TEOG Sınavının kalkmasının ardından yeni detaylar gelmeye başlıyor. Başbakan Binali Yıldırım sınav sisteminin açık uçlu olacağını ve mezuniyet puanına göre yerleştirme yapılacağını açıkladı. İşte detaylar..
İmam Hatip liseleri, Andolu Liseleri ve Meslek liseleri'ne geçiş nasıl olacak? Başbakan Binali Yıldırım, Troia Kültür Merkezi'nde Çanakkale 18 Mart Üniversitesi akademik yılı açılışı ve fahri doktora tevcih töreninde konuştu. Başbakan Binali Yıldırım TEOG yerine gelecek sistemi açıkladı! Başbakan Binali Yıldırım yaptığı son dakika açıklamaya göre, TEOG'ın kalkmasının ardından liseye girişte uygulanacak olan yeni sistemin detaylarını açıkladı.
Liseye girişte yeni sistemin detaylarını aktaran Yıldırım, her yılın yıl sonu başarı ortalamasının alınacağını, ayrıca 8. sınıfta bir sınav olacağını söyledi. Yıldırım, sınavın test olmayacağını, açık uçlu sorular sorulacağını açıkladı. Üniversiteye girişte de sınavların basitleştirileceğini söyleyen Yıldırım, ortaokul ve liseden gelen başarı ile sınavın gerçekleştirileceğini belirtti.
Orta öğretim Başarı Puanı OBP Puan Hesaplama, orta öğretimden mezun olmuş olan her öğrencinin, orta öğretimde gördüğü derslerin hepsinden aldığı puanların, belli bir formül ile hesaplanması sonucu ortaya çıkan puana denir. Orta Öğretim Başarı Puanı(OBP) nasıl hesaplanır? Okul puanı nasıl hesaplanır?
Orta öğretim Başarı Puanı OBP Puan Hesaplama, orta öğretimden mezun olmuş olan her öğrencinin, orta öğretimde gördüğü derslerin hepsinden aldığı puanların, belli bir formül ile hesaplanması sonucu ortaya çıkan puana denir. Bu puana öğrenciler arasında okul puanı da denilmektedir. Okuldaki en başarılı öğrencisinin puanı 100 puan iken, en başarısız öğrencinin alacağı puan ise 50 olacaktır.
Orta öğretim Başarı Puanı yani Okul Puanı hesaplama ise şöyledir;
100 puan üzerinden hesaplanan orta öğretim mezuniyet puanının 5 ile çarpılmasıyla elde edilir. Örneğin mezuniyet notu 80 olan bir öğrencinin orta öğretim başarı puanı(OBP) 400, mezuniyet notu 50 olan bir öğrencinin orta öğretim başarı puanı 250 olacaktır. Mezuniyet notu 50 puanın altında olan öğrenciler için de, 50 puan esas alınarak Orta Öğretim Başarı Puanı(OBP) 250 puan olarak kabul edilecektir. Sonrasında bu orta öğretim başarı puanı 0,12 rakamı ile çarpılır. Örneğin mezuniyet notu 90 olan bir öğrencinin Orta Öğretim Başarı Puanı(OBP) 450 olur. 450 ile de 0,12 kat sayısı çarpılınca 54 puanı elde edilir. Bu da öğrencinin okul puanını verir. Okul puanının merkezi sınavdan alınan puana eklenmesi ile yerleştirme puanı hesaplaması yapılır.