Mikrobiyalit nedir, ne demek? Mikrobiyalit ne işe yarar, nasıl oluşur, nerelerde görülür?

Van Gölü'nde su seviyesinin azalmasının ardından yapılan araştırmaların sonucunda bulunan Mikrobiyalit kelimesi internette Mikrobiyalit nedir, ne demek? Mikrobiyalit ne işe yarar, nasıl oluşur, nerelerde görülür? sorularıyla aratılıyor. İşte detaylar...

Mikrobiyalit nedir, ne demek? Mikrobiyalit ne işe yarar, nasıl oluşur, nerelerde görülür? soruları şu sıralar trend aramaların başında geldi. Bizde Mikrobiyalit ile ilgili detaylara haberimizde yer verdik.

MİKROBİYALİT NEDİR, NE DEMEK?

Mikrobiyalit, belirli bentik mikrobiyal topluluğun dertital tortuyu yakalaması ve çökelti şeklinde oluştuğu zeminde birikmesi sonucu oluşan organize mercan resifi benzeri yapılara denir.

MİKROBİYALİT NE İŞE YARAR?

Mikrobiyalitler çok eski oldukları için, tahminlere göre Dünya'nın oksijenlenmesine katkıda bulunmuşlardır. Siyanobakteriler, diğer mikrop türleri için besin kaynaklarından biridir ve birçok farklı mikrop türünün, mikrobiyalit topluluğunu oluşturmak için bir ekip olarak birlikte çalışmasına yardımcı oldukları tahmin edilir.

MİKROBİYALİT NASIL OLUŞUR?

Mikrobiyalitler kaya gibi olduklarından, çok eski zamanlardan beri yeryüzüne fosil kalıntılar olarak kalmışlardır. Stromatolitler olarak bilinen fosilleşmiş mikrobiyalitler (yatak veya katman anlamına gelen Yunanca ströma'dan ve kaya anlamına gelen litos'tan gelir.), 3.7 milyar yıl öncesine dayanan dünyadaki yaşamın en eski kanıtlarıdır. Siyanobakteriler, mikrobiyalitlerde bulunan bir tür mikroptur. Ve bu bakteriler mikrobiyalit resiflerinin oluşumu sürecinde önemlidirler. Siyanobakteriler, mikrobiyal topluluğu ortamdaki tehlikeli şeylerden koruyan boşluku hücreler inşa ederler; bunların arasında kurumalarını ve güneşin UV ışınlarınından zarar görmelerini önlerler. Siyanobakteriler tarafından inşa edilen hücreler, mikrobiyalitlerin büyümesine yardımcı olan tortuları ve mineralleri hapseder ve bağlar.

MİKROBİYALİT NERELERDE GÖRÜLÜR?

Mikrobiyalit, kaya tipi yapıları sebebi ile cansız görünebilir, ancak üzeri tek hücreli birçok bakteri, mikroalgler ve mikroorganizmalar için konak yeridir. Belirli sulak habitatlar da yaşayan milyonlarca mikrobun etkileşimi sonucu yıllar içinde oluşurlar.

Gündem Haberleri