Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır. Peki savaşın gidişatı nasıl olacak? Münbiç haritada nerede kalıyor? Suriye’nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu. Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti. İşte merak edilen ve araştırılan Münbiç nerede Suriye Münbiç haritası yeri nerededir (Menbiç ya da Menbij) sorularının detaylı yanıtları sizlerle…
MÜNBİÇ HARİTADA NEREDE YER ALIYOR, KİME AİT?
Münbiç, Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunmaktadır. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.
Münbiç ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu ifadelerde bulunmuştu:
"Madem Münbiç'te bize verilen sözler şu ana kadar yerine getirilmedi, bunun gereğini yapmamıza kimsenin söyleyecek sözü olamaz"
Menbic ya da Menbij Halep ilinde Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan bir şehir. Osmanlı Devletinin son döneminde Halep Vilayetinde bir kaza idi ve 93 Harbinden sonra bölgeye Çerkesler yerleştirilmişti. Halep İli’ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.
Suriye’nin kuzeyinde yer alan Münbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyordu. Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu’nun denetimine geçti.
Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Ağustos 2016’da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD’nin de desteğiyle kenti DAEŞ’den geri aldı.
MÜNBİÇ'İN TÜRKİYE İÇİN ÖNEMİ NEDİR?
Türkiye, sınırın Suriye tarafında "terörden arındırılmış bir bölge" oluşturmak amacıyla başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab kentinin DAEŞ'den alınmasının ardından bir sonraki hedefin Münbiç olduğunu açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aralık ayında yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:
"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli."
Erdoğan Ağustos ayında da ayrıca, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında yapılan operasyonların "DAEŞ , PKK ve YPG tehdit olmaktan çıkana kadar" devam edeceğini söylemişti.
Bu nedenle Türkiye, YPG'nin uzaklaştırılması için Münbiç'e operasyon başlatmayı planlıyor.
TÜRKİYE'NİN AMACI AFRİN'DEN SONRA MÜNBİÇ:
Güvenlik kaynakları, Zeytin Dalı Harekatı'nın temel 9 amacını şöyle özetledi
- Afrin'de yerel halk üzerinde antidemokratik bir biçimde ve silah gücüyle baskı kuran PKK-YPG yönetimini bertaraf etmek.
-Afrin'i terör baskısından kurtarmak.- Afrin halkının kendi kendini demokratik bir şekilde yönetmesini sağlamak amacıyla demokratik kurumların yaşama geçmesinin zeminini oluşturmak.
-Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde bulunan Cerablus, Azez, El Bab'ta oluşturduğu güvenli ortamı ve bu tecrübeleri Afrin bölgesine aktarmak.
-Sosyal ve ekonomik altyapının tesisini yeniden sağlamak.
- Afrin'de terör baskısını ortadan kaldırmanın ardından hedef Münbiç'te hayatın normalleşmesini sağlamak olacak.- Afrin'deki yerel halk, harekata destek veriyor.
- Mümbiç'ten de Türkiye'ye yakın aşiretlerden benzer talepler bulunuyor. Afrin sonrası bu kapsamda Mümbiç de terör baskısından kurtarılıp, demokratik bir yönetim kurulması için gerekli alt yapı çalışmaları yapılacak.- Türkiye sadece sınırdaki PKK terörünü bertaraf etmek için değil aynı zamanda terör örgütü baskısı altındaki Afrin ve Münbiç'te hayatı normale döndürmek ve gerekli altyapıyı kurmak için de harekat düzenliyor.
TÜRK YAPIMI CNRA'LAR VURDU
Zeytin Dalı Harekatı'nda, PKK/PYD ve YPG hedefleri Türk yapımı T-122 ÇNRA 122 mm Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi ile vuruldu. Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında da kullanılan ÇNRA'lar yüksek harekete kabiliyeti ve ateş hızına sahip. Roketsan'ın üretimi olan T-122 ÇNRA gece ve gündüz her türlü hava ve arazi şartlarında, yüksek öncelikli hedefler üzerine görmeyerek ateşler açarak manevra birliklerine etkin ateş desteği sağlayan bir silah sistemi.
DİYARBAKIR'DA F-16 HAVALANDI
Zeytin Dalı Harekatı'nın başladığının duyurulmasının ardından, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesindeki 8'inci Ana Jet Üssü'nden F-16 uçakları havalanmaya başladı. Yaklaşık 10 savaş uçağının peş peşe havalandığı gözlendi. Savaş uçağı hareketliliği akşam saatlerine kadar devam etti. Kaynak: Türkiye'nin 9 amacı: Afrin'den sonra Münbiç