Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,"Yerli otomobil projesine, üretimin yapılacağı Bursa'da ihtiyaç duyulacak teknik eleman yetiştirmek üzere ilk kez Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'nda elektrikli araçlar dalı açacağız. " dedi.
112
Milli Eğitim Bakanlığı,yerli otomobil için Bursa'da kurulacak fabrikaya teknik eleman yetiştirmek için harekete geçti. Bu doğrultuda Bursa'da eğitim veren Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'nda ilk kez 'Elektrikli Araçlar Dalı' açılacak. Müfredatının kısa sürede oluşturulacağı bölüm için önümüzdeki yıl Liselere Geçiş sınavı kapsamında sınavla öğrenci alımı yapılacak.
212
Bursa'daki okulda yeni açılacak 'Elektrikli Araçlar Dalı'nda öğrencilere hibrit araçlar, elektrikli araçlar, hidrojenle çalışan araçlar, pil teknolojisi, elektrikli motorlar, sensörler, görüntü işleme, led teknolojisi, CCTV (Kapalı Devre Kamera Sistemleri), mekanik sistemleri, şarj istasyonları teknolojisi, elektroliz teknolojileri ile ilgili yetkinlikler kazandırılacak.
312
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlık olarak mesleki ve teknik eğitimi yeniden yapılandırırken ülkenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını belirterek, "Bu kapsamda çok sayıda yeni projeyi son bir yılda başarılı bir şekilde uygulamaya koyduk. Örneğin, savunma sanayii alanında ihtiyaç duyulan teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere ASELSAN ile Ankara'da istihdam garantili ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini kurduk, mesleki ve teknik eğitimde ilk kez yüzde 1'lik dilimden öğrenci aldık." dedi.
412
PEK ÇOK ALANDA İSTİHDAM GARANTİLİ EĞİTİM
Açıklamalarını sürdüren Bakan Selçuk,"Benzer şekilde otomotiv, endüstri, biyoteknoloji, uzay-havacılık ve saatçilik sektörü gibi pek çok alanda kullanılan ve ileri teknolojinin temelini oluşturan mikromekanik alanında istihdam garantili mesleki eğitim vermeye ilk kez 150 yıllık Bursa Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde başladık. Kırıkkale'de Makine ve Kimya Endüstri Kurumu (MKEK) ile savunma sanayisine yönelik yeni bir mesleki ve teknik anadolu lisesi kuruyoruz" ifadelerini kullandı.
512
"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR DALI AÇACAĞIZ"
Yerli otomobile teknik eleman desteği müjdesini de veren Bakan Selçuk, "Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve tüm toplumumuzun heyecanını biz de paylaşıyoruz. Türkiye'nin otomobilini üretecek nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için süratle çalışmalara başladık. Yerli otomobil projesine, üretimin yapılacağı Bursa'da ihtiyaç duyulacak teknik eleman yetiştirmek üzere ilk kez Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı'nda elektrikli araçlar dalı açacağız. Bu amaçla Bursa Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini seçtik. Bakan Yardımcım Mahmut Özer'in koordinasyonunda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına başladı. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılı itibarıyla bu alana ilk öğrencilerimizi alacağız" ifadelerini kullandı..
612
YERLİ OTOMOBİLİN ÖZELLİKLERİ
Akıllı otomobil özelliği olacağı için sürekli olarak internete bağlı olacak. Kokpitte iki ucun arasında boydan boya LED ekran olacak.
Yol durumu da hedef noktaya ulaşma seçenekleri de bu ekranda yer alacak. Kapı içlerindeki hoparlörler sayesinde müzik sisteminin de geliştirildiği belirtiliyor.
Akıllı evi olan yerli otomobil sahipleri, akıllı evle akıllı otomobil arasında bağlantı kurabilecek.
712
Merkeze sürekli bağlı olacak olan otomobil, güncellemeleri de uzaktan 4G ya da 5 G bağlantısıyla alabilecek.
Yine bu bağlantı sayesinde arıza durumunda servis ekibi uzaktan müdahale edebilecek.
Yerli otomobilin tanıtımında teknik özelliklere değinilmedi. Resmi internet sayfasında da, bunların dışında herhangi bir detay verilmiyor. Ancak Türk basınına yerli otomobille ilgili bazı bilgiler sızdırıldı.
812
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Teknik özelliklerini biz belirliyoruz" dediği ve Türk medyasında aktarılan bazı bilgiler şöyle:
-Çift motorlu aracın motor gücü 150kW.
-İki çeker araç 200 beygir, 4 çeker ise 400 beygir gücünde. 200 beygir güçle 7,6 saniyede, 400 beygir güçle de 4,8 saniyede saatte 100 kilometre hızlanabilecek.
-Şarjla çalışacak ve akıllı otomobil özelliğiyle şarj bitmeye yakın uyarı verecek olan motor, hızlı şarj ile yarım saatten kısa sürede yüzde 80'e kadar şarj olabilecek. Evlerde, ofislerde ve yol üzerindeki istasyonlarda şarj olabilecek. Tanıtımda, "Türkiye'nin şarj altyapısının da 2022'de hazır olacağı" ifade edildi.
912
-Menzili de dolu bataryayla 300+ ve 500+ kilometre olacak
-Otomatik sürüş teknolojisiyle çalışacak olan otomobil, kendi kendine dur-kalk yapabilecek. Böylece trafik sıkıştığında sürücünün direksiyonla kontrol etmesine gerek kalmayacak.
-Geri kazanımlı frenleme sistemi olacak.
-Araç içinde 7 adet standart, 2 de opsiyonlu hava yastığı bulunacak.
1012
-Aracın tamamen yerli olarak üretileceği belirtilen bataryası tabana yerleştirilecek.
-Hızının da saatte 180 kilometreyi geçmemek üzere ayarlandığı belirtiliyor.
-Yerden yüksek aracın yol tutuş özelliği de iyileştirilecek ve inişli-çıkışlı yollarda zorlanmadan ilerlemesi sağlanacak.