Bugün sizlerle Mercimekli Börek nasıl hazırlanır, Mercimekli Börek yapılırken hangi malzemeler kullanılır ve tarifi ve yapılışı ile sizlerle birlikteyiz. Şimdiden afiyet olsun…
Mercimekli Börek için Malzemeler:
4 adet yufka 1/2 kg kıyma 1 adet soğan 3 adet yumurta 1 su bardağı süt 1 su baradğı yağ 1/2 kg yeşil mercimek 1 çorba kaşığı tereyağ(ya da margarin)
Mercimekli Börek Yemek Tarifi Hazırlanışı:
Mercimeği haşlayıp, tuz ve karabiberle beraber, kavurduğunuz kıymaya katın,soğumaya bırakın. Süt, yağ ve yumurtayı karıştırıp, yufkanın üzerine sürün. Bir ucunu kıvırdığınız, yufkanın içine uzunlamasına mercimekli harcı koyun, sonra diğer ucunu da kıvırıp rulo yapın. Rulo yaptığınız bütün yufkaları yağlanmış tepsiye dizin. Kalan sütlü kanşımı yufkaların üzerine sürüp, fırında üzerleri kızarıncaya dek pişirin.
Mercimekli Börek 2. tarifi
MERCİMEKLİ BÖREK için Malzemeler:
100 gr mercimek 1 patates 2 domates 1 soğan 3 yufka tuz karabiber az mantar süt zeytinyağı 2 yumurta sarısı
MERCİMEKLİ BÖREK Yemek Tarifi Hazırlanışı:
mercimekleri birkaç saat suda beklettikten sonra haşlıyoruz.. diğer tarafta ufak doğradığımız soğanları zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve içine ufak ufak doğradığımız mantarları ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.. 1 patatesi haşlayıp rendeliyoruz.. 2 domatesin kabuklarını soyup küçük küçük doğruyoruz.. kavurduğumuz soğan ve mantarlara mercimek, patates, domates ve baharatları ekleyip bir kaç dakika daha kısık ateşte pişiriyoruz.. üç yufkayı üst üste dizip 12 eşit üçgen olarak kesiyoruz.. bu kestiğimiz üçgenlerin hepsini üst üste koyuyoruz.. üçgen yufklardan 2 tane alıp üst üste koyuyoruz.. üzerine zeytinyağlı ve sütlü karışımdan sürüp malzememizi koyuyor ve sigara böreği gibi sarıyoruz.. yağladığımız tepsiye bunları diziyoruz.. üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.. önceden ısıttığımız fırında 40dk pişiriyoruz..
Hamur İşlerini Taze Kalması İçin Nasıl Saklamalıyız?
Hamur işlerini özenle hazırlıyoruz ama taze kalması için nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?İşte bu sorunun cevabıyla birlikte çok işinize yarayacağını düşündüğüm bir takım önerilerde bulunmak istiyorum. Çoğumuzun mutfakta geçirdiği en keyifli zamanlar, tahmin edersiniz ki hamur işlerini yaparken olmuştur. Yaptığımız hamur işlerini ailemize, misafirlerimize ikram ederiz ve severek yenmesine de memnun oluruz. Bazen de yaptığımız hamur işlerini ölçüsünü kaçırıp fazla yaparız ve ne yazık ki harika olmalarına rağmen yenemez ve artarlar. Bu durumda da ziyan olmalarını istemeyiz değil mi? Ama bunu nasıl yapacağımızı da bilemeyiz.
Tabi ki yemesi de çok keyif veriyor fakat artanların da ziyan olmaması adına doğru bir şekilde saklanması gerekiyor. Bunun için sizlere bir takım öneriler hazırladım. Umarım işinize yarar..
1. Hamur İşlerinin Oda Sıcaklığında Bekleme Süreleri;
Hamur işlerinin oda sıcaklığında bekleme süreleri iç malzemelerine göre değişmektedir.
Peynir, kıyma, ıspanak gibi iç malzemesi kullanılmayan hamur işlerini oda sıcaklığında 5 güne kadar saklayabilirsiniz.
Yani iç malzemesi patatesli ise 5 gün oda sıcaklığında bekleyebilir.
2. Hamur İşleri Dondurucuda Saklanabilir mi?
Her türlü hamur işini pişirdikten sonra dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan 1 gece önce buzdolabına alıp, ikramdan 1 saat önce oda sıcaklığına çıkarmanız yeterli olacaktır.
3. İç Malzemesine Göre Nasıl Saklayacağız?
İç malzemesinde özellikle kıyma olan hamur işlerinizi, en fazla bir gece oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırmalısınız. Tekrar yeneceği zaman fırında ısıtarak tüketebilirsiniz.
4. Pişirmeden Saklanabilir mi?
Böreklerinizi hazırlayıp pişirmeden de saklamanız mümkün. Ama üst üste gelmeyecek şekilde veya aralarına yağlı kağıt gibi bir ayraç koyarak saklamanız gerekiyor.
Püf Noktası:
Poğaça hamuru arttıysa buzdolabında 1 gece bekletilip ertesi gün kullanılabilir. Ama en doğrusu pişirdikten sonra saklamaktır. Hatta pişmiş poğaçalarınızı aynı gün tüketmeyecekseniz eğer, buzdolabı poşetlerinde dondurabilirsiniz.
Artan Kakaolu Kekle Tiramisu Tadında Harika Kuplar Yaptım
Kakaolu kekiniz arttı ve birazda katılaştıysa artık yenmeyeceği anlamına geliyor maalesef. Ama sakın üzülmeyin, bu tarifle o artan kekler efsane olacak inanın.!