Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 8160.68
Meslek Adı : Marmelat Hazırlama İşçisi (Bisküvi)
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcılar
M. Alt Ana Grubu : Sabit Tesis Ve Makine Operatörleri
M. Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
M. Birim Grubu : Gıda Ve İlgili Ürünlerin Makine Operatörleri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?
Bisküvi, gofret vb. ürünler imal edilen işletmelerde ilgili makineleri kullanarak ürün formülüne göre marmelat hazırlayan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Marmelat Hazırlama İşçisi (Bisküvi), işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Üretilen ürüne ve marmelat hazırlama talimatına göre marmelat hazırlama işlemlerini yapmak,
Refraktometre kullanarak ölçüm yapmak,
Kazan dairesine zamanında haber vermek, buharın açılıp kapanmasını sağlamak,
Marmelat hazırlamada kullanılan hammaddeleri takip ve temin etmek,
Çalıştığı yeri temizlemek,
Vardiyasında karşılaştığı sorunları ilk amirine bildirmek,
Kendisinden sonraki marmelatçıya vardiyasıyla ilgili bilgileri aktarmak, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Marmelat Hazırlama İşçisi (Bisküvi) Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Kesme Makinesi İşçisi (Cam Elyafı) mesleği için “8181.45” kod olarak kullanılır iken Bez Bebek Yapımcısı mesleği için “7533.70” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;