Mide ağrısı olnalar internette bunun için araştırma yapmaya başladı. Peki Mide ağrısı neden olur? Nedenleri nelerdir? Belirtileri nelerdir? Mide ağrısı için dua var mı? Ne iyi gelir? Ne yapmalıyım? Tüm merak edilenler haberimizde...
MİDE AĞRISI NEDEN OLUR?
1- Baharat ağırlıklı beslenmek: Kekik, pul biber ve nane gibi acısı yüksek olan baharatların yemeklerde yoğunluklu bir şekilde kullanılması mide ağrılarını tetikliyor. Aynı zamanda asitli içecekler ve turşular da özellikle belli bir yaş üstündeki kişilerin midelerinin ağrımasına neden oluyor.
2- Fast-food: Sürekli olarak fast-food tarzında yemek yiyen kişilerde mide şikayetleri sağlıklı beslenenlere oranla beş kat daha fazladır. Bunun önüne geçmek için katkısız ve doğal gıdalardan oluşan beslenme programları oluşturulmalı, bu programlara harfiyen uyulmalıdır.
3- Yemekten sonra hareket etmemek: Özellikle akşam yemeklerinden sonra hareket etmemek ve direkt olarak yatmak mideyi sıkıştırıyor. Sindirim sisteminin tam randımanlı çalışmaması ile birlikte hazımsızlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Hazımsızlık ise başta mide ağrısı olmak üzere birçok belirtinin görülmesine neden olur.
4- Kış hastalıkları: Nezle ve grip olan kişilerde baş ve eklem ağrısının yanı sıra mide ağrıları da gözlemlenmektedir. Midesini üşüten kişilerde ağrılar çok daha şiddetli olabilir.
5- Stres: Birçok farklı psikolojik neden ve ruh hali mide ağrılarına doğrudan doğruya sebebiyet veriyor. Bu psikolojik nedenlerin başında stres gelmektedir. Stresli bir yaşam süren kişilerde midevi problemler haf safhaya varabilir.
6- Kaygı: Anksiyete bozukluğuna kadar uzanan kaygı kişileri fiziksel olarak da etkiliyor. Kaygılı kişilerde mide ağrıları şikayetleri kronikleşerek kalıcı hale gelebilir.
7- Depresyon: Son olarak depresyona giren kişilerde halsizlik, baş ağrısı dışında mide ağrıları saptanmaktadır. Mutlu bir ruh hali olan kişilerde ise bu ağrılar kendiliğinden geçer.
MİDE AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hafif mide ağrısı ve hazımsızlığın yaygın belirtileri arasında aşağıdakiler yer alır:
mide ekşimesi veya asit reflüsü
mide bulantısı
şişkinlik
gaz çıkarma ihtiyacı
ağız kokusu
hıçkırık veya öksürük
Mide ağrısı belirtileri sık sık tekrarlanıyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır.
MİDE AĞRISI NEDİR?
Mide ağrısı, bir sorun veya hastalığın belirtisidir. Ağrı sol üst karında hissedilir ve hafif ağrıdan şiddetli akut ağrıya kadar yoğunluğu değişebilir. Genelde kısa ömürlü ve önemsizdir. Nedene bağlı olarak yanma hissi gibi başka belirtiler de eşlik edebilir. Sıklıkla karın ağrısı ifadesiyle karıştırılır. Ama karın bölgesinde birçok organ vardır ve her ağrı mideyle ilgili olmayabilir.
MİDE AĞRISI NASIL GEÇER?
Mide ağrısı tedavisi için ağrıya neden olan ektenleri ortadan kaldırmak gerekir. Bu durumda mide ağrısına iyi gelen ilaçların kullanımı ya da mide ağrısına iyi gelen yiyecekler çözüm yolu olabilir. Aynı zamanda şifalı bitkilerle yapılan tedaviler ile mide ağrısı giderilebilir.
Mide ağrısına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması için ilaçla tedavi bir doktor gözetiminde, denetiminde yapılması gerekir. Ve bu yöntemle çok daha iyi sonuçlar alınır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis, mide ağrısının ileride daha büyük rahatsızlığa dönüşmesini önler. Bu nedenle tüm hastalıklarımızda olduğu gibi mide ağrısında da bir doktora görünmek iyileşmede en büyük etkendir.
MİDE AĞRISINA İYİ GELEN GIDALAR NELERDİR?
Tarçın: Sabahları aç karnına bir çay ya da tatlı kaşığı tarçın yemek, mide ağrılarının hızla geçmesine vesile olmaktadır. Beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilen tarçın, sütlü tatlıların ve salep gibi içeceklerin üstüne konularak da tüketilebilir.
Yoğurt: Özellikle spordan sonra mide ağrıması ve ekşimesi şikayeti sıklıkla görülmektedir. Bu, vücudun fazla zorlandığına dair bir işarettir. Yarım yağlı ya da laktozsuz yoğurtlar tüketilerek hem harcanan enerji geri kazanılabilir hem de midede ortaya çıkan ağrılar azaltılabilir.
Süt: Mide ağrısı ve yanması şikayeti bulunan kişiler bir yudum süt içerek bu şikayetlerinden kurtulabilir. Bir bardak süt içmek gaza neden olacağı için çok az miktarda içilmesi tavsiye edilmektedir.
Kimyon ve limon: Mide ağrısına bitkisel çözüm olarak kimyon ve limon ikilisini kullanabilirsiniz. Kimyon, asit-baz oranını dengelemede yardımcı olur. Midenizde aşırı asit sonucu bir ağrı var ise limon ve kimyon karışımı ile bu ağrıyı giderebilirsiniz. Bunun için ise yarım bardak limon suyuna bir miktar kimyon ekleyerek karıştırarak içmeniz yeterli olacaktır.
Papatya çayı: Sakinleştirici özelliği ile birçok derde deva olan papatya çayı, mide kaslarının kasılması sonucu oluşan mide ağrısına iyi gelir. Hazımsızlığı giderme özelliği de olan papatya çayı, mide kaslarının gevşemesine yardımcı olur.
Maden suyu: Yemeklerden on dakika sonra maden suyu içmek hem hazımsızlığa iyi geliyor hem de midenin çok daha rahat çalışmasını mümkün kılıyor.
Karnabahar: Mide yanması için bitkisel diğer bir çözüm ise karnabahar tüketimidir. Doğal bir mide koruyucu olan karnabaharı kaynatarak kullanılabilir. Haftada 3 kere bir porsiyon az suda az haşlanmış karnabahar yemek mide ülserine karşı tedavi edici olarak öneriliyor. Bu kür sırasında tuz kullanılmaması ve yağ olarak sadece bitkisel yağlar tercih edilmesine dikkat çekiliyor.
Muz: Sporcuların bir numaralı tercihi olan muz meyvesi eklem ağrılarında olduğu gibi mide şikayetlerine de çözüm getiriyor. Öğün aralarında tüketilen muzlar, mide şikayetlerinin çok daha az hissedilmesini olanaklı hale getirmektedir.
Elma Sirkesi: Mide ağrısına iyi gelen elma sirkesi, mide yanmasın karşı kullanabileceğimiz çözüm yoludur. Elma sirkeci, midenin doğal yapısını koruyarak mide duvarının zarar görmesini önler. mide duvarları, mide sıvısından etkilenmemesi için özel bir zarla kaplıdır. iştebu zar tabakayı, elma sirkesi korur ve iyileştirir. Yemeklerinizde kullanacağınız elma sirkeci, mide yanması nedeniyle oluşacak mide ağrısına iyi gelir.
Lifli besinler: Lif içeren besinler, sindirim sisteminin çalışamasına yardımcı olur. Bundan dolayı kabızlık durumunda kepekli ekmek, kuru kayısı, kuru incir gibi lifli besinlerin tüketimi ile kabızlığın giderilmesi sağlanır ve bundan oluşan mide ağrılarına iyi gelir.
Maden suyu: Mide asidinin artması nedeniyle oluşan mide ağrılarında maden suyu yardımcı olabilmektedir. Maden suyunun şeker içermeyen doğal olması gerekir. Maden suyu, midedeki asit miktarının etkisiz hale getirmesi nedeniyle mide ağrısına iyi gelir.
Baklagiller: Midenin korunmasını sağlayan Bioflavionid adlı madde içermeleri nedeniyle baklagiller, mide sağlığı açısından önemlidir. Fasülye, mercimek gibi baklagillerin tüketimi ile mide dış ve iç etmenlerden korunur ve böylece ağrı oluşması önlenmiş olur.
Lahana: Mide ağrılarının nedenlerinden olan ülser ve gastrit gibi hastalıkların tedavisinde lahana, özellikle çiğ olarak tüketimi ve çiğ lahana suyu etkili besindir. Bundan dolayı mide ağrısında çiğ lahana ve çiğ lahana suyu iyi gelir.
Zencefil çayı: Bulantı ve kusmanın durdurulmasında etkili olan zencefil çayı, sindirim sistemi organları yatıştırması özelliği nedeniyle mide ağrısı tedavisinde doğal bir çözümdür. Zencefilin aynı zamanda mide ekşimesine de iyi geldiği bilinmektedir.
Zeytinyağı: Yiyeceklerden alınan yağların sindirimi için gerekli olan safra salgısını destekleyen zeytinyağı, mide sağlığının korunmasında etkili olup mide ağrısına iyi gelir.
Patates: Mide ağrılarına iyi gelen patates, içerdiği lifler ile mide sağlığı açısında etkilidir. Özellikle haşlanmış patates, mide problemlerinin giderilmesinde ve mide yanmalarını hafifletmeye yardımcı bir besindir.
Armut: Sindirimi kolay olan armut, lifli yapısı nedeniyle mideye dost bir meyvedir. Mide ile birlikte sindirim sistemi organlarını yormayan armut, mide ağrısını hafifletmeye yarayan bir besindir.
Keten Tohumu: Omega-3 kaynağı olan keten tohumu, lifli yapısı nedeniyle kabızlık ve şişkinlik gibi mide problemlerinde yoğurdun içine konularak veya salataların içine eklenerek tüketilmesi tavsiye edilmiştir.