LGS ertelenecek mi? | LGS 2020 ne zaman?

LGS ertelenecek mi? Birçok kişi YKS'nin koronavirüs nedeniyle ertelenmesi sonrası internette bu sorunun cevabına erişmek için arama yapıyor. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bugün katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Peki LGS ertelenecek mi? | LGS 2020 ne zaman? İşte detaylar

LGS ertelenecek mi? YKS, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tedbir amaçlı ertelenmişti. Bu gelişmenin ardından birçok öğrenci için LGS'nin ertelenip ertelenmeyeceği merak ediliyordu. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bugün katıldığı bir televizyon programında merak edilen soruları yanıtladı. Peki LGS ertelenecek mi? | LGS 2020 ne zaman? Ayrıntılar haberimizde...

LGS ERTELENECEK Mİ?

LGS zamanında yapılacak, ertelenme söz konusu değil.

Hafta başında hem YKS’de hem de LGS’de çıkacak soruların konu dağılımı nasıl olacak bunları da paylaşacağız.

Benim ailelere söyleyeceğim şey şu, hiçbir öğrenciyi zorla bir yere götüremezler. Bir öğrencinin dıştan değil de içten motivasyonu önemli, bunu yapabilmek için de çocuğun dengeli bir hayata ihtiyacı var. Bu iş sadece zihinsel bir şey değil, aynı zamanda hareketsel bir şey.

Üniversite sınavı için biz dünya çapında bir iş yaptık ben buna gönülden inanıyorum ki her öğrenciye kişisel deneme sınavı yapabilen, her öğrenciye göre tercih yapabilen yani ben seni ölçtüm diyor yazılım ve sana şu şu bölümleri öneriyorum diyor sonra aylık çalışma programı çıkarıyor çocuğa. Ona özgü sorular hazırlıyor, diyelim çocuk soruyu çözemedi, çözemediğinde yazılım diyor ki sen bu konuyu anlamamışsın ve o konuya dair sayfayı çocuğun önüne getiriyor. Diyorum da sıralarına çıkartma yapıştıracak kadar bunu anlattık.

Özetlemek gerekirse, haftaya soru çözümü geliyor 12’lere canlı yayın geliyor. Bu çocuklarıma benim önerim Türkiye’nin en iyi video kütüphanesini hazırladık, nedir video kütüphane? Sınavda çıkacak konuların bazılarının videolarını çekerek yayınlıyoruz. İstediği hocadan istediği dersi defalarca izleyebilirler.

Bakan Selçuk, canlı yayınlanan bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır başları,

Yeni ve karşılaşılmadık durumlara uyum kabiliyeti yüksekse güven artmaya başlıyor.

Bu bir problemin üstesinden gelme sürecidir, kişinin önce kendisiyle birlikte olması ve kendine güven duyması arkasından çocuklarına güven vermesi bir taraftan da çocukların o yakınlık ihtiyacı da duruyor eğer aile içindeki dayanışmayı yükseltirsek bunun çözebileceğimiz bir durum olduğunu devletin bu durumu her yönüyle ele aldığını tekrar tekrar söyleyelim.

Bizim bu uzaktan eğitimle ilgili birkaç yerde istasyonumuz var, orada öğretmenlerimiz çalışıyorlar, TRT’nin içerisinde olanlar var çalışıyorlar bir iki okulumuzda da çalışanlarımız var İstanbul ve Ankara’da.

TELEVİZYON ODAKLI ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLMESİNİN NEDENİ

Biz hane halkı araştırmalarına baktık, kaç hanemizde internet var kaç hanemizde televizyon var sonra baktık ki eğer biz her şeyi internet tabanlı yaparsak topluma erişimimiz kısıtlanacak. Önceliği TV’ye verdik çünkü hemen her evde TV var, bunu yeterli görmedik aynı zamanda EBA’da internet desteği ile çocuklarımıza eğitim imkanı sağladık. Bir de sınav senesinde olan çocuklarımızı ayırdık onlara üçüncü bir alan kurduk.

İnternetle ilgili yaklaşık olarak %20’lerde bir erişilemezlik durumu var, biz bunun önüne geçmek için 12. Sınıf öğrencilerine dedik ki biz size 8gb ücretsiz internet veriyoruz. Her öğrencimizin sırasına okulun açıldığı gün bir çıkartma yapıştırdık, “Bu sana uyar mı?” diye bir soru var orada sonra bir adres var, bununla ilgili çok fazla iletişim çalışmaları da yaptık. Şu anda 8gb internet yeterlidir.

Başından beri problemimiz varsa var diyorum yoksa yok diyorum bir şeyi saklayarak bir yere varamayız.

Birinci hafta test yayınıydı, ilk kez kamera karşısına çıkan öğretmenler var. Gönüllü öğretmenler inanılmaz gayretliler, hata yapıyorlar kamera kolay bir şey değil. Bazı sorunlar yaşadık bunu da açıkça söylüyoruz, 20 dakikalık bir ders 8 dakikaya indi 10 dakikaya indi. Bu hafta ne oldu öğretmenlerimiz rahatladı.

Biz çocuklar için bir şey yapıyoruz ve bir insanın emeğini, çabasını her şeyini çocuğa hizmetle ilgili bir şeye ayırması kadar güzel bir şey yok.

Bu ölçekte bunu yapan internet tabanlı Çin var, Çin dışında ilk biz yaptık ayrıca ABD’de bazı eyaletlerde yeni yeni bunun çalışması var.

İyi ki yaptık ve daha iyisini yapacağız emin olun. Önümüzdeki haftalar çok daha iyi olacak.

OKUL EVE SIĞAR MI? ANNE BABALARA BU KONUDA BİR ÇAĞRINIZ VAR MI?

Aslında okul eve sığmaz, çünkü biz uzaktan eğitimi eğitimin bir parçası olarak görüyoruz artı diyoruz internet tabanlı eğitim artı yüz yüze eğitim diyoruz. Okul hayat demektir, okul bahçeye taşınmalı, okul ormana taşınmalı, okul sokağa taşınmalı.

Sürekli evin içinde olmak kolay bir şey değil, sokağa çıkamıyorsunuz, parka gidemiyorsunuz bu her bir engel de duygusal bir durgunluk oluşturuyor. Bu hafta şu geliyor bir günün programını saat saat her bir yaş grubu için bu tür günlük akış şemaları geliyor.

Ben evde çocuğumla ne yapabiliriz? Diyelim ki çocuğunuzla bir şarkı yazmak da bir etkinliktir, fiziksel oyunlar oynamak da etkinliktir. Karşılıklı etkileşimli kitap okumak da bir etkinliktir, küçük evde yapılabilecek deneysel etkinlikler var.

EBA’DAKİ SORUNLAR

Bizim mevcut eş zamanlı olarak online olma kapasitemiz, yani aşırı yüklenme olunca bir sorun yaşadık. Fakat şunu yaptık her bir sınıfa saatler belirledik ve sistemi birkaç kat büyüttük.

Herkes aynı anda yüklenmesin diye ikinci sınıflar şu saat yedinci sınıflar şu saat diye ayırdık.

Şunu da yaptık, sınav senesinde olan çocukların internet altyapısını ayrı bir yerden verdik, diğerleriyle bir karışıklık olmasın diye.

ÖĞRETMENLERLE ÖĞRENCİLER BULUŞABİLECEK Mİ?

Bizim canlı sınıf diye bir uygulamamız var, bunu sadece 12. Ve 8. Sınıf öğrencilerimize açıyoruz önümüzdeki hafta.

Ama bir öğrenci TV programını kaçırdıysa öğleden sonra tekrarı var izleyebilir, EBA’da var oradan internetten izleyebilir.

Uzaktan eğitime denetim mümkün mü?

Bizim öğrenciler çalışıyor mu çalışmıyor mu konusunu aslında uzaktan eğitimin bir konusu ya da sorunu olarak görmüyoruz. Okullar açıkken de ödevini hemen yapanlar vardır bir de son güne bırakanlar vardır öğrencilik değişmez.

Bazı öğrenciler gerçekten belli saatlerde çalışıyorlar ama anne baba sürekli yan yana olduğu için çocuklarla müdahale etme gereği duyuyor. Bu çocuğun sorumluluğu aslında öz sorumluluk geliştirmek için de bir fırsat. Yüzbinlerce çocuk evde anne babasıyla yemek yapmaya başladı, evin işine yardım etmeye başladılar. Çocuklar hamur açmaya başlamış, babasıyla musluk tamir edenler yani birlikte bir iş yapma.

EĞİTİMİN YAVAŞ VERİLMESİ TALEBİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Buna hak veriyorum, özellikle ilkokuldaki çocuklarımız yetişemediler. Bu bir problem mi? Problem, çözebilir miyiz? Çözebiliriz. Önümüzdeki haftadan itibaren bunlar da çözülecek.

Ayrıca içeriklerde bu haftadan itibaren 40 deney olacak.

30 NİSAN'DAN SONRA EĞİTİM NASIL OLACAK?

Biz başından beri şunu söyledik, bu küresel bir sorun ve bunun çözümü de bilimsel metotlarla ortaya çıkabilir.

Biz de diyoruz ki MEB olarak, hem dünyadaki eğilimlere bakalım hem Bilim Kurulumuzun önerilerine bakalım. 30 Nisan kararı Bilim Kurulu’ndan mutabakatla çıktı, biz de 30 Nisan’a kadar neler yapabiliriz çalışıyoruz.

Bu yepyeni bir durum biz de öğreniyoruz.

Bütün mevzuat okullar açıkmış gibi ona göre düzenlendiği için o altyapının da bu çağa göre düzenlenmesi gerekiyor B planı ve C planlarımız da hazır.

Yazın ne olacak? Eylül ayı geçtiğimiz Eylül aylarından nasıl farklı olacak? Biz bunların hepsi olabilecekmiş gibi davranarak bunların finansmanını bunların öğretmen ihtiyacını, hepsini yeniden organize ettik. Bizim bir finansman sorunumuz yok, bizim öğretmen sayımızda da sorun yok. Sadece öğretmenlerimizin bilişim becerilerini biraz daha geliştirmeye ihtiyacımız var.

Biz şu anda 125 bin öğretmenimize bilişim becerilerini geliştirme konusunda, uluslararası internet altyapılarını kullanarak eğitim veriyoruz.

30 Nisan bizim A planımız şeklinde yürüyor, diyelim ki 30 Nisan’da okullar açılmazsa ne yapacağız? Uzaktan eğitimin altyapısı güçlendiriliyor, gelecek seneki planlamaların standart bir yıl planlaması gibi değil de yeniden yapılandırıldığı bir planımız var.

SINIF GEÇME NASIL OLACAK?

Bütün dünyaya baktığımızda eğitimin sınıfların dışına taşması anlamında bir eğilim var, biz de geçtiğimiz sene ortaöğretim de önerilerimizi sunarken, bir öğrenci bir eğitimi illa sınıfta alacak diye bir şey yok.

Dünya başka bir yere doğru gidiyor eğitimde ve bu kitlesel olarak ilk defa oluyor. Bu yeni standartların gelişmesine yardımcı olacak, farklı sistemler birbirine yaklaşacak artık sadece sınıf içinde değil sınıf dışında olan dijital programlar da karnelerde olacak notlandırılacak akredite olacak.

Bizim elimizde öğrencilerimizin birinci dönem notları var, peki hiç okul açılmazsa ne olur? Bunu şu anda hukukçularımız çalışıyorlar.

Sınıf geçme yönetmeliğiyle ilgili bir karara varılacak. Biz eğitsel olmasını önemseriz, pedagojik olmasına bakarız. Biz yaptık oldu olmaz, o yüzden de itirazın yapılması ihtimal kurumların da görüşünü alıyoruz DANIŞTAY’ın mesela.

ÖĞRENCİLER BU NUMARAYI ARAYIP HER ŞEYİ SORABİLİR

444 0 632’ye telefon ederlerse bilmedikleri akıllarına takılan tüm sorulara canlı operastörlerle yanıt veriliyor. 13 Mart’tan 25 Mart’a kadar 72 bin başvuru olmuş bu hatta, 64 binine ilk kontakta cevap verilerek vatandaşlarımız bilgilendirilmiş.

Meslek liseleri bu süreçte tarihsel bir dönüşüm yaşıyor.

LGS 2020 NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığınca, LGS kapsamındaki merkezi sınav tarihi 7 Haziran 2020 olarak belirlenmişti.

LGS SINAVINDA KAÇ SORU SORULACAK?

Sözel Bölüm: Toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre verilecek.

Türkçe: 20
T.C. İnkılap: 10
Din Kültürü: 10
İngilizce: 10

Sayısal Bölüm: Toplam 40 soru sorulacak ve 80 dakika süre verilecek.

Matematik: 20
Fen Bilimleri: 20

LGS KALKACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk LGS sınavı ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

"Seneye de LGS var. Ama sonraki senelerde sürüp sürmeyeceğini Ekim ayında yapacağımız toplantıda açıklayacağız. Çünkü üzerinde çalıştığımız yeni bir sistem var. Asıl hedefimiz kuralı yeni başlayanlara koymak, ortadakilere, bir sisteme başlamış olanlara yeni kural getirmemek."

LGS'DE SORULAR KAÇ DAKİKA?

İlk oturum LGS sözel sınavı - 50 soru için 75 dakika süre verilecek.

İkinci oturum LGS sayısal sınavı - 40 soru için 80 dakika süre verilecek.

BİRİNCİ OTURUM SÖZEL ALAN
Alt Testler     Soru Sayısı
Türkçe     20
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük     10
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi     10
Yabancı Dil     10
Toplam     50

İKİNCİ OTURUM SAYISAL ALAN
Alt Testler     Soru Sayısı
Matematik     20
Fen Bilimleri     20
Toplam     40

LGS SINAVLARINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULACAK?

LGS sınavında 8. sınıf öğrencileri, lise eğitimine geçiş yapmak için 6 dersten sınava girecek ve sınavlardan aldığı puanların ortalamalarının ardından da puanlarının yettiği liselere tercih yaparak eğitim görmeye başlayacak.

– Türkçe

– Matematik

– Fen Bilgisi

– Yabancı Dil

– T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

– Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

LGS KONU DAĞILIMI NASIL?

2019 LGS Türkçe Konuları

Anlam Bilgisi
Sözcükte Anlam
Cümlede Anlam
Paragrafta Anlam
Yazım ve Noktalama
Ses Bilgisi
Yazım (imla) Kuralları
Noktalama İşaretleri

Dil Bilgisi
Fiilimsiler(Eylemsi)
Cümlenin Ögeleri
Fiil Çatısı
Cümle Çeşitleri
Anlatım Bozuklukları
Söz Sanatları
Yazı (Metin) Türleri

2019 LGS Matematik Konuları

Çarpanlar ve Katlar
Üslü İfadeler
Kareköklü İfadeler
Basit Olayların Olma Olasılığı
Üçgenler
Dönüşüm Geometrisi
Cebirsel İfadeler ve Özdeşlik
Eşlik ve Benzerlik
Doğrusal Denklemler
Denklem Sistemleri
Eşitsizlikler
Geometrik Cisimler
Veri Analizi

2019 LGS Fen Bilimleri Konuları

Mevsimler ve İklim / Dünya ve Evren
Mevsimlerin Oluşumu
İklim ve Hava Hareketleri
DNA ve Genetik Kod / Canlılar ve Yaşam
DNA ve Genetik Kod
Kalıtım
Mutasyon ve Modifikasyon
Adaptasyon (Çevreye Uyum)
Biyoteknoloji
Basınç / Fiziksel Olaylar
Basınç
Madde ve Endüstri / Madde ve Doğası
Periyodik Sistem
Fiziksel ve Kimyasal Değişimler
Kimyasal Tepkimeler
Asitler ve Bazlar
Maddenin Isı ile Etkileşimi
Türkiye'de Kimya Endüstrisi
Basit Makineler / Fiziksel Olaylar
Basit Makineler
Enerji Dönüşümleri ve Çevre Bilimi / Canlılar ve Yaşam
Besin Zinciri ve Enerji Akışı
Enerji Dönüşümleri
Madde Döngüleri ve Çevre Sorunları
Sürdürülebilir Kalkınma
Elektrik Yükleri ve Elektrik Enerjisi / Fiziksel Olaylar
Elektrik Yükleri ve Elektriklenme
Elektrik Yüklü Cisimler
Elektrik Enerjisinin Dönüşümü

2019 LGS İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Konuları

Bir Kahraman Doğuyor
Milli Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımla
Mİlli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm
Atatürk ve Çağdaşlaşan Türkiye
Demokratikleşme çabaları
Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası
Atatürk'ün Ölümü ve sonrası

2019 LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Konuları

KADER İNANCI

Kader ve Kaza İnancı
İnsanın İradesi ve Kader
Kaderle İlgili Kavramlar
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Musa (a.s.)
Bir Ayet Tanıyorum: Ayet el-Kürsi ve Anlamı

ZEKÂT VE SADAKA

İslam'ın Paylaşma ve Yardımlaşmaya Verdiği Önem
Zekât ve Sadaka İbadeti
Zekât ve Sadakanın Bireysel ve Toplumsal Faydaları
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Şuayb (a.s.)
Bir Sure Tanıyorum: Maûn Suresi ve Anlamı

DİN VE HAYAT

Din, Birey ve Toplum
Dinin Temel Gayesi
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Sure Tanıyorum: Asr Suresi ve Anlamı

HZ. MUHAMMED'İN ÖRNEKLİĞİ

Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Doğruluğu ve Güvenilir Kişiliği
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Merhametli ve Affedici Oluşu
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) İstişareye Önem Vermesi
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Davasındaki Cesaret ve Kararlılığı
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Hakkı Gözetmedeki Hassasiyeti
Hz. Muhammed'in (s.a.v.) İnsanlara Değer Vermesi
Bir Sure Tanıyorum: Kureyş Suresi ve Anlamı

KUR'AN-I KERİM VE ÖZELLİKLERİ

İslam Dininin Temel Kaynakları
Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları
Kur'an-ı Kerim'in Temel Özellikleri
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Nuh (a.s.)

2019 LGS İngilizce Konuları

Friendship
Teen Life
Cooking
Communıcation
The Internet
Adventures
Tourısm
Chores
Science
Natural Forces

2019 VE 2020 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ

2020 ÖSYM sınav takvimi henüz yayınlandı. 2020 ÖSYM sınav takviminde sınavların başvuru ve sınav tarihleri ile sonuç tarihleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.

2019 ÖSYM SINAV TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

LGS NEDİR?

2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanmaya başlanan ve 2018 yılına kadar TEOG olarak uygulanan sistemin adıdır. Liselere Geçiş Sistemi kısa adı ile LGS'ye ilköğretim okullarında öğrenim gören 8. Sınıf öğrencileri girmektedir.

Bu sınava giren 8. sınıf öğrencileri yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notuyla liseye yerleştirilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak LGS ile merkezi sınav kaldırılacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi sınavlarını düzenleyecek, sorular Bakanlığın soru havuzundan seçilecek.

LGS’de 2 tip yerleştirme var. Birincisi, sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme, diğeri de sınavsız, adrese dayalı yerleştirme

.

LGS'YE KİMLER GİREBİLİR?

2019 yılında LGS’ye sekizinci sınıf öğrencileri katılacak.

Gündem Haberleri