Müsilajın balıklara etkisi var mı? Balık yiyen zehirlenir mi? Uzmanı yanıtladı: Balıklardaki tehlike gerçek mi?
Marmara Denizi'ni etkisine alarak yayılmayı sürdüren ve İzmir'den sonra son olarak Karadeniz'de de görüldüğü belirlenen müsilajın (deniz salyası) balıkları zehirlediği ve bu balıkları yiyen kişilerin de zehirlenebileceği iddialarına yanıt geldi. Uzmanlar, balıkların zehirli olmadığını açıkladı.
118
Son zamanlarda ülke gündemine oturan ve deniz salyası olarak bilinen müsilajı temizlemek için çalışmalara başlandı. Ancak Marmara Denizi'nin büyük bir kısmını esir ederek özellikle sualtı yaşamı tehlikeye sokulan müsilaj sorunu hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı.
218
BALIK SATIŞLARI DURMA NOKTASINA GELDİ
Müsilajın deniz canlılarına verdiği zarardan yola çıkan vatandaşlar, balıkların müsilajdan zehirlenme ve bu zehirli balıkları yiyen kişilerin de sağlığının olumsuz etkileneceği ihtimaline karşı tedirgin oldu.
318
Şüphelerin yayılması üzerine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar, bu iddiaların doğru olmadığını belirterek müsilajın yapısında şeker maddesinin etkin olduğunu ve şekerin de balıkları zehirleme gibi bir etkisinin söz konusu olmadığını ifade etti.
418
Marmara Denizi'nin yanı sıra Çanakkale Boğazı'nda da etkisini artıran müsilaj sebebiyle Çanakkale'de balık satışlarının durma noktasına geldiği öğrenildi.
518
'BALIKLARI ZEHİRLEMESİ MÜMKÜN DEĞİL'
Balıkhane esnafı, müsilajın gündeme gelişinin ardından, vatandaşların balık satın almaktan çekindiğini, bu maddenin balıkları zehirleyerek insan sağlığına da zarar vereceğini düşündüklerini ifade etti.
618
Bu iddialar üzerine açıklamalarda bulunan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, böyle bir ihtimalin söz konusu olamayacağını söyledi.
718
Müsilajın azot ve fosfor kirliliği sebebiyle oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ayaz, bunun şeker bazlı olduğunu ve balıkları zehirleme riskinin mümkün olmadığını ifade etti.
818
İnsanların güvenle balık tüketebileceğini vurgulayan Ayaz, insanları speküle ederek ‘balıkları yerseniz hastalık bulaştırır’ gibi sözlerin doğru olmadığını vurguladı.
918
MÜSİLAJ NEDİR?
Müsilaj, denizlerde görülen bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir.
1018
Deniz salyası denizdeki canlılığı için ciddi riskler oluşturuyor.
1118
Balıkların solungaçlarını tıkayarak solunumlarını engelliyor ve toplu balık ölümlerine neden oluyor.
1218
Bunun yanı sıra tekne motorlarına da zarar verecek bozulmalarına yol açıyor.
1318
DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) NASIL OLUŞUR?
Deniz salyası diğer ismiyle müsilaj olayı biyolojik, kimyasal ve fiziksel şartlar uygun olduğunda çeşitli denizel organizmaların çoğalması sonucu ortaya çıkan doğal bir olaydır.
1418
Son zamanlarda iklimsel koşulların deniz salyası oluşumda büyük oranda etkili olduğu görülmektedir.
1518
Özellikle durgun hava şartları ve rüzgarın az olduğu durumlarda yoğun olarak görülüyor.
1618
Denizdeki bitkisel organizmalar denilen fitoplanktonik organizmalar; deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasıyla beraber ve ilkbaharın gelmesiyle, güneş ışığının da açı olarak fazla gelmesi ve günün uzun olması sebebiyle fotosentetik aktivitelerini arttırmaktadır.
1718
Böylece yoğun olarak çoğalma meydana geliyor ve bu organizmalar çeşitli şekillerde kimyasal maddeler salgılamaya başlıyor.
1818
Tüm bunların birleşmesiyle denizde yapışkan, sarımsı, jelimsi madde ortaya çıkmaktadır.