Müşterek Taarruz Uçağı'nda ilk teslimat tarihi açıklandı

Savunma Sanayii İcra Komitesi kararında, Müşterek Taarruz Uçağı Projesi'ne dair açıklamalar yapıldı.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Savunma Sanayii Müsteşarlığında gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.


Toplantıda, Yıldırım"a, başkanlık ettiği ilk komite toplantısı olması nedeniyle müsteşarlığın görev alanları ve tedarik fonksiyonları ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu"nun son duruma hakkında bilgi verildi.

İLK SİPARİŞ 2018, İKİNCİ PARTİ 2022"DE

Toplantının ardından yapılan açıklamada, Türkiye"nin üretim ortağı olduğu Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Projesi kapsamında alımı planlanan uçakların ilk parti imalatlarına başlandığı ve teslimatlara 2018"de başlanacağı ifade edildi. Açıklamada, ikinci parti siparişlerin karara bağlandığı ve teslimatın 2021-2022 yıllarında gerçekleşeceği belirtildi.



Değerlendi̇rme çalışmaları tamamlanan projelere ilişkin alınan diğer kararlar şöyle:


- Elektroni̇k Destek (ED) Si̇stemi̇ Projesi, Portatif Karıştırıcı Si̇stem Tedariki Projesi, Yeni̇ Nesil Hafi̇f Zırhlı Araç Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi, Milli̇ Müşterek Elektroni̇k Harp Bilgi Bankası (MMEHBB) Projesi, Elektroni̇k Harp Komuta, Kontrol ve Koordinasyon Si̇stemi̇ (EHKKKS) Projesi, TSK Siber Savunma Merkezi̇ (SİSAMER) Projesi, Geli̇şti̇ri̇lmi̇ş Gi̇zleme Ağı Projesi, Uzun Ufuk Loji̇sti̇k Destek Projesi̇, Komuta Kontrol Uçağı (KKU) Loji̇sti̇k Destek Projesi̇, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının muhteli̇f i̇hti̇yaçları kapsamında gemi̇ temi̇ni̇ ve Seahawk heli̇kopterleri̇ni̇n moderni̇zasyonu projesi̇, kapsamında sözleşme görüşmeleri̇ne başlanması hususunda müsteşarlık yetkilendirildi.


Ürün odaklı alt si̇stem, bi̇leşen ve teknoloji̇leri̇n kazanılması hedefi̇yle teknoloji̇k yetki̇nli̇k düzeyi̇ni̇n i̇leri̇ sevi̇yelere taşınabi̇lmesi̇ i̇çi̇n Ar-Ge’ye ayrılan yıllık kaynağın arttırılmasına karar veri̇ldi.

İLK MONTAJ 2 GÜN ÖNCE BAŞLADI

Dünyanın en önemli savunma projelerinden Müşterek Taarruz Uçağı Programı çerçevesinde geliştirilen F-35"in ana sorumlusu Lockheed Martin, Türkiye"ye teslim edilecek ilk uçağın montajını ABD"nin Marietta kentindeki merkezinde düzenlediği törenle başlatmıştı.


Sistemleri ve dizaynı ile dünya havacılık tarihinde yeni bir sayfa açan F-35"e, Kale Grubu şirketlerinden Kale Havacılık, önemli tedarikçilerden biri olarak katkı verdi. Söz konusu savunma sanayi projesinde 2004 yılından bu yana yer alan alan Kale Havacılık, Türkiye için üretilen bu ilk uçağa, 400 değişik gövde, kanat, kokpit parçaları ve montaj gruplarıyla katkı sağladı.

F-35"TE PARÇASI OLAN TEK TÜRK ŞİRKETİ

Müşterek Taarruz Uçağı Programı"nda yer alan ilk Türk şirketi olan Kale Havacılık, F-35"ler için ürettiği parçalarla Lockheed Martin"in en önemli yapısal parça üreticisi konumunda bulunuyor. Şirket, gövde ve kanat parçalarının yanı sıra, Pratt&Whitney ortaklığıyla kurulan Kale Pratt&Whitney Uçak Motor Sanayi tesislerinde, F-35"lerin F-135 olarak adlandırılan gelişmiş motorunun kritik parçalarını da üretiyor. Kale Havacılık, Türkiye"ye teslim edilecek bu ilk uçakta olduğu gibi dünyada uçan ilk F-35 olan AA1"de de parçası bulunan tek Türk şirketi olma özelliğini taşıyor.

TÜRKİYE DAHİL 9 ÜLKE PROJEDE

F-16 ve F-18 gibi savaş uçaklarından dört kat daha etkili olduğu belirtilen F-35"lerin, gelecek 40 yılın taarruz uçağı olması öngürülüyor. Radara yakalanmama özelliğine sahip yeni nesil uçaklar, Türkiye dahil 9 ülkenin ortak projesi. Türkiye"nin 116 adet F-35 savaş uçağı sipariş verdiği projenin diğer ortakları ise Avustralya, Kanada, Danimarka, İtalya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve ABD.

Teknoloji Haberleri