütüphane Haftası hakkında merak edilen her şey haberimizde...

KÜTÜPHANE HAFTASI 2021 NE ZAMAN?

Kütüphane Haftası 29 Mart, Pazartesi günü başlayıp, 4 Nisan, Pazar günü sona erecek. 

KÜTÜPHANE HAFTASI NEDİR?

Kitap okuyan insanların arması, kitabın faydalarının daha çok kişi tarafından anlaşılması ile birlikte, kişisel ya da kurumsal ölçeklerde kitaplıklar ortaya çıktı.  Kitaplıklar zaman içinde gelişerek kütüphaneler meydana geldi. Toplumu oluşturan tüm fertlerin faydalanması, okuması ve başvurması için kurulan, içinde çok çeşitli ve türde kitaplar bulunan binaya kütüphane denir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Mart ayının son pazartesi ile başlayan hafta Kütüphaneler Haftası olarak belirlenmiştir. Bu haftada kitabın öneminden başlayarak, kitaplıkların ve kütüphanelerin zenginleştirilmesi, daha çok kişinin kitap okumasına yönelik etkinlikler düzenlenir. Kütüphaneler çoğaldıkça ve kapsamları genişleyip,  gelişmiş bir donanıma sahip oldukça toplumsal faydalar da artacaktır.

KÜTÜPHANE HAFTASI NE ZAMANDIR KUTLANIYOR?

1964 yılından bu yana kutlanan Kütüphane Haftası mart ayının son haftasıyla birlikte kutlanmaya başladı. Bu anlamlı haftada annelere güzel bir önerimiz var.

Ülkemizde kitap okuma oranı ne yazık ki çok düşük. Özellikle son dönemde gençler kitaplar yerine sanal oyunlarla vakit geçirir oldu. Kitaplara el sürmeden büyüyen bir nesil söz konusuyken başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet gençlere kitap sevgisini aşılamak için birçok adım atıyor. Hiç kuşku yok ki etrafındaki büyüklerin kitap okumaya başlamasıyla birlikte gençler de satırlar arasında kaybolmaya başlayacak.

KÜTÜPHANE HAFTASININ AMACI NEDİR?

Kütüphane Haftası'nın amacı ise çocuklara, gençlere kitap sevgisi aşılayabilmek. Bu anlamlı hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenerek hem aileler hem de çocuklar kitap okumaya teşvik ediliyor. Çocuklara kitap sevgisini aşılama konusunda öğretmenler kadar annelere de büyük iş düşüyor. Bu anlamlı haftada anneler; tutun evlatlarınızın elinden en yakın kütüphanenin kapısını aralayın.

KÜTÜPHANE HAFTASI NİÇİN KUTLANIR?

Kütüphaneler Haftası okullarımızda kütüphanelere karşı ilgiyi artıracak, kitap okumayı teşvik edecek içerikteki etkinliklerle düzenlenir. Kütüphaneler Haftası ile ilgili şiirler okunur, kompozisyonlar yazılır ve afişler hazırlanır. Kütüphanelerde uyulması gereken kurallar hatırlatılır.

Kütüphanelerin, insanlığın hizmetine sunulması çok eski çağlara dayanmaktadır. Araştırmalara göre İlk kütüphane Asurlular zamanında kurulmuştur. Ülkemizde de kitaba ve kütüphanelere önem verilmesi Osmanlı döneminden beri sürmektedir. O dönemlerden günümüze kadar devam eden büyük kütüphaneler bulunmaktadır.

KÜTÜPHANE HAFTASINDA NE YAPILIR?

Bu haftada kitap okumanın ve kütüphanelerin öneminden bahsedilir, kütüphanelerin sorunları ve çözüm yolları tartışılır, halka kütüphane bilinci aşılanmaya çalışılır. Okullarda, öğrencilere kütüphanelere geziler düzenlenerek, kütüphanede arama ve araştırma yapma yöntemleri gösterilir, kütüphanede nasıl davranılması gerektiği anlatılır.

KÜTÜPHANELERİN TARİHİ

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetindedir. Eldeki bilgilere göre ilk kütüphane, Asurlular zamanında kurulmuştur. Osmanlı imparatorluğu döneminde de kitaba ve kütüphaneye büyük önem verilirdi. O dönemden zamanımıza kadar gelen büyük kütüphaneler vardır. Yurdumuzun belli başlı büyük kütüphaneleri şunlardır : İstanbul’da Süleymaniye ve Beyazıt Devlet Kütüphaneleri.

Ankara'da Millî Kütüphane, Millet Meclisi Kütüphanesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kütüphanesi'dir. Bunlardan Millî Kütüphane, 15 Nisan 1946 tarihinde kurulmuştur. Açılış tarihinde içinde iki kitap bulunan bu kütüphanemizde bugün 620 bin kitap vardır. Ülkemiz kütüphanelerindeki kitap sayısı yaklaşık 6 milyon kadardır.
Yaşadığımız yüzyıl bilgi, ilerleme dönemidir. Kitaplar bilime giden yoldur. Çağımızın buluşlarını kitap, dergi gazete gibi yayın organlarından izleriz. Okuduğumuz kitaplar, dergiler, gazeteler bilgilerimizi artırır. Bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder.

Milli Eğitim Bakanlığı, bundan 54 yıl önce Mart ayının son pazartesi günü başlayan haftayı, ‘Kütüphaneler Haftası’ olarak belirledi. Amaç, kütüphanelere uzak olan Türkiye toplumunu bu hafta aracılığıyla kitaplarla biraz daha yakınlaştırmaktı. Ancak, aradan geçen zamanda istenilen ilerleme kaydedilemedi. TÜİK’e göre Türkiye’de 2016 yılı itibariyle toplam 28 bin 970 kütüphane mevcut.

Yine 2016 verilerine göre, Milli Kütüphane kayıtlı üye sayısı 26 bin 996, halk kütüphanesi kayıtlı üye sayısı bir milyon 697 bin 90 ve üniversite kütüphanesi kayıtlı üye sayısı 3 milyon 810 bin 634… Milli Kütüphanede bir milyon 298 bin 952 kitap bulunuyor. 2015’e göre, Milli Kütüphane’deki kitap sayısı 2016’de yüzde 3 arttı.

Milli Kütüphaneden yararlananların sayısında ile yüzde 21,4 artış gözüktü ve 636 bin 488 oldu. Aynı dönemde kayıtlı üye sayısı ise yüzde 25,5 azaldı ve 26 bin 996 oldu.

KÜTÜPHANE HAFTASI ŞİİRLERİ NELERDİR?

Kütüphane Şiiri

Karanlıktır, bilgisize şu dünya,
Kör olana bütün renkler anlamsız.
Okuyanlar fayda sağlar her yana,
Okumayan ağaç olur meyvesiz…

Çok kötüdür, bilgisizlik, cahillik…
Okuyanlar fayda sağlar her yana,
Hiç faydasız, boş gezmek avarelik,
Kütüphane baş tacımız olmalı…

Okumakla bilgim, görgüm artıyor,
Sorulara düzgün cevap veririm.
Onun için herkes beni seviyor,
Kütüphane benim ikinci evim…

Nilgün ÖZİŞLER

Kitap Diyor Ki

Mini mini çocuklarım
En değerli varlıklarım
Sayfam dolu bilgilerle
Sizi candan kucaklarım.

Çalışmaktan hiç yılmayın,
Derslerden geri kalmayın
Tekrar tekrar okuyun da
Çözümlerde yanılmayın.

Çok okuyan, çok şey bilir,
Çalışkanlar hep sevilir,
Uzaydaki yıldızlara
Üstün teknikle gidilir.

Sen ki bir Türk çocuğusun
Ulusun tek umudusun.
Eğer çokça çalışırsan
Ömür boyu hep mutlusun.

İbrahim ŞİMŞEK

Gündem Haberleri