Müftülere Verilen Nikah Kıyama Yetkisi İptal Mi Oldu

Türkiye'de müftülere nikah kıyma yetkisi geri mi alındı? Müftüler nikah kıyabilecek mi? Son durum ne? Tüm soruların cevabı burada Müftülük Yasası Hükümsüz mü?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen müftülere nikah yetkisi veren düzenlemeye ilişkin, "Konuyu hem hukuken hem Anayasa Mahkemesi boyutunda hem de siyasi olarak karşı çıkmaya ve deşifre etmeye devam edeceğiz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda dün 'Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve İstanbul ili Eyüp ilçesinin adının Eyüpsultan Olarak Değiştirilmesi ve Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Müftülere nikah kıyma yetkisinin verildiği Kanun Tasarısı'nın altıncı maddesi yapılan oylamada kabul edilmişti.

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, İçişleri Bakanlığının, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiği 6. maddesi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

AA'nın haberine göre, TBMM Genel Kurulunda, tasarının maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, MHP'nin komisyonda, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi veren maddenin hukuka aykırı olduğunu savunduğunu belirterek, "MHP'li arkadaşlarımız karakolda doğru söylediler, Mecliste şaştılar." ifadesini kullandı.

Sarıhan, bunun tam bir cayma hali olduğunu söyledi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP'nin nasıl bir tutum alacağını Sarıhan'dan öğrenmeyeceklerini vurgulayarak, "Biz bu 6'ncı maddeyi MHP olarak destekliyoruz. Kesinlikle laikliğe aykırı bir durum görmüyoruz. Biz CHP gibi düşünmek zorunda değiliz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Sarıhan'a yönelik bazı milletvekillerin yerinden sataşmada bulunduğuna dikkati çekerek, kullanılan dili eleştirdi.

Tartışmaların devam etmesi üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın birleşime ara verdi.

Ara sonrasında önerge üzerinde söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, toplumun ayrıştırıldığını öne sürerek, "Bırakın artık din istismarını. Biz, Medeni Kanun'un bize sunduğu hakları, kazanımları asla size teslim etmeyeceğiz. Cumhuriyetten asla vazgeçmeyeceğiz. Sizin gücünüz bizlere, özellikle kadınlara verilen hakları almaya hiçbir zaman yetmeyecek." diye konuştu.

İL VE İLÇE MÜFTÜLÜKLERİNE NİKAH KIYMA YETKİSİ

Tasarının, İçişleri Bakanlığının, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiği 6. maddesi Genel Kurulda kabul edildi.

HDP Batman Milletvekili Saadet Becerekli maddeye ilişkin önerge işleminde söz alarak, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi verilmesini eleştirdi.

Becerekli, "Bu düzenleme toplumu dindarlar-dinsizler diye ayrışma noktasına vardırabilir. Bu nikah meselesi bu kadar dayatılacağına, bu kadar enerji sarf edileceğine her geçen gün artan kadın cinayetlerini önlemek için çaba harcansaydı belki bugün, bu cinayetlere kurban giden kadınlar yaşıyor olacaktı." dedi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ise bu maddeyle ilgili kaygılarının küçük yaşta evliliklerin artması, laiklik ilkesinin zarar görmesi ve evlilik birliğinin güvencelerinin ortadan kalkması olduğunu ifade etti.

Bu maddeye itiraz eden kadınların geleceklerinden ve ülkenin kız çocuklarından endişe ettiklerini belirten Sarıhan, şunları söyledi:

"Sorunları çözerken bir ayrıştırmaya sebep olacaksa, yeniden çok hukukluluğu yaratacaksa, 91 yıl önce terk ettiğiniz bir kuralı getirerek, kadınlar avazları çıktığı kadar bağırıyorsa, bir avuç kadın da başka bir şey istiyorsa ki istemediklerine eminim, çünkü evlilik birliği bir emek birliğidir. Emeğimizin karşılığını çocuklarınızla da malınızla da mülkünüzle de almak istersiniz. Şayet bunu yapamıyorsanız, bunu yapmayacaksak, biz kendi çocuklarımızdan, bize hesap sorulmasından kurtulamayacağız. Hepinizi çocuklarınıza karşı sorumluluğa, analarınıza, bacılarınıza karşı sorumluluğa ve cumhuriyet hukukuna sahip çıkmaya davet ediyorum."

Konuşmaların ardından birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ın oylamaya sunduğu madde kabul edildi.

MUHALEFET VE KADIN ÖRGÜTLERİ NEDEN TEPKİ GÖSTERİYOR?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile kadın örgütleri tasarıya sert tepki gösteriyor.
En fazla gelen eleştiri, değişikliğin laikliğe ilkesine aykırılık taşıdığı yönünde.
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, eleştirilerini sıralarken mezhep ayrımı vurgusu da yapıyor:
"Laiklik ilkesini her dakika ihlal etmenin bir başka boyutu. Müftülere nikâh kıyma yetkisi, hem Medeni Kanun'un başka bir şekle dönüştürülmesi hem de Anayasa'nın 'Devlet, bütün vatandaşlarına eşit mesafededir, hiçbir şekilde ırk, mezhep ayrımı yapmaz' ilkesine aykırıdır.
"Diğer mezheplerin, dinlerin temsilcilerine de bu hak verilecek mi? Bunu diğerlerine de verilsin anlamında söylemiyorum. O da laikliğe aykırı olacaktır."
Tasarıya çocuk yaşta zorla evlilikleri yaygınlaştıracağı eleştirisi de yapılıyor.
HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş bu konuda şu eleştirileri dillendiriyor:
"Bu düzenleme ile erken yaştaki evliliklerin yaygınlaşacağı endişesini taşıyoruz. Kadınların 'imam nikâhlı eş' olma dezavantajı, bu düzenlemeyle daha da artacak."
Kasım 2016'da, TBMM'ye getirilen ve 'bazı cinsel istismar suçlarına af getirmekle' eleştirilen önerge tepkiler üzerine geri çekilmişti.

Kasım 2016'da, TBMM'ye getirilen tasarıdaki, 'bazı cinsel istismar suçlarına af getirmekle' eleştirilen madde tepkiler üzerine geri çekilmişti.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel ise Türkiye'de nikâh kıyılması sorunun olmadığını savunuyor:
"Ben bu ülkede 'evleneceğim ama nikâhımı kıyacak birini bulamadım' diyen birini duymadım.
"Ben kendilerine bunun yerine nikâhlanmış kişilerin ekonomik ve sosyal uyum içimde yaşayabilme sorunlarının çözümüne öncelik vermelerini öneririm".
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu tasarıyla toplumun bölüneceği görüşünü dile getiriyor:
"Bu düzenlemeyle toplum, 'müftüye ve belediyeye nikâh kıydıranlar' diye bir kez daha bölünecektir. Müftülere nikâh kıydıranların ne kadar dindar, belediyelere nikâh kıydıranların ise dinsiz olduğu teması işlenecektir".
Hükümet, eleştirilere ne yanıt veriyor?
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Twitter'da eleştirilere verdiği yanıtta, 'değişikliğin laiklik ilkesine aykırı olmadığını' savundu.
Bozdağ, düzenlemenin küçük yaşta evliliklerin önünü açmayacağını çünkü evlenme yaşının değişmeyeceğini söyledi.
Bekir Bozdağ, değişikliğin laiklik ilkesinin gereği olduğunu savunuyor.Telif hakkıGETTY IMAGES
Image caption
Bekir Bozdağ, değişikliğin laiklik ilkesinin gereği olduğunu savunuyor.
Bozdağ'ın açıklamasından öne çıkanları şunlar oldu:
"Tasarıdaki değişikliğin kabulü halinde bakanlık, mevcutlara ilaveten il-ilçe müftülüklerine de resmi nikâh kıyma yetkisi-görevi verebilecek. "Değişiklik, vatandaşımıza, resmi nikâh kıyanlara ilaveten yeni seçenekler sunarak resmi nikâhı teşvik etmekte ve kolaylaştırmaktadır.
"Herkes, yasal şartlara uymak kaydıyla resmi nikâhını dilediğine kıydırma hak ve yetkisine sahiptir.
"Bu değişiklik, laiklik ilkesine aykırı değildir; aksine tam da laiklik ilkesinin gereğidir; hukuk devletinin gereğidir.
"Küçük yaşta evlilikleri teşvik eder, küçük yaşta evliliklerin önü açılır' diyenler; ya değişikliği bilmeyenler ya da bilerek çarpıtanlardır. Düzenleme, küçük yaşta evlilikleri teşvik etmez, küçük yaşta evliliklerin önünü açmaz. Çünkü evlilik yaşı, evlenme şartları değişmemektedir.
"İl ve ilçe müftülüklerine resmi nikâh kıyma yetki ve görevi verilmesi, resmi nikâhlı evlilikleri azaltmaz; aksine teşvik eder ve de artırır".
Kadın örgütleri, değişikliğin geri çekilmemesi durumunda Türkiye çapında protesto gösterileri düzenleneceğini belirtiyor.

Kadın örgütleri, değişikliğin geri çekilmemesi durumunda Türkiye çapında protesto gösterileri düzenleyeceklerini belirtiyor.
 

Bundan sonra ne olacak?

Muhalefet ve kadın örgütleri, hükümete tasarıyı geri çekme çağrısı yapıyor.
Çeşitli kadın örgütleri, tasarının geri çekilmemesi durumunda Türkiye çapında protesto gösterileri düzenleyeceklerini belirtiyor.
Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın son açıklaması ise, tasarının geri çekilebileceğine dair bir işaret içermiyor.

Siyaset Haberleri