Mevlüt Uysal İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığıma, Ak parti de bugün alınan kararla, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal getirildi. Mevlüt Uysal Kimdir ?

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ONA EMANET

Bugün, Ak Parti İstanbul İl Başkanlığında Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlığında (İBB) istanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için parti teşkilatlarında temayül yoklaması yapıldı. Kulislerde konuşulana göre Temayül yoklamasında adı öne çıkan isim Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal olduğu söyleniyor.

Mevlüt Uysal'ın 10 gün içinde İBB meclisinde yapılacak olan başkanlık seçiminde partinin ortak adayı olarak geçici süreliğine Büyük Şehir Belediye başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

MEVLÜT UYSAL KİMDİR

Mevlüt Uysal Başakşehir Belediye Başkanı

1966 yılında Antalya’nın Alanya ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketinde
tamamladıktan sonra, 1988 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Üniversite yıllarından itibaren ülke ve toplum sorunları ile yakından ilgilendi,
siyasi ve sosyal çalışmaların içerisinde aktif olarak bulundu. Okulu bitirdikten sonra başladığı serbest avukatlık mesleğini icra ederken, bir taraftan da aktif siyasetle uğraştı. AK Parti'nin kurulması ile birlikte, Küçükçekmece İlçe Teşkilatı kurucu başkanı oldu.

2009 yılında Başakşehir ve Bahçeşehir’in birleşerek ilçe olması üzerine 29 Mart 2009 Yerel
Seçimleri’nde Başakşehir Belediye Başkanı Adayı olan Uysal, 127 bin 482 seçmenden, oy
kullanan 103 bin 111’inin 39 bin 72’sinin oyunu alarak Başakşehir Belediye Başkanı seçildi.

2014 Yerel Seçimlerde AK Parti adayı olarak ikinci kez seçime giren Uysal, sandığa giden
190 bin 906 seçmenden 92 bin 559 seçmenin oyunu alarak ikinci kez Başakşehir Belediye
başkanlığı koltuğuna oturdu.

Yeni kurulan ilçede büyük projelere imza atan Mevlüt Uysal evli ve dört çocuk babasıdır.

KURUCU BELEDİYE BAŞKANI
Topbaş'ın 'Borçsuz bırakıyorum' dediği İBB'nin ne kadar borcu olduğu ortaya çıktı
1997'den itibaren ikamet etmekte olduğu Başakşehir'de 1. Etap Site Yönetimi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçimi'nde Başakşehir Belediyesi kurucu Belediye Başkanı olarak görev alan Mevlüt Uysal, 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimi'nde ikinci kez Başakşehir Belediye Başkanlığı'na seçildi. Mevlüt Uysal evli ve dört çocuk babasıdır.

SİVAS KATLİAMI SANIKLARININ AVUKATLIĞINI ÜSTLENMİŞTİ

Uysal, ayrıca 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33'ü sanatçı, 37 kişinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin davada, sanıkların avukatlığını üstlenmişti.

İBB Başkanı Topbaş, yaptığı basın toplantısında istifa ettiğini açıkladı. Topbaş’tan boşalan koltuğa oturması beklenen isimler arasında Alanyalı Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş istifa etti. Kanun gereğince belediye meclisi yeni başkanı seçecek. Çoğunluk AK Partili üyelerde olduğu için yeni belediye başkanının da AK Partili olması bekleniyor. İBB Meclisi’nde Alanya’nın yetiştirdiği değerlerden Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın da olması "İstanbul’a Alanyalı başkan mı?” sorusunu akıllara getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarından olan ve Erdoğan'ın çok sevdiği bir isim olduğu bilinen Uysal'ın, en güçlü belediye başkan adayları arasında yer aldığı konuşuluyor.  

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Mahalli İdareler Kanunu Gereğince, olağanüstü olarak İBB Meclisi toplanacak, ve bir üyeyi belediye başkanı olarak seçecek. Çoğunluk AK Partili üyelerde olduğu için yeni belediye başkanının da AK Partili olması bekleniyor.

İŞTE SÖZ KONUSU KANUN

Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak; a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan, b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili seçer. Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur'a çekilir. Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir. Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar. Belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür. Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır.

KADİR TOPBAŞI İSTİFAYA GÖTÜREN 5 NEDEN

Kadir Topbaş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa etti. Topbaş'ın istifasını getiren süreç, özellikle 15 Temmuz'la birlikte başlıyor.

15 TEMMUZ'DA İSTANBUL'DA YOKTU

15 Temmuz kanlı darbe girişimi yaşandığı gün Kadir Topbaş İstanbul'da yoktu. Daha sonra kendisi bu konuyla ilgili açıklama yapsa da "Kadir Topbaş neden yoktu" tartışmalarını bitirmeye yetmedi.

BELEDİYEDE FETÖ TEMİZLİĞİ YAPILAMADI

Ardından, Türkiye'nen neredeyse her kurumunda kapsamlı bir FETÖ temizliği yaşanmasına rağmen, İBB'de dikkat çeken bir sayıda temizlik yapılamadı, Kadir Topbaş bu konuda da eleştiri oklarının hedefi oldu.
DAMADI FETÖ'DEN TUTUKLANDI

Ayrıca Kadir Topbaş'ın damadı Mustafa Kavurmacı'nın da FETÖ üyeliğinden tutuklanması, tartışmaları daha da alevlendirdi.
METAL YORGUNLUĞU

Diğer taraftan Kadir Topbaş, bugüne kadar kırılamayan bir rekoru kırdı ve 3 dönem kesintisiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. Uzun yıllar aynı görevde kalması, kendisinde metal yorgunluğuna neden olduğuna dair iddialar medyanın gündemi oldu.
BEŞTEPE'YE RAĞMEN VETO EDİLEN İMAR PLANLARI

Kadir Topbaş'ı istifaya götüren olayların son halkası ise dün yaşandı. İstanbul'un 5 ilçesinde değişikliği içeren imar planları, CHP'li belediye meclisi üyelerine rağmen AK Partili üyelerinin oylarıyla meclisten geçmişti.

Kadir Topbaş, AK Partililerin 'olur' verdiği, CHP'lilerin ise karşı çıktığı imar planlarına 'hayır' dedi, veto etti. Ankara'nın bu konudaki tavrına rağmen Kadir Topbaş'ın bu 5 dosyayı veto etmesi, gerginliğe yol açtı. Aynı dosyalar, bir gün sonra AK Partililerin oylarıyla, aynı biçimde, Kadir Topbaş'a rağmen belediye meclisinde kabul edildi.

Gündem Haberleri