Meteorolojiden turuncu alarm: İstanbul'a yine kar geliyor!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinin paylaştığı bilgiye göre, İstanbul'da geride bıraktığımız hafta etkili olan kar yağışı, önümüzdeki 5 günlük süreçte de devam edecek. Tüm ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava yurt genelinde kar, buzlanma ve dona neden olacak.
115
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı son dakika açıklamasına göre, birçok il için sarı ve turuncu kodlu uyarının yanı sıra "kar, buzlanma ve don" uyarısı yapıldı.
215
İstanbul için ise 5 günlük hava durumu tahmininde kar yağışı öngörülüyor. İşte hava durumunda son durum...
315
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan haftalık hava durumu (22 - 28 Ocak 2021) verilerine göre, hava sıcaklıklarının ülke genelinde artarak hafta sonundan itibaren mevsim normallerinin 3 ile 7 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor.
415
12 İL İÇİN SARI KODLU UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sitesinde 12 il için sarı kodlu uyarı yapıldı.
515
Buna göre; Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Giresun, Ordu ve Samsun için zirai don sarı uyarısı yapıldı.
615
Doğu Karadeniz ile Ardahan, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Batman ve Siirt çevrelerinde bugün karla karışık yağmur ve kar yağışı, iç ve doğu kesimlerde kuvvetli buzlanma ve don bekleniyor.
715
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarıya göre, bugün ülkenin doğu kesimleri parçalı ve çok bulutlu olacak. Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Batman ve Siirt çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.
815
HAVA TAHMİNİ NASIL YAPILIR?
Hava Tahmini; Belirli bir ülke, bölge veya merkezde, bir zaman dilimi içinde görülebilecek meteorolojik olayların gözlem ve analizlere dayanılarak subjektif veya objektif yöntemler kullanılarak önceden öngörülme çalışmaları hava tahmini olarak adlandırılır.
Hava Tahmini Üç Aşamalıdır:
Gözlemler
Analiz
Tahmin
915
Gözlem
Hava Tahminlerinde Gözlemler ve kullanılan ürünler aşağıdaki gibidir.
Yer Gözlemleri
Gemi Gözlemleri
Yüksek Atmosfer Gözlemleri
Radar Ürünleri
Uydu Görüntüleri
Otomatik Meteoroloji İstasyonları Verileri
1015
Yer Gözlemleri
Meteorolojide saatlik yer gözlemi (SİNOPTİK) ve iklimsel gözlem (KLİMATOLOJİK) olmak üzere iki çeşit yer gözlemi yapılmaktadır. Sinoptik gözlemler hava tahmininde kullanılan gözlemlerdir.
Sinoptik Gözlemler; bütün dünyada meteoroloji istasyonlarında GMT saatine göre aynı anda yapılır. Bu saate göre, İngiltere'deki Grinwich'ten geçen boylam derecesi başlangıç kabul edilir ve bu başlangıç boylamında 12.00 GMT'de yapılan bir sinoptik rasat mahalli olarak Türkiye'de öğleden sonra 15.00'de, Hindistan'da akşam 18.00'de, Avustralya'da gece 22.00'de ve Orta Amerika'da ise sabah 05.00'de yapılır. Bu gözlemlerin hepsi de 12.00 GMT gözlemi olarak isimlendirilir.
1115
Sinoptik gözlemler; GMT saati ile her saat ve üçer saatlik aralıklarla yapılır. 00.00, 06.00, 12,00, 18.00 GMT'de yapılan gözlemler Ana Sinoptik; 03.00, 09.00, 15.00, 21.00 GMT'de yapılan gözlemler de Ara Sinoptik Gözlem olarak isimlendirilir. Havaalanlarında bulunan istasyonlarda ayrıca Havacılıkla ilgili METAR ve AERO gözlemleri de yapılmaktadır.
1215
Yer gözlemlerinde;
Rüzgar; yönü, hızı ve hamlesi Hava sıcaklığı İşba sıcaklığı, ıslak termometre sıcaklığı, nispi nem ve su buharı basıncı, Toprak üstü minimum sıcaklığı Hava basıncı; aktüel basınç, deniz seviyesine indirgenmiş basınç ve tandans durumu ile miktarı. Hava hadiseleri; halihazır ve geçmiş hava Yatay görüş uzaklığı Bulutluluk; kapalılık miktarları, cinsleri ve taban yükseklikleri Yerin hali, toplam ve taze kar kalınlığı Günlük buharlaşma, güneşlenme ve radyasyon miktarları Yağış miktarı ve günlük toplam yağış miktarı Deniz; su sıcaklığı, Denizin hali ve denize doğru görüş uzaklığı Ölçülen bu değerler kodlanarak milli meteoroloji merkezlerine buradan da uluslararası toplama merkezlerine gönderilir. Uluslararası merkezde toplanan bilgiler tekrar bütün ülkelere dağıtılır.
1315
Gemi Gözlemleri Yer gözlem istasyonlarında ölçülen meteorolojik olaylar ve elemanlar gemilerde yapılan gözlemlerde de ölçülür. Tek fark gemilerin hareketli olmalarıdır. Ölçülen değerler geminin bulunduğu yerin enlem ve boylamı ile birlikte bildirilir.
Yüksek Hava Gözlemleri Atmosferin üst tabakaları için gözlem yapan istasyonlarda radyo vericili gözlem aleti, hidrojen veya benzeri hafiflikte gazla doldurulmuş bir balona bağlanarak atmosfere bırakılır. Bu balonlarla 30-40 km yüksekliğe kadar çıkabilen ölçüm cihazı; Belirli basınç seviyelerinin yüksekliğini, Bu seviyelerdeki sıcaklık ve nemi, Rüzgar yön ve şiddetini; Ölçerek radyo sinyalleri ile yer istasyonuna gönderir. Bu işlem 00:00 ve 12:00 UTC’de olmak üzere günde iki kez tekrarlanır. Yurt genelinde 8 yerde (Ankara, Adana, Samsun, İstanbul, İzmir, Isparta, Diyarbakır, Erzurum) günde iki defa olmak üzere GPS teknolojisi destekli Yüksek Atmosfer Gözlemleri yapılmaktadır.
Otomatik Gözlem İstasyonları
Tüm ülkeye yayılmış olan gözlem ağımızda toplam 861 olmak üzere;
755 OMGİ (Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu), 8 Yüksek Atmosfer Gözlem İstasyonu (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Isparta, Samsun, Erzurum ve Diyarbakır) 56 Havaalanı OMGİ (Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu), 42 Deniz Gözlem İstasyonu, Meteoroloji istasyonlarında yapılan ölçümlerin tamamı otomatik olarak ölçülüp kodlanarak hata oranı en aza indirilmiş olarak ilgili yerlere iletilir.
1415
Analiz
Toplanan yer seviyesi ve yüksek atmosfer gözlem verileri haritalara işlenir. Yer haritaları, yer seviyesinde belirli saatlerde yapılan gözlemlerin harita üzerine işlenmesi ve izobarların (eş basınç eğrileri) çizilmesiyle elde edilir. Yer haritaları basınç, sıcaklık, havanın kapalılık miktarı ve bulut türleri, görüş uzaklığı, rüzgar yön ve hızı ile yağış ve diğer meteorolojik olayların bilgilerini içermektedir.
Yüksek Seviye haritalarında ise 850, 700, 500 ve 300 hPa gibi basıç seviyelerinde atmosferin Meteorolojik görünümü analiz edilmektedir.
Yüksek Seviye haritalarında analiz edilen parametreler;
Rüzgar,
Sıcaklık,
Nem,
Yükseklik,
Basınç,
Kontur,
İzoterm,
İzoteks,
Jet Akışları
1515
Tahmin
Yapılan yer, yukarı seviye, uydu, radar ve sayısal tahmin analizleri son defa bütün uzman ve tecrübeli personelin katıldığı brifingde tekrar değerlendirilir ve hava tahmin raporları, denizlerimiz için Deniz Tahmin Raporları oluşturularak varsa meteorolojik uyarılara karar verilir.