Muharrem İnce ne kadar oy aldı? 24 Haziran Cumhurbaşkanı seçimleri

24 Haziran seçimlerinde Muharrem İnce ne kadar oy aldı? İnce'nin oy oranı ne? İnce yüzde kaç oy aldı? soruları ve Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları vatandaşlar tarafından merak içinde sorgulanıyor. 24 Haziran 2018 seçimleri ve İnce'nin oy oranları an be an

Milyonlaca vatandaş 24 Haziran günü demokratik haklarını kullanarak sandık başına gitti ve oylarını kullandı. Herkes seçim sonuçlarının ne olacağını merakla bekliyor. Bununla birlikte Muharrem İnce'nin oy oranı çok merak edilen konular arasında. Peki Muharrem İnce ne kadar oy aldı? İnce'nin oy oranı ne? İnce yüzde kaç oy aldı? 24 Haziran 2018 sonuçlarını an be an sitemizden takip edebilirsiniz...

MUHARREM İNCE NE KADAR OY ALDI?

24 Haziran oy verme işleminin sona ermesiyle birlikte milyonların çok merak ettiği soru Muharrem İnce ne kadar oy aldı? oldu.

Recep Tayyip Erdoğan veya diğer adaylar Cumhurbaşkanı olabilmek için birinci turda yüzde 50+1 ve üstü oranında oy alamazsa ikinci tur seçimler yapılacak. İki hafta sonra yani 8 Temmuz 2018 tarihinde Türkiye bir kez daha sandığa giderek cumhurbaşkanlığı için oy kullanacak. Bu tura en çok oyu alan iki aday katılacak. Seçimin sonucunda iki adaydan hangisi daha çok oy alırsa cumhurbaşkanı o olacak.

MUHARREM İNCE NE KADAR OY ALDI? CANLI SEÇİM SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

İNCE OYUNU YALOVA'DA KULLANDI

CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oyunu merkezdeki Saffet Çam Ortaokulunda kullandı. Okula gelişinde vatandaşlar tarafından karşılanan İnce, "Hayırlı olsun" diyerek oyunu ile 1118 numaralı sandıkta kullandı.

YENİ SİSTEM, YENİ TÜRKİYE

Cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getirilecek. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de verilecek.

Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.

Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yeni dönemde Mecliste 600 milletvekili olacağı için, 360 milletvekili ile seçimler yenilenebilecek.

Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.

Yeni dönemde TBMM, "Meclis Araştırması", "Genel Görüşme", "Meclis Soruşturması" ve "yazılı soru" yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak, ancak "gensoru" denetleme yetkisinden çıkarılacak.

İLK TURDA KİMSE YÜZDE 50’YE ULAŞAMAZSA NE OLACAK?

İlk turda Cumhurbaşkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50'sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018'de ikinci tur seçimleri olacak. İkinci tura normal şartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. İkinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. Diğer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Tüm bu ihtimaller neticesinde kazanan aday, 5 yıllığına Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenecek. Mevcut sistemde Cumhurbaşkanı en fazla iki defa, yani 10 yıl için görev yapabilecek.

Gündem Haberleri