Meslek Bilgileri
Meslek Kodu : 6111.14
Meslek Adı : Mercimek Yetiştiricisi
Grup Bilgileri
M. Ana Grubu : Nitelikli Tarım, Ormancılık Ve Su Ürünleri Çalışanları
M. Alt Ana Grubu : Pazara Yönelik Nitelikli Tarım Çalışanları
M. Grubu : Bahçıvanlar Ve Bitkisel Ürün Yetiştiricileri
M. Birim Grubu : Tarla Ürünleri Ve Sebze Yetiştiricileri
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar Olmayan
Meslek Detay Bilgileri
Meslek Tanımı Nedir?:
Mercimeğin kaliteli, ekonomik ve daha bol üretimi için ekimi, yetiştirilmesi ve hasat edilmesi gibi işlerde çalışan kişidir.
Görev ve İşlem Basamakları :
Mercimek Yetiştiricisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
a) Tarlayı pullukla sürmek ve uygun tarım aleti ile tarla düzelterek toprak hazırlığını yapmak,,
b) Mibzer veya elle mercimek tohumlarını ekim derinliği, sıra araları göz önünde bulundurarak ekimini yapmak,
c) Uygun miktarda ve çeşidine göre gübreleme yapmak,
d) Hastalık ve zararlılara karşı uygun ilaç ve zamanında ilaçlama yaparak mücadele etmek,
e) Hasat zamanı mercimeği elle sökmek ve 3-5 gün tarlada bırakmak,
f) Mahsulü patoza vurarak mercimek ve samanını ayırmak,
g)Kullanılan makine, araç, gereç ve ekipmanların bakımlarını yapmak,
h) İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kurallara uymak vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
Mercimek Yetiştiricisi Meslek Kodu Nedir?
SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Konserve Üretim Elemanı mesleği için “7514.01” kod olarak kullanılır iken Brokoli Yetiştiricisi mesleği için “6111.40” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;