Libya Tezkeresi gündeme geldiği günden beri internette sıkça araştırılmaktadır. Peki Libya Tezkeresi nedir? Ne zaman oylanacak? Saat kaçta oylanacak? Kaç oy gerekli? Libya Tezkeresi için mecliste kaç oy gerekli? Son dakika bilgisi ne? Tüm merak edilenler haberimizde...
LİBYA TEZKERESİ NEDİR?
Libya Tezkeresi hükümet tarafından Meclis’e sunuldu. Libya’ya harekât izni için Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM’ye sunulan tezkereyle hükümet Meclis’ten yetki istedi.
LİBYA TEZKERESİ KABUL EDİLDİ
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülen Libya Tezkeresi, için oylamaya 509 milletvekili katıldı. Tezkere 184 hayır oyuna karşı 325 evet oyu ile kabul edildi.
Genel Kurul, saat 14.00'te Meclis Başkanı Şentop başkanlığında açıldı. Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Genel Kurulun tek gündem maddesiydi. Tezkere metninin okunmasıyla başlayan görüşmelerde siyasi parti grupları 20'şer dakika söz aldı. İlk olarak CHP adına Özgür Özel konuştu. AK Parti adına da Sivas milletvekili İsmet Yılmaz kürsüye çıktı ve tezkereyi savundu. Partiler adına olan konuşmalar tamamlandı.
325 MİLLETVEKİLİ EVET, 184 MİLLETVEKİLİ HAYIR DEDİ
509 milletvekilinin katıldığı oylamada 184 milletvekili hayır oyu kullanırken, 325 milletvekili evet oyu kullandı.
MECLİSTEKİ MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI NASILDIR?
AK Parti : 290
CHP : 139
HDP : 62
MHP : 49
İYİ Parti : 39
Saadet Partisi : 2
Türkiye İşçi Partisi : 2
Büyük Birlik Partisi : 1
Demokrat Parti : 1
TBMM'de, 5 milletvekilinin belediye başkanlığını tercih ederek TBMM üyeliğinden ayrılması, 4 milletvekilinin bakan olarak atanma dolayısıyla istifası, 2 milletvekilinin vefat etmesi nedeniyle 11 sandalye boş bulunuyor.
LİBYA TEZKERESİ NE ZAMAN, SAAT KAÇTA OYLANACAK?
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu'nu 2 Ocak Perşembe olağanüstü toplantıya çağırmıştı.
Şentop milletvekillerinin 2 Ocak'ta Genel Kurul'da bulunmalarını istemişti. Tarihin 2 Ocak'ı göstermesinin milletvekilleri mecliste toplandı ve Libya Tezkeresi oylamaya sunuluyor.
TBMM Başkanı Şentop çağrı yazısında, "30 Aralık 2019 tarihinde Meclis Başkanlığımıza sunulan 3/1044 esas numaralı Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşülmesini teminen, Anayasa'nın 93'üncü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün 7'nci maddelerine göre Genel Kurulun toplantıya çağrılması ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu sebeple 2 Ocak 2020 Perşembe günü saat 14.00'te Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nu toplantıya çağırıyorum." ifadesine yer verdi.
TÜRKİYE LİBYA'YA NEDEN ASKER GÖNDERİYOR?
Bu mülahazalar dışında, Türkiye'nin milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdit ve güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde her türlü tedbiri almak, Libya'daki gayri meşru silahlı gruplar ile terör örgütleri tarafından Türkiye'nin Libya'daki menfaatlerine yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek, kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idame ettirilmesini sağlamak, Libya halkının ihtiyacı olan insani yardımları ulaştırmak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti tarafından talep edilen desteği sağlamak, bu süreç sonrasında meydana gelebilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde Türkiye sınırları dışında harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi, bu kuvvetlerin Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa'nın 92'nci maddesi uyarınca bir yıl süreyle izin verilmesi hususunda gereğini bilgilerinize sunarım
LİBYA İÇİN ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etti. Libya’nın destek talep etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderme konusunda, "Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz." demişti.
Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler ise yaptığı açıklamada, "361 yıl ortak geçmişimiz olan Libya’nın Meşru hükümetinden gelen davete Türkiye olarak olumlu cevap vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.
Bugün de Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
LİBYA TEZKERESİ İÇİN İYİ PARTİ NE DEDİ?
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener TBMM’de oylanacak ‘Libya Tezkeresi’ ile ilgili yaptığı açıklamada “İç savaş yaşanan bir ülkede Türkiye’nin iki taraf arasında ara buluculuk yapması doğrudur ancak ülkeye muharip asker göndermesi doğru değildir. Bu nedenle Libya Tezkesi’ne “hayır” oyu vereceğiz. Umarız Türkiye bundan büyük zarar görmez. Bütün bunların sebebi Cumhurbaşkanılığı sistemidir.” ifadelerini kullandı. Kaynak: Akşener'den "Libya tezkeresi" açıklaması
LİBYA TEZKERESİ İÇİN SAADET NE DEDİ?
Saadet Partisinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de karşı karşıya kaldığı sıkıntıların temelinde, "2004 Annan Referandum" sürecinde Kıbrıs'ta atılan adımların tetiklediği sonuçların bulunduğu kaydedilerek, "Gelinen durum itibarıyla; Türkiye'nin, BM nezdinde tanınan, Libya'nın meşru hükümeti olan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yaptığı "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması" anlaşmasını önemli buluyor ve destekliyoruz. Libya'ya asker gönderme konusunun doğru planlanması gereken bir adım olduğuna inanıyoruz. Öncelikle asker gönderme kararının gerekçesi, orada çatışan taraflar arasında tercihte bulunmak için değil, meşru hükümetin talebi doğrultusunda tamamen barış, sükûnet ve huzuru sağlamak olarak ilan edilmelidir. Hiçbir çatışma içine girmeden, eğitim ve koordinasyon görevi ifa edileceği açıklaması yapılmalıdır. Süreç doğru kurgulanırsa; askerimizin oradaki varlığı bile başlı başına birçok yanlış adımın atılmasını engelleyebilecektir" denildi. Kaynak: Saadet Partisinin tezkere kararı belli oldu
LİBYA TEZKERESİ İÇİN MHP, CHP VE HDP NE DİYOR?
MHP'nin destek vereceğini açıkladığı tezkereye CHP ve HDP hayır oyu verecek.
LİBYA'DA NELER OLUYOR?
Libya, Muammer Kaddaf'inin devrilmesiyle başlayan ve 2011 yılından sonra iç savaşa dönüşen Libya’da farklı yönetimler ortaya çıktı. BM, sivillerin zarar gördüğünü belirleterek çatışmaların derhal durması çağrısı yaptı.
2011 yılından beri siyasi istikrar sağlanamayan Libya’da 2014 yılında yapılan seçimlerde siyaset ikiye bölündü. Ülkenin doğusunda Temsilciler Meclisi, batısında ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti yer aldı.
Merkezi Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından desteklenirken, Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclis’, ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya tarafından destekleniyor.