Milyonları ilgilendiren gelişme! Sosyal medya düzenlemesinde iki model öne çıktı
Sosyal medya düzenlemesi için çalışmalar sürerken İletişim Başkanlığı iki model üzerinde duruyor. Buna göre “ABD modeli” ve “Fransa modeli”nden biri tercih edilecek.
111
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sosyal medyaya düzenleme yapılması için kurmaylarına çağrı yapmasının ardından çalışmalar sürüyor. Bu doğrultuda İletişim Başkanlığı iki model üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı.
211
Sosyal medya düzenlemesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı, İletişim Başkanlığı ve AK Parti’de çalışmalar sürüyor. “Gerçek kimliğin belirlenebilir olduğu, hukuki sorumluluğunun farkında olan kullanıcı” temel ilkesiyle yürütülen çalışmaların kısa bir süre içinde sonuçlandırılması bekleniyor.
311
FRANSA ÖRNEĞİ ÜZERİNE ÇALIŞMA YAPILDI
İletişim Başkanlığı da geçtiğimiz günlerde Fransa’daki sosyal medya kullanımı ile ilgili bir çalışma yaptı. “İnternet ve sosyal medya kullanımına ilişkin hukuki düzenlemelere dair Fransa’daki uygulama örnekleri” başlıklı çalışmada, bu ayın başında yürürlüğe giren yasa ele alındı. Çalışmada, şu değerlendirmeler yapıldı:
411
ERİŞİMİ ENGELLEME YETKİSİ
Kasım 2015’te Fransa İçişleri Bakanlığı’na “terör eylemlerin yücelten web sitelerinin çevrimiçi olarak kesintiye uğramasını sağlamak amacıyla her türlü tedbiri alarak sosyal medya ve web sitelerine erişimi engelleme” yetkisi verilmiştir.
511
TERÖR, KÜFÜR, NEFRET SUÇU
Fransa Ulusal Meclisi, “İnternette Nefreti Önleme Yasası”nı 13 Mayıs 2020’de kabul etmiş ve yasa 1 Temmuz’da yürürlüğe girmiştir. Yasa zararlı içeriklerin kullanıcılar tarafından tespit edilmesinin ardından 24 saat içerisinde silinmesini; terör ve çocuk istismarı gibi içeriklerin ise tespit edildikten sonra 1 saat içerisinde kaldırılmasını; yasalara uymayan bireylere 250 bin, tüzel kişilere ise 1.2 milyon avroya kadar para cezası verilmesini öngörmektedir. Yeni yasa dijital platformlarda küfür, ırkçılık, nefret suçu, terör ve çocuk istismarı, din, dil ve cinsiyet odaklı hakaretleri zararlı içerik olarak belirledi.
611
HAPİS VE PARA CEZASI VERİLİYOR
Fransa Rekabet Kurumu, Google’a arama motorlarında reklamcılara, rekabete aykırı davrandığı gerekçesiyle 150 milyon Euro para cezası vermiştir. Fransa terörle mücadele yasasına göre terörü öven kişilere 7 yıla kadar hapis ve 100 bin Euro'ya kadar para cezası verilmektedir.
711
ABD ÖRNEĞİ
İletişim Başkanlığı ABD modelini incelediği çalışmasında da şu ifadeler ve örneklere yer verdi:
“ABD, 1996 yılında internet içeriklerinin düzenlenmesine ilişkin ‘İletişime Uygunluk Yasası’ çıkarmıştır. Amaç 18 yaşından küçükleri uygunsuz ve müstehcen içeriklerden korumaktır. 28 Mayıs 2020 tarihinde “Çevrimiçi Sansürü Önlemeye İlişkin Kararname” adlı ABD Başkanlık kararnamesi imzalanmıştır. Düzenleme ile sosyal medya platformlarının üçüncü kişiler tarafından yapılan paylaşımlardan hukuken sorumlu tutulması hedeflenmektedir.”
811
FACEBOOK'A İHLAL CEZASI KESİLMİŞTİ
Facebook 2016 ABD başkanlık seçimlerinde 87 milyon kullanıcısının verilerini yasa dışı şekilde bir şirkete sızdırmıştır. Gizlilik ihlali yapan Facebook’a bu nedenle 5 milyar dolar ceza kesilmiştir.
Kaynak: Milliyet
911
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanı toplantısında yaptığı açıklamada sosyal medya mecralarını kontrol eden küresel firmaların Batılı ülkelerdeki temsilcilikleriyle içerikle ilgili her türlü hukuki ve mali sorumluluğu üstlendiğinin ama Türkiye'nin de aralarında olduğu bazı ülkelerde bu sorumluluktan ısrarla kaçındığının altını çizdi.
1011
Erdoğan şunları söyledi:
"Unutulmamalıdır ki bizim ailemizin başına gelenleri ülkemizin tüm bireyleri yaşayabilir. Hiç kimsenin izzetinefsini koruma hakkı elinden alınamaz. Bir kişinin yüzüne karşı ifa edildiğinde suç olan her şey, medya ve sosyal medya mecralarında yapıldığında da aynı sonuçla karşılaşmalıdır. İnternet mecralarını kullananlar suç işleme konusunda layüsel değildir. Cinsel istismar, müstehcenlik, kumar, dolandırıcılık, suça teşvik, terör propagandası, hakaret başta olmak üzere kanunların suç saydığı her konuda hak arama ve önleme yolları açık olmalıdır. Milletimize karşı sorumluluklarımız bu doğrultuda gereken mekanizmaları kurmayı ve işletmeyi gerektiriyor. Amerikalısı Avrupalısı, Çinlisi bu imkana sahipken, 83 milyon Türk vatandaşının sosyal medya terörü karşısında eli kolu bağlı kalmasını kabul edemeyiz. Bu konuda kapsamlı bir hukuki düzenleme üzerinde çalışıyoruz. İnternet ve sosyal medya mecralarının ülkemizde bir an önce hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız."
1111
Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeli ile adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü yöntemin devreye sokulacağını belirten Erdoğan, "Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir. Bu ülkenin idari ve adli kurumlarını hiçe sayanları biz de hiçe sayarız." dedi.
"Hukuk devleti ilkesi, demokrasinin vazgeçilmez şartıdır. Asıl bu konuda gerekeni yapmazsak demokrasiye ve hukuka aykırı davranmış oluruz." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:"Buradan Adalet Bakanlığımıza, Meclis grubumuza ve ilgili tüm kurumlarımıza konuyla ilgili düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe sokulması çağrısında bulunuyorum. Yasama dönemi bitmeden bu meseleyi halletmiş olacağımızı ümit ediyorum. Artık bu tür konularda 'kim, ne der' yerine 'ülkemizin neye ihtiyacı var' sorusuna cevap arayacağız. Türkiye'ye karşı çifte standart uygulayanları da kendi ilkesizlikleri ve onursuzluklarıyla baş başa bırakacağız."