Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 7211.06
Meslek Adı : Maça Hazırlayıcısı
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Metal İşleme, Makine Ve İlgili İşlerde Çalışan Sanatkarlar
M. Grubu : Metal Levha Ve Metal İnşaat Malzemesi Çalışanları, Kalıpçılar Ve Kaynakçılar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Metal Kalıpçılar Ve Maça Hazırlayıcılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Maça Hazırlayıcısı, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, geleneksel yöntemlerle döküm yapılan işletmelerde maça kumu, maça iskeleti ile maça sandığı hazırlama ve maça yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Maçacı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gerekliliklerine uygun olarak:
Maça araç - gereç ve ekipmanlarının günlük bakımını yapmak,
Maça iskelet şeklini belirlemek ve iskelet şekline göre malzeme hazırlamak,
İskelet elemanlarını birleştirmek suretiyle maça iskeleti hazırlamak,
Maça sandığının yüzeylerini temizlemek ve yağ, grafit ve boya ile kaplamak,
Maça sandığının montajını yapmak,
Maça kumunu kurutmak, kum çeşidini tesbit etmek, miktarını belirlemek, katkı maddelerini kuma katmak ve karıştırmak,
Maça sandığının içerisine iskeleti yerleştirmek, sandığa kum doldurmak ve kumu sıkıştırmak,
Maça gaz tahliye deliklerini açmak,
Maça sandığını açmak, maçayı boyamak, kurutmak ve istif etmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Maça Hazırlayıcısı Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İl Müdürü mesleği için “1112.10” kod olarak kullanılır iken Balık Yemi İmal İşçisi mesleği için “8160.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;