Milletvekilleri mazbatalarını ne zaman alacak?

24 Haziran seçimlerinin ardından, 27. Dönem Milletvekillerinin ne zaman mazbatalarını alacağı merak konusu oldu. Milletvekilleri mazbatalarını ne zaman alacak? TBMM'de milletvekilleri için hazırlıklar başladı.İşte milletvekili mazbatalarıyla ilgili tüm de

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinin ardından, seçilen milletvekilleri önce mazbatalarını alacak, ardından TBMM’ye kayıt yaptıracak.

MİLLETVEKİLLERİ MAZBATALARINI NE ZAMAN ALACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 24 Haziran seçimlerinin ardından, Milletvekilleri için and içme töreni yapılacak. Bu törenden sonra, YSK’nın ilanını takip eden üçüncü gün saat 14:00’de mecliste toplanılacak.TBMM mazbatalarını alacak milletvekilleri için hazırlanmaya başladı. Şeref Holü 27. Dönem milletvekilleri için hazırlanıyor. Şeref Holü'nde masalar hazırlandı, Türk bayrakları ve TBMM flamaları asıldı.

MİLLETVEKİLLERİ MAZBATALARINI NEREDEN ALIRLAR?

24 Haziran Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde, Milletvekili olarak seçilen adaylar mazbatalarını İl Seçim Kurulu’ndan alacaklar.

MAZBATA NEDİR?

Osmanlı döneminde beri kullanılan mazbatanın kelime anlamı, ‘tutanak’ demektir. Milletvekillerinin aday oldukları partiden kendi seçim bölgelerinde galip çıkarak meclise girmeye hak kazanmaları durumunda Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi onayıyla elde edilen belgeye mazbata denir.

Mazbatayı Yüksek Seçim Kurulu’nun il ve ilçe yönetimleri, milletvekiline verir. Mazbata üzerinde milletvekilinin adı, soyadı, doğum yeri, tarihi, bölgesi yer alır. Mazbata milletvekili için siyasi bir tutanaktır.

Seçim sonuçlarının kesinleşmesi ve itirazların değerlendirilmesinden sonra Yüksek Seçim Kurulu2nun il ve ilçe temsilcilikleri milletvekili mazbatalarını dağıtmaya başlar. Böylece milletvekilleri resmi olarak göreve başlamış olurlar.Mazbatayı sadece milletvekilleri değil, Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de alır.

MECLİS’İN İLK OTURUMUNU BAHÇELİ AÇACAK

Yeni dönemde meclisin ilk oturumunu Başkan seçilinceye kadar en yaşlı milletvekili Geçici Başkanlık görevi yapacak. TBMM'deki en yaşlı üye olacak Baykal, Meclis'teki ilk Genel Kurul'da da özel oturumu yönetecekti, ancak ciddi sağlık sorunları olan Baykal oturuma katılamazsa yerine en yaşlı üye olarak 70 yaşındaki Devlet Bahçeli Meclis'i açacak İkinci derecede en yaşlı üye, Başkanvekilliği görevini yerine getirecek. En genç altı milletvekili de, geçici olarak kâtip üyelik yapacak.

MECLİSE YENİ BAŞKAN SEÇİLECEK

Yemin töreninin ardından Meclis Başkanı için seçim gerçekleştirilecek. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan adayları, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren beş gün içinde Başkanlık Divanına bildirilecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak.

Gündem Haberleri