Makine Teknisyeni-Otomotiv mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Makine Teknisyeni-Otomotiv mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Makine Teknisyeni-Otomotiv meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 3115.09

Meslek Adı : Makine Teknisyeni-Otomotiv

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları

M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları

M. Grubu : Fizik Ve Mühendislik Bilimleri Teknisyenleri

M. Birim Grubu : Makine Mühendisliği Teknisyenleri

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)

Meslek Detay Bilgileri

Meslek Tanımı Nedir?

Otomativ veya Makine Mühendisinin denetimi ve idaresi altında dizayn projesi yapılan araçların dizayn resimlerini çizen, örneğini yaptırarak testlere tabi tutan, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapan kişidir. 

Görev ve İşlem Basamakları :

Makine Teknisyeni(Otomotiv) işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

    Makine Teknisyeni (Genel) (3115.07)?e benzer işler yaparsa da yol araçlarının gövde, suspansiyon sistemleri, frenler ve diğer mekanik parçalar üzerinde uzmandır.
    Aracın kasa, suspansiyon sistemleri, frenler ve diğer mekanik ve boyutlarının resimlerini dizayn projesine göre rapidolarla aydınger kağıda çizmek, ebatları çizilen aracın çeşitli sistem ve parçalarını dizayn projesine göre teknik resim kalemleri ile çizim masasında araç içerisine yerleştirmek, araç parça ve sistemleri arasındaki bağlantı parçalarının resimlerini çizmek, parçaların araç serisine ve birbirlerine bağlanım somun, cıvata ve vidalarının mukavemet hesaplarına göre ebatlarını resimde belirtmek,
    Aracın proje ve resime uygun üretimini temin etmek, üretilen parçaları standta denemek, rapor tanzim etmek,
    Aracı kullanarak veya deney aygıtlarında denemeler yapmak,
    Teknolojik gelişim doğrultusunda otomotiv mühendislerince aracın teknik özelliklerini iyileştirmek ve üretim maliyetini düşürmek amacıyla tasarı projeleri yapılan yeni parçaların resimlerini çizmek, dökümhanede dökülmesine nezaret etmek,
    Araç parçalarını bizzat söküp takabilmek, aracın belirli bir tipinde veya parçası üzerinde uzmanlaşmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Makine Teknisyeni-Otomotiv Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İnşaat Mühendisi-Demiryolu mesleği için “2142.03” kod olarak kullanılır iken Başkan-Özel Sektör mesleği için “1120.04” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Makine Teknisyeni-Otomotiv Meslek Kodu “3115.09” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Çalışma Hayatı Haberleri