Muğla'da korkutan görüntü, deniz suyu 20 metre çekildi: Deprem habercisi mi?
Muğla'da deniz suyunun çekilmesi vatandaşları deprem konusunda tedirdiğin ederken konuyu değerlendiren Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bahadır Önsoy, "Büyük oranda açıkta oluşan fırtınalara ve gelgite bağlı bir çekilme. Deniz seviyesi birkaç gün içinde eski haline gelecektir" dedi.
120
Muğla'nın Ula ilçesindeki Akyaka sahilinde deniz suyu kıyıdan yaklaşık 20 metre çekildi.
220
Hava sıcaklığının 12 derece ölçüldüğü Akyaka Mahallesi'nde sahile gidenler suların çekildiği noktalarda yürüyüş yaptı, fotoğraf çektirdi.
320
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bahadır Önsoy, AA muhabirine, bölgede, mevsimin belli dönemlerinde deniz suyunun 20-25 metreye kadar çekildiğini söyledi.
420
Denizdeki çekilmenin depremlerle ilgisi olmadığını belirten Önsoy, "Büyük oranda açıkta oluşan fırtınalara ve gelgite bağlı bir çekilme. Deniz seviyesi birkaç gün içinde eski haline gelecektir." dedi.
520
Bölgedeki balıkçılar sahilde her yıl aynı dönemde deniz suyunda çekilme olduğunu aktardı.
620
DENİZ SUYU NEDEN ÇEKİLİR?
Bilim adamlarına göre, deniz ve göl sularının çekilmesinin nedenleri, Ay'ın med cezir etkisi, rüzgârlar ve havadaki basınç farklılığı.
720
Bu üç etken, geçen günlerde olduğu gibi üst üste yaşanınca, suların çekilmesi de daha fazla tekrarlanıyor.
820
Toplumun deprem ve küresel ısınmaya çok duyarlı hale geldiğini belirten bilim adamları, "İnsanlar her su çekilmesini depreme veya başka afete bağlar hale geldiler" yorumunu yapıyor.
920
Türkiye'nin birçok bölgesinden son bir ay içinde denizlerde ve göllerde su çekilmesi haberi gelirken, bu hareketlilik küresel ısınma ve deprem korkusu yarattı.
1020
Uzmanlara göre üst üste gelen bu su çekilmeleri, doğada yaşanan sıradan değişimler.
1120
Basınç farklılığı etkisi İTÜ Meteoroloji Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'na göre, çekilmeler doğadaki periyodik değişimlerden biri. Kadıoğlu, Ay'ın med cezir etkisinin kıyılarda çekilmeye yol açtığını, ayrıca havadaki basınç farklılıkları ve rüzgârların da kıyılardaki suyu aksi yöne taşıyarak çekilme oluşturduğunu söyledi.
1220
Suyun dikey çekilmesinin 5-10 santimetreyi geçmediğini, kıyının konumuna göre 5-10 santimetrelik dikey çekilmenin 10-20 metre yatay çekilme şeklinde görünebildiğini söyleyen Kadıoğlu, göllerdeki çekilmede aynı etkenlerin yanı sıra kuraklığın da etkili olduğunu söyledi.
1320
Küresel ısınmada su basar Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Şükrü Ersoy, küresel ısınmanın suyun çekilmesine değil kıyılara su basmasına yol açacağını belirterek,
1420
"Buzullar eridiğinde kıyıları su basar. Depremle de hiçbir ilgisi yok. Aslında bu belli zamanlarda hep yaşanır, ancak insanlar çok daha duyarlı hale geldiler" diye konuştu.
1520
ODTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner de, çekilmenin tsunami belirtisi olamayacağını, hiçbir çekilmenin ardından deprem yaşanmadığını belirtti.
1620
Yalçıner şöyle dedi: "21 Aralık ve 21 Mart gündönümü zamanlarında bu hareketlilik yaşanır.
1720
Ayrıca, bir bölgede atmosfer basıncı yüksek, diğer bölgede alçak olduğu zaman, su alçaktan yükseğe doğru akar. Kıyıdan suyun çekilmesi bu hareketin sonucudur."