Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.65
Meslek Adı : Makarna İmal İşçisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir? Makarna ve benzeri hububat mamullerinin işlenmesinde çeşitli işler yapan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Makarna İmal İşçisi işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Un veya irmikle sıcak veya soğuk suyu istenilen kıvamda bir hamur elde edinceye kadar karıştırmak,
Makarnalarla teçhiz edilmiş bir tekne içinde hamuru mütecanis bir kitle haline gelinceye kadar yoğurmak,
Hamuru çekme presi silindirleri içine koyarak; makineyi çalıştırarak ucunda istenilen çapta delikler veya şekiller bulunan bir kılavuz plakasından geçirmek,
Tablalara konulan makarnaları ekşimemesi ve yapışmaması için belirli bir süre buharla ısıtılmış bir kurutma odasında tutmak,
Kurutma odasında dolaştırılan havanın sıcaklığını kontrol ve ayar etmek,
Kurumuş mamulleri kurutma odasından çıkararak paketleme veya kesme dairesine göndermek,
Makarnaları istenilen ebatta kesen bir makineyi çalıştırmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Makarna İmal İşçisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İmbik Operatörü (Devamlı İşleyen) (Petrol Hariç) mesleği için “8131.24” kod olarak kullanılır iken Barkodcu mesleği için “4132.07” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;
Makarna İmal İşçisi Meslek Kodu “8160.65” olarak belirlenmiştir.