Nikah esnasında boşama yetkisinin kendisine verilmesini şart koşabilir. Bu yetkiyi kendi lehine şart koşmayan bir kadın kocası ile geçinemez ise, aldığı mehri tekrar kocasına iade etmek üzere veya birikmiş nafaka, mehir, iddet nafakası gibi alacaklarından vazgeçmek suretiyle kocasını boşanmaya razı eder.
MUHÂLAA NEDİR? HUL ETMEK NEDİR? DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI AÇIKLAMASI
Muhâlaa’da bedel iki tarafın karşılıklı anlaşmalarıyla belirlenir (Buhârî, Talâk, 12). Ancak ayette (Bakara 2/229) de belirtildiği gibi, kocanın vermiş olduğu mehri geri almak amacıyla huzursuzluk çıkarması helâl değildir. Geçimsizlik yalnız kadından veya her iki taraftan kaynaklanıyorsa, kocanın boşanma karşılığında bir bedel (para) alması helâldir. Fakat erkeğin bu durumda kadına mehir olarak verdiğinden daha fazlasını alması hoş karşılanmamıştır (İbnÂbidin, Reddü’l-Muhtâr, Riyad 2003, V, 94).
Bu şekildeki bir ayrılık Hanefî mezhebinde bâin bir boşama olarak kabul edilmiştir (Mevsılî, el-İhtiyâr, Beyrut ts. , III, 156). Yapılan bir muhalaa’dan sonra, daha önce boşanma meydana gelmemiş ise, taraflar istedikleri takdirde yeniden nikahlanmak suretiyle evliliklerini yenileyebilirler.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı