Türk futbolunun efsane ismi olan, attığı goller ve yaşadığı gol krallıklarından dolayı "Taçsız Kral" olarak bilinen Metin Oktay, ölümünün 26. yılında anılıyor. Peki Metin Oktay kimdir? İşte Metin Oktay'ın yaşam hikayesi...
METİN OKTAY KİMDİR?
Metin Oktay, 2 Şubat 1936 tarihinde İzmir'in Karşıyaka ilçesinde dünyaya geldi. 1952 yılında Damlacıkspor'da futbol kariyerine başlayan Metin Oktay, 1953-1954 yılları arasında Yün Mensucat'ın altyapısında oynadı.
1954-1955 sezonu öncesinde İzmirspor'a transfer olan Metin Oktay, böylelikle profesyonel futbol kariyerine başlamış oldu. Forma giydiği tek sezonda İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu yaşayan Taçsız Kral, 1955 yılında Galatasaray ile anlaştı.
1956, 1957 ve 1958 sezonlarında İstanbul Profesyonel Ligi'nde şampiyonluklar yaşayan Metin Oktay, ligde attığı gollerle üç sezon üst üste gol kralı oldu.
1959 yılında kurulan Milli Lig'de de gol krallıklarını sürdüren Metin Oktay, 1961 yılında Serie A'da mücadele eden Palermo ile sözleşme imzaladı. Yaklaşık bir sezon forma giydiği Palermo'dan ayrılarak yeniden Galatasaray'a döndü.
Sarı-kırmızılı takımdaki ikinci döneminde üç lig, dört Türkiye Kupası ve iki Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu yaşadı. Taçsız Kral, 1962-1963, 1964-1965 ve 1968-1969 sezonlarında gol krallıkları elde etti. 1962-1963 sezonunda 38 gol attı ve Süper Lig tarihinin bir sezonda en çok gol atan oyuncusu ünvanını elde etti. Ancak bu rekor, 1987-1988 sezonunda 39 gol atan Tanju Çolak'a geçti.
Galatasaray formasıyla toplamda 324 lig maçına çıkan Oktay, attığı 294 golle hem Galatasaray'ın hem de Türk futbolunun en çok gol atan oyuncuları arasına girdi. Attığı gollerden dolayı kendisine "Taçsız Kral" lakabı takıldı.
Futbolculuk kariyerini bitirdikten hemen sonra, 1969-1970 sezonunda Galatasaray teknik direktörü Tomislav Kaloperović'in yardımcılığına getirildi. Ancak sezon sonunda teknik direktör ile yollar ayrılınca Metin Oktay da görevinden ayrıldı.
1972-1973 sezonu başında bu defa Bursaspor'un teknik direktörlüğünü yapan Kaloperovic'in yardımcısı oldu. Sezon ortasında Kaloperovic'in görevden ayrılmasıyla teknik direktörlüğe Metin Oktay getirildi. Ardından Galatasaray'da yöneticilik ve çeşitli gazetelerde spor yazarlığı yaptı.
13 Eylül 1991 tarihinde İstanbul Boğaziçi Köprüsü çıkışında meydana gelen trafik kazasında 55 yaşında iken hayatını kaybetti. Otomobili takla atan Oktay'ın çenesinin kırıldığı, sol kolunda kırıklar olduğu ve dalağının parçalanması sonucu iç kanama geçirerek hayatını kaybettiği belirlendi.
Cenazesi Ali Sami Yen Stadyumu ile Milliyet gazetesinin binasının önünde düzenlenen törenlerin ve Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Topkapı'daki Kozlu Mezarlığı'na defnedildi.
GALATASARAY'DAN ANMA MESAJI
Galatasaray, resmi Twitter hesabı üzerinden Taçsız Kral Metin Oktay'ın 26. ölüm yıl dönümünde bir anma mesajı yayınladı. Galatasaray tarafından yayınlanan mesajda "Taçsız Kral Metin Oktay'ı, vefatının 26. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz..." ifadelerine yer verildi ve Metin Oktay için tasarlanan görsel paylaşıldı.
TİP'E OY VERMİŞTİ, DENİZ GEZMİŞ'İN İDAMINA KARŞI İMZA TOPLAMIŞTI
Aydınlık'tan Hikmet Çiçek bugünkü yazısında Metin Oktay'ın Türkiye İşçi Partisi'ne oy verdiğini hatırlattı. Aynı zamanda Milliyet Yazarı Melih Aşık'ın 2009'da yazdığı yazıyı hatırlatan Çiçek, "Melih Aşık 10 Eylül 2009 tarihinde yazdı. Bir tren seyahatinde 'ünlü bir yazar ağabeyimizle' tartışan Oktay’ın 'Bizi sosyalist yaptın ama sen aramızdan çektin gittin' dediğini. Aşık’ın adını vermediği 'yazar ağabeyimiz' Çetin Altan’dır. Metin Oktay, Çetin Altan’ın yazılarını okuyarak sosyalist olmuştur, fakat Altan, 'çekip gitmiştir.'" dedi.
Metin Oktay aynı zamanda Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamını önlemek için imza kampanyası başlatmasıyla da biliniyor.
1954/55'te İzmirspor'da başladığı kariyerini Galatasaray'da sürdüren Metin Oktay, 1961/62 sezonunda kısa süreliğine İtalya'nın Palermo takımında da forma giymişti. Oktay, 1969'da futbola sarı kırmızılı formayla veda etti.
Metin Oktay, 36 milli maçta fileleri 19 kez havalandırdı. Oktay, kariyeri boyunca 374 maçta 330 gole imza attı.
Metin Oktay, futbolculuğu sonrası Tercüman, Güneş ve Milliyet gazetelerinde spor yazarlığı yaptı, 13 Eylül 1991'de trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Metin Oktay’ın Milli Takım Kariyeri
Metin Oktay, ilk defa 1955 yılında giydiği Türkiye Milli Futbol Takımı forması ile 36 maçta görev aldı ve 19 gol attı. Bu özelliği ile, 51 gollü Hakan Şükür, 22 gollü Tuncay Şanlı ve 21 gollü Lefter Küçükandonyadis’in ardından, Cemil Turan ve Nihat Kahveci ile beraber, milli takımlar tarihindeki en golcü dördüncü oyuncu olma başarısı gösterdi. Bir dönem, Milli Takımın kaptanlık pazubandını da takarak, kaptanlık onurunu taşımış oldu. 11 Aralık 1968 tarihinde oynanan Kuzey İrlanda maçına da kaptan olarak çıktı ve son kez Milli formayı o maçta giydi.
Metin Oktay’ın Futbolculuk Sonrası Dönemi
Taçsız Kral, aktif futbolculuk yaşantısını noktalar noktalamaz, dönemin Galatasaray teknik direktörü Tomislav Kaloperovic’in yardımcılığına getirildi. Takip eden zamanda, yardımcı teknik adamlık ve sonrasında da bir dönem Bursada teknik direktörlük görevlerini yürüttü. Sonrasında ise Galatasaray Spor Kulübü’nde yöneticilik ve bir takım gazetelerde spor yazarlığı yaptı. 1965 yılında, kendi hayatı üzerinden yazılan senaryoya sahip Taçsız Kral filminde başrol oynadı. Atıf Yılmaz filmin yönetmenliğini yaparken, Ajda Pekkan, Ayten Gökçer ve Gönül Yazar da oyuncular arasındaydılar.
13 Eylül 1991 tarihinde, saat 4.15 civarlarında, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu, kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesinde hayata veda etti. Yapılan açıklamada, vücudunun muhtelif yerlerinde kırıklar olduğu ve iç kanamadan dolayı vefat ettiği bildirildi. Cenazesi, Topkapı’daki Kozlu Mezarlığı’na defnedildi.
SÖZLER
izmirspor'da oynarken galatasaray'a transferine karşı çıkan nişanlısının "ya galatasaray, ya ben!" restine karşılık "galatasaray!... o daha vefalı" deyip nişan yüzüğünü avcuna vererek cevaplayacak kadar severdi galatasaray'ı
* sarı-kırmızılı renklere küçüktenberi hayrandım.galatasaray izmir'e geldiğinde okuldan kaçar, maça giderdim. bence galatasaraylılık din gibi, mezhep gibi yerleşmiş, köklü bir inançtır. galatasaray'ı işte bunun için tercih eder ve galatasaraylılığımla her zaman gurur duyarım.
**** fenerbahçe 20 bin, adalet bir yıl için 10 bin lira transfer ücreti teklif ederken, ben galatasaray ile yıllığına 8 bin liraya anlaşma yağptığım gün mutluluktan uçuyordum.
* galatasaray'ın alt yapısında 18 tane metin vardı... galatasaray'daki bu metin'lerin sayısı bana söylendiğinde önce inanmamıştım. futbol okulunun çeşitli kademelerinde bu metin ismi dikkat çekmiş ve onları biraraya getirmişler. sonra da bana haber verdiler, gittim hepsini kucakladım.
* sahaya çıkmadan önce allah'a dua eder, sahaya en son çıkmayı uğur sayardım. aut çizgisini geçerken daima sağ ayağımı atardım. maça başlamadan önce arkadaşlarım kaleye şut atarken, ben dolanıp durur, oyun başlayıncaya kadar topa vurmazdım... sakatlandığım zaman, secde ederek iki elim önde 'allah'ım sen bacaklarımı koru' diye dua ederdim.
Taçsız Kral Metin Oktay
Tek aşkıydı Galatasaray
Senin gibi Cimbomluyu
Unutur mu bu taraftar
Cimbombom'um sen çok yaşa
Canım feda olsun sana
Hiç bir şeye değişilmez
Senin sevgin bu dünyada