Allah her şeye kadirdir ve bilebilir. Acaba bu Allah'ın yarattığı melekler için de kısmen geçerli mi? Konuyla ilgili olarak 'Melekler gaybı bilebilir mi?' sorusu merak ediliyor. İşte Diyanet İşleri Başkanlığına göre gaybın bilinip bilinmemesi...
MELEKLER GAYBI BİLEBİLİR Mİ?
Nitekim Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği üzere, Allah Adem’e varlıkların isimlerini öğretmiş, sonra da isimlerin verildiği varlıkları meleklere göstererek bunların isimlerini haber vermelerini istemiş, bunun üzerine melekler: “Seni tenzih ederiz. Senin öğrettiğinden başka bizim hiçbir bilgimiz yoktur. ” diyerek cevap vermişlerdir. Sonra Allah Âdem’e varlıkların isimlerini haber vermesini istemiş, o da söyleyiverince meleklere şöyle seslenmiştir: “Size demedim mi ki göklerin ve yerin gaybını şüphesiz ben bilirim. Neyi açıklarsanız neyi de gizlemişseniz ben bilirim. ” (Bakara, 2/31-33)
KİRÂMEN KATİBÎN MELEKLERİ
“Değerli yazıcılar” anlamına gelen Kirâmen Katibîn insanların yanlarında bulunan ve onların yaptıkları işleri amel defterine yazmakla görevli bulunan melekler demektir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Hâlbuki sizin üstünüzde hakiki bekçiler ve çok değerli yazıcılar (kirâmen katibîn) vardır ki, onlar ne yaparsanız bilirler. ” (İnfitâr, 82/11-12) Hafaza, rakîb-atîd melekleri de denilen bu meleklerin belirtilen yazma görevinden başka ahiret günü hesap sırasında yapılan işlere şahitlik edecekleri de ayetlerde bildirilmektedir: “Sûr’a da üflenmiştir. İşte bu tehdidin (gerçekleşmiş) günüdür. O gün herkes beraberinde sürücü ve şahit (iki) melek bulunduğu halde mahşere gelmiştir. ” (Kaf, 50/20-21) Diğer taraftan İslam âlimleri söz konusu meleklerin yazma daha doğrusu kayda alma görevini nasıl yaptıkları konusunda kesin bir şey söylenemeyeceğini beyan etmişlerdir.