Meyve Sebze Ayıklama İşçisi, Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar, Meslek Kodu

Meyve Sebze Ayıklama İşçisi meslek tanımı, ne iş yaptığı, nasıl olunduğu, maaşı ile Meyve Sebze Ayıklama İşçisi meslek kodu nedir ve ilgili mesleğin iş imkanları hakkında bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 7514.03

Meslek Adı : Meyve Sebze Ayıklama İşçisi

Grup Bilgileri

Meslek Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar

Meslek Alt Ana Grubu : Gıda İşleme, Ağaç İşleri, Giyim Eşyası Ve Diğer Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar

Meslek Grubu : Gıda İşleme Ve İlgili İşlerde Çalışanlar

Meslek Birim Grubu : Meyve Ve Sebze İşleyiciler

Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

Meslek Detay Bilgileri

Meslek Tanımı :

Hammadde dolum havuzundan gelen ve yıkamadan geçerek yürüyen bantlara düşen malları boylamalarına uygun olarak el ve göz kontrolünden geçiren, uygun boylamada olmayan, vuruk, ezik, sapsız, çift saplı, rengi çok açık ya da çok koyu olanlarını seri bir şekilde seçen ve ayıklayan kişidir.

Görev ve İşlem Basamakları :

Meyve Sebze Ayıklama İşçisi, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:

a)    Ana banda alınan/akan boylaması belirli ölçülerden büyük olan ürünleri gözle ilk ayıklamasını yapmak,
b)    Defoluları meyve ve sebzeleri bant üzerinden ayıklamak,
c)    İlk ayıklamadan geçen ürünün bant üzerinde hidrocooling içinden belirli derecedeki sudan geçmesi ve asıl boylamaya tabi tutulan üç ayrı banda alınan/dökülen malları akan bu bantlar üzerinde tekrar göz ve elle kontrol etmek, defoluları ayırmak, kasalara atmak,
d)    Kontrolden geçen ve boylamalarına göre ayrılmış olan malların son kez su içerisinden geçirilerek bant üzerinde paketleme ve dolumun yapılacağı bölüme akmasını sağlamak,   
e)    Akan bandın temizliğini sağlamak,
f)    Akan bandın hızına uymak,  vb. görev ve işlemleri yerine getirir.

Güncel Meslek : EVET

Meyve Sebze Ayıklama İşçisi Meslek Kodu Nedir?

SGK her farklı meslek için ayrı meslek kodu uygulamaktadır. Örneğin: Genel Sosyoloji Ve Metodoloji Öğretim Üyesi mesleği için “2310.91” kod olarak kullanılır iken Endüstriyel Bakım-Onarım Elektronikçisi mesleği için “7421.07” kod olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde standart bir veri tabanı oluşturma ve SGK prim kayıplarının önüne geçilmesi gibi nedenlerle meslek kodu belirtme zorunluluğunu bulunmaktadır.
ISCO-08 Mesleklerin Uluslararası Standart Sınıflandırması göre;

Meyve Sebze Ayıklama İşçisi Meslek Kodu “7514.03” olarak belirlenmiştir.

İŞKUR Meslek Kodlarının sıralı tam listesi için tıklayın

Ne, Nedir Haberleri