LGS sınavı 6 Haziran'da merkezi olarak gerçekleştirildi. 1 milyonu aşkın adayın katıldığı sınavın sonuçları ise 30 Haziran'da açıklandı. Ardından adaylar puanları doğrultusunda diledikleri okullar için tercihlerini yapabilecek. MEB, geçtiğimiz yıl tercih hakkını 5'ten 10'a çıkarmıştı. Veliler ve öğrenciler girebilecekleri okulları araştırmaya başladı. Peki LGS 2021 kaç puanla hangi liseye gidilir? LGS 2021 okul puanları ne kadar? Tüm cevaplar haberimizde...
LGS 2021 KAÇ PUANLA HANGİ LİSEYE GİDİLİR?
Liselerin taban tavan puanları, günün en çok arananları arasında yer alıyor.
Öğrenciler, tercih yapmadan önce liselerin taban tavan puanları ile yüzdelik dilimleri bilgisini görüntülemek istiyor. Peki, kaç puanla hangi liseye gidilir? e Okul giriş ile liselerin taban tavan puanları, yüzdelik dilimleri nasıl görüntülenir? İşte konu ile ilgili tüm detaylar...
MEB, LGS kapsamında sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanları ile geçen yılki yüzdelik dilimleri "meb.gov.tr" adresinden açıkladı.
Bakanlık bu yıl ortaöğretim kurumları kontenjan tabloları ile tercihlerde rehberlik etmek üzere illere göre yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayılarını da paylaştı.
Aşağıdaki linkten tercihlerde öğrencilere rehberlik etmek için kontenjan tabloları ile 2020'de bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimlere ulaşabilirsiniz.
Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini okulların geçen yıl oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırarak tercih edecekleri okullar hakkında fikir edinebilir.
Ayrıca yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci alan okulların kayıt bölgelerine göre tercih tabloları da görebilirsiniz.
2021 Yılı Merkezi Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumları Tercih Rehberi için Tıklayınız
2021 Yerel Yerleştirme Tercih Rehberi için Tıklayınız
ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ TERCİH VE YERLEŞTİRME KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
LGS PUAN HESAPLAMA NASIL OLUR?
Adayların puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre tek puan türünde hesaplanacak;
a. Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
b. Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı; ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
c. Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.
ç. Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
d. Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adayların ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
e. Her alt test için hesaplanan standart puanlar, Tablo-2'de verilen katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
f. Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.
g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.
h. Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 69 uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen "Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır." hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.
LGS ADRESE DAYALI KAYIT NASIL YAPILIR?
Adayların lise tercihi yapabilmeniz için öncelikle ikamet ettikleri adresin kayıtlı olduğu eğitim Bölgesinde hangi okulların olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Daha sonra sınavsız öğrenci alan liselere “Veli Tercihli Serbest Kayıt Sistemi” üzerinden tercih yapılacak.