Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi mesleği ne iş yapar, nasıl olunur, meslek kodu ve tanımı nedir?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi mesleğinin tanımı, ne iş yaptığı ve nasıl olunduğu ile Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi meslek kodu nedir ve iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 2146.12

Meslek Adı : Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi

Grup Bilgileri

M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları

M. Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları

M. Grubu : Mühendislik İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları (Elektroteknoloji Mühendisleri Hariç)

M. Birim Grubu : Maden Mühendisleri, Metalürji Mühendisleri Ve İlgili Profesyonel Meslek Mensupları

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

Meslek Detay Bilgileri

Meslek Tanımı Nedir?

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi, malzemelerin (metal, alaşım, seramik, cam, polimer, kompozit) mikro ve nano ölçekte yapısı ile özellikleri arasındaki ilişkileri araştıran ve bu yapı-özellik ilişkilerini kullanarak, uygulama alanına (elektronik, sağlık, tıp, tekstil, yapı, uzay, savunma, enerji, vs.) göre istenilen özelliklerde malzemelerin, geliştirilmesini, tasarımını ve üretimini gerçekleştiren ve üretilen bu malzemelerin kalite kontrol ve kullanım güvenliği testlerini yapan kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

    Uygulama alanına ve isterlerine göre, metalik, polimerik, seramik, kompozit, yarı iletken, enerjik, elektronik, optik malzeme ve sistemlere yönelik tasarım yapmak.
    Malzeme seçimini yapmak.
    Üretim sürecini belirlemek/geliştirmek.
    İlk örnek, prototip üretimi, test ve karakterizasyonu planlamak.
    Halihazırda kullanılan malzemelerin istenen özelliklerindeki iyileştirmeleri veya maliyet düşürmesi için yöntem geliştirmek.
    Üstün özellik ve performanslı yeni nanomalzemeler geliştirmeye yönelik ; yeni üretim yöntemleri geliştirir, deney düzenekleri tasarlamak.
    Geliştirilen yeni malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin (mekanik, optik, termal, elektronik, manyetik, toksik..vb) belirlenmesi için testleri planlar ve değerlendirmek.
    Yeni geliştirilen malzemelerin avantaj getirecek uygulama alanlarına sunulması/entegrasyonunda çalışmak.
    Malzemelerin, nanoboyutta daha iyi karakterizasyonu için yeni testler, ölçüm yöntemleri, karakterizasyon cihazları geliştirmede yer almak.
    Laboratuvarlarde ve ar-ge bölümlerinde geliştirilen yeni malzemelerin, endüstriyel uygulamalara yönelik, büyük ölçekli üretimi için yöntem tasarımı yapmak.
    Alanı ile ilgili teknik şartname hazırlar, gerekli raporlamaları yapmak. vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: İpek Böceği Teknikeri mesleği için “3142.05” kod olarak kullanılır iken Beko Loder (Kazıcı - Yükleyici) Operatörü mesleği için “8342.26” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisi Meslek Kodu “2146.12” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Çalışma Hayatı Haberleri